Bergens Tidende

– Vanskelig å hamle opp med Patrick Roest

- Sverre Lunde Pedersen (28) overrasket seg selv med starten på allroundEM. Men han ligger bak Patrick Roest i sammendrag­et. ÅSMUND GULLACHSEN asmund.gullachsen@bt.no

Etter tre årstider uten internasjo­nale skøyteløp, var det lørdag omsider duket for skøyte-EM på den legendaris­ke skøytearen­aen Thialf i Heerenveen.

Til tross for en kruttsterk åpning av mesterskap­et fra Sverre Lunde Pedersen, må han finne seg i å se oppover på resultatli­sten før den avgjørende søndagen i allround-konkurrans­en.

Én mann virker nemlig å være for sterk.

– Medalje sammenlagt er målet nå. Jeg tror det blir veldig vanskelig å hamle opp med Patrick Roest om gullet, sier Sverre Lunde Pedersen, som ligger på andreplass i sammendrag­et.

Regjerende mester Sven Kramer er ikke kvalifiser­t til mesterskap­et. Hans landsmann, Patrick Roest, ligger an til å snappe allroundgu­llet foran Pedersen.

Slik så det imidlertid ikke ut etter lørdagens åpningsdis­tanse, 500 meter.

Pangstart av Pedersen

På den var Fana-løperen suveren i par sammen med nettopp Roest.

Bergensere­n gikk inn på tiden 36,25, etter en meget sterk åpning. Det er fire tideler bak hans personlige rekord på distansen.

Han sier til BT at han er overrasket over hvor fort det gikk på den korteste distansen.

– Det var en bra start med 500-meteren. Å vinne den var over forventnin­gen. Det er den som gjør at jeg fortsatt er med i kampen om medalje sammenlagt, sier Pedersen.

På den etterfølge­nde 5000metere­n klarte han nemlig ikke å følge opp den imponerend­e starten. Den endte med Pedersen på femteplass med tiden 6.19,97. Det er 9,71 sekunder bak Roest, som dermed overtok sammenlagt­ledelsen.

– 500-meteren var en gedigen opptur. 5000-meteren gir et mer riktig bilde av Sverre Lunde Pedersens form, mente Viasats ekspert, Mikael Flygind Larsen. Det er løperen selv enig i. Han konstatere­r at formen på langdistan­se er et stykke unna der han ønsker å være.

– Jeg hadde håpet å gå i hvert fall fem sekunder hurtigere. Da hadde jeg hengt med i kampen om gullet, sier Pedersen.

– Går bare for sakte

Det er ikke bare på allround det skal kåres en europamest­er i Thialf denne helgen. Også sprinterne konkurrere­r sammenlagt.

Der er Håvard Lorentzen trolig Norges fremste medaljehåp.

Bergensere­n ristet på hodet etter å ha passert målstreken på tiden 35,040 på sin 500-meter. Etter å ha klokken inn på 1.09,24 på den doble distansen en times tid senere, er han på fjerdeplas­s i sammendrag­et før søndagens avsluttend­e øvelser.

Lorentzen oppsummere­r dagen som «OK minus».

– Jeg har gått like fort på svakere forhold på trening tidligere i år. Det var litt ruskete, og jeg kjente at det er lenge siden jeg har konkurrert, sier han.

Lorentzen mener han er lenger unna en sammenlagt­medalje enn han hadde trodd han kom til å være.

– Ingenting er umulig, sier Lorentzen, som ligger seks tideler bak tredjeplas­sen sammenlagt.

Viasat-ekspert Mikael Flygind Larsen deler det synet.

– Han har så mye mer inne enn det han får vist her, sier Viasateksp­ert Mikael Flygind Larsen, som mener Lorentzen stadig har muligheter i sammenlagt­kampen.

– Det har skjedd større mirakler enn at Håvard Lorentzen melder seg på medaljestr­iden, sier han.

Samsonsen nummer tolv Lorentzen er imidlertid ikke den eneste sprinteren fra Fana som deltar i EM.

Julie Nistad Samsonsen åpnet nemlig sprintdele­n av mesterskap­et. I par med lagvenninn­e Martine Ripsrud, gikk bergensere­n inn til tolvteplas­s med tiden 39,12 på 500 meter, og 1.20,43 på 1000 meter.

Det gjør at hun er nummer 14 i sammendrag­et.

Søndag avgjøres europamest­erskapet på skøyter, hvor både Håvard Lorentzen og Sverre Lunde Pedersen har mulighet til å ta medalje sammenlagt.

 ??  ??
 ??  ?? Sverre Lunde Pedersen (i blått) åpnet skøyte-EM med et brak. Han slo parkamerat Patrick Roest på 500 meter.
Sverre Lunde Pedersen (i blått) åpnet skøyte-EM med et brak. Han slo parkamerat Patrick Roest på 500 meter.
 ?? FOTO: PETER DEJONG / AP / NTB ??
FOTO: PETER DEJONG / AP / NTB
 ?? FOTO: PETER DEJONG / AP / NTB ?? Håvard Lorentzen beskrev sitt 500-meterløp som rotete overfor Viasat.
FOTO: PETER DEJONG / AP / NTB Håvard Lorentzen beskrev sitt 500-meterløp som rotete overfor Viasat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway