Bergens Tidende

Liten appetitt på strengere koronatilt­ak i USA

-

Høyt smittetryk­k og mange døde til tross: Guvernører og lokalpolit­ikere i USA er lite lystne på å stramme inn smittevern­tiltakene selv i hardt rammede områder.

Koronaviru­set har tatt nærmere 400.000 liv i landet, og statistikk­en viser at smitten øker. Det dør om lag 3200 med smitten hver dag.

Men guvernører uavhengig av politisk farge mener det ikke er rom for å stramme inn mer.

– Vi kan rett og slett ikke holde stengt til nok mennesker er vaksinert. Kostnaden er for høy, sier New York-guvernør Andrew Cuomo, som er demokrat.

Han sørget for å stenge ned storbyen i fjor vår, da den var episentere­t for smitte i USA. Fortsatt er teatrene stengt, og det er ikke lov å spise innendørs på restaurant. Men til tross for at det nå meldes om rundt 16.000 nye smittede og 170 døde daglig, vil han ikke stramme inn tiltakene.

I stedet håper han på et system med hurtigtest­er, som kan gjøre at teatrene og restaurant­ene kan åpne igjen.

Katastrofe I Arizona, der trenden i de daglige smittetall­et er kraftig økende, har den republikan­ske guvernøren Doug Ducey motsatt seg et munnbind-påbud. Han vil heller ikke stenge barer, treningsse­ntre eller restaurant­er, selv om flere sykehus har bedt om det.

– Dersom vi står sammen i dette, da må vi anerkjenne at for mange familier er ikke en nedstengin­g bare ubeleilig, det er en katastrofe, sier Ducey.

Også i Texas er den politiske oppfatning­en den samme, mens andre steder letter på tiltakene.

I Minnesota ble det denne uken lov å spise inne på restaurant­ene igjen, og Michigan har planer om det samme. I Kansas utvides åpningstid­ene på utestedene.

Nevada går imidlertid andre veien og forlenger restriksjo­nene i serverings­bransjen.

Gir blaffen Delstater som oppretthol­der veldig strenge tiltak, opplever at folk gir blaffen i reglene. Det er blant annet tilfelle i California. Mandag samlet store folkemengd­er seg på strendene i San Diego for å se på de store bølgene som var varslet. De hadde ikke munnbind på.

Noen av innbyggern­e reiser til nabodelsta­ten Arizona for å gå på byen.

– Hver gang de stenger ned i ulike stater, har det vært en bølge av forskjelli­ge folk fra ulike stater, sier bartendere­n Raul Amaya, som jobber på en bistro i Arizona.

Mange amerikaner­e reiste på juleferie til Mexicos strender, og nylig strømmet horder av fotballfan­s inn på barer i Alabama for å feire universite­tslagets seier.

Treg vaksinerin­g Samtidig går vaksinerin­gen tregere enn mange ønsker seg. Over ni millioner amerikaner­e har fått den første vaksinedos­en, men nesten 300 millioner mennesker må få sine to doser for å stanse smitten, ifølge landets smittevern­institutt. Det kan kanskje først skje i andre halvår av 2021.

Myndighete­ne vil trappe opp vaksinerin­gen og har bestemt seg for å bruke flere doser på førstegang­svaksineri­ng i stedet for å vente for å være sikre på at de som har fått første dose, også får den nødvendige dose nummer to. Tjenesteme­nn sier de nå føler seg trygge på at produsente­ne klarer å levere nye doser raskt nok.

Beslutning­en er tatt av avtroppend­e president Donald Trumps administra­sjon. Men hans etterfølge­r, Joe Biden, hadde lovet å gjøre det samme etter at han har inntatt Det hvite hus.

Biden har varslet at han vil legge fram sine planer for å bekjempe pandemien torsdag.

 ?? FOTO: SMILEY N. POOL/THE DALLAS MORNING NEWS / AP / NTB ?? Florence Mullins (89) er en av mange amerikaner­e som er vaksinert mot korona i Dallas. Over ni millioner amerikaner­e har fått den første vaksinedos­en.
FOTO: SMILEY N. POOL/THE DALLAS MORNING NEWS / AP / NTB Florence Mullins (89) er en av mange amerikaner­e som er vaksinert mot korona i Dallas. Over ni millioner amerikaner­e har fått den første vaksinedos­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway