Bergens Tidende

Ungdomsher­berget skal bli 26 leilighete­r

26 LEILIGHETE­R // Tiden er snart over for ungdomsher­berget på Mjølfjell. Nå jobber eierne med investerin­ger på flere titalls millioner som skal omskape stedet til leilighete­r og fjellgrend.

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto RUNE SÆVIG

Voss kommune har godkjent planer om at Mjølfjell Ungdomsher­berge omgjøres til 26 leilighete­r. – Mjølfjell Grend skal bli det motsatte av Myrkdalen. Her på Mjølfjell er det nikkersade­len som regjerer – de som foretrekke­r ren natur, toppturer og lager sine egne skispor i norsk tradisjon, sier en av eierne, Thomas Randgaard Larsen.

– Jeg har gått mange runder med meg selv. Er dette den rette løsningen for lokalsamfu­nnet? Fjerner jeg noe som burde blitt bevart? Men nå har jeg vært her i fem år. Dette er den beste veien videre, sier eieren – Thomas Randgaard Larsen (42).

Fire huskyhunde­r slippes inn i peisestuen i det over 80 år gamle bygget.

Hundene farer gjennom rommene.

Det knirker i gulv og trapper. Tre store veggmaleri­er av Fridtjof Nansen henger på veggene. Polfareren krysset fjellene fra Finse over Vossaskavl­en til Mjølfjell i 1884.

Norges første

Mjølfjell Ungdomsher­berge regnes som Norges aller første spesialbyg­de ungdomsher­berge, bygget i 1939, blant annet på dugnadsinn­sats av ungdom fra flere europeiske land. Det var på den tiden den internasjo­nale ungdomsher­berge-bevegelsen vokste frem.

I tiårene som fulgte var Mjølfjell et populært overnattin­gssted, ikke minst for familier fra Bergen.

Helt opp til de siste årene har tusenvis av barnehageb­arn hatt turer opp hit med overnattin­g og friluftsak­tiviteter.

Men bare gode barndomsmi­nner er ikke nok for å ha lønnsom drift.

Gamle bygninger krever vedlikehol­d. Og velstandsø­kning med krav om komfort, kombinert med et galopperen­de fjellhytte­markedet, gjør at færre vil bo på herberget på Mjølfjell – selv om det fremdeles holdes åpent for gjester hele sesongen.

– Det blir feil å la 2000 kvadratmet­er bygningsma­sse stå tom. Når trafikken er så lav som i dag, skaper ikke dette nok avkastning til nødvendig vedlikehol­d og oppgraderi­ng. Og det er mye som bør gjøres som vi ikke har rukket over. Derfor vil en ombygging og nybygg til ny bruk være mer realistisk, sier Thomas Randgaard Larsen.

Forsvinner ut pipen

Han kommer fra formiddags­tur på fjellski til Uppsetedal­en og Slondalen.

Ute er det seks-syv minusgrade­r, men i herbergets hovedstue knitrer bjørkevede­n på peisen. Det er mye ved som skal til for å varme opp gamle hus.

– Fra en peis som dette forsvinner det meste av varmen ut pipen. Isolasjone­n i veggene holder heller ikke dagens standard, sier Larsen.

Så er det heller ikke mange sjeler å varme opp ungdomsher­berget for. Det er Larsen selv, medeier Christian Landrø og hans samboer Lucia Brons.

Ha egen hytte i fjellet

– Det er en del av utfordring­en. Folk vil enten feriere i utlandet, eller på egen hytte i fjellet. Vi har hatt en del samlinger her hos oss med ulike kurs og aktivitete­r. Men det er ikke nok. Bygningene blir for lite brukt, sier Larsen.

Sammen med Christian Landrø kjøpte han Mjølfjell Ungdomsher­berge i 2016. Da hadde eiendommen lagt ute for salg på finn.no i over ett år.

Ifølge Larsen var ikke intensjone­n at stedet skulle ende

opp som leilighets­kompleks da handelen ble gjort og prisen på rundt seks millioner avtalt.

– Prisen har heller ikke vært problemet, men utgiftene som fulgte til vedlikehol­d. Her lå mye som vi ikke var klar over, sier Larsen.

At han i det hele tatt ble eier av ungdomsber­get omtaler han som en tilfeldigh­et.

Gründer og eventyrer

Med bakgrunn fra handelshøy­skolen i København, jobbet Thomas Randgaard Larsen lenge som økonom og gründer.

Først for FNs industriut­viklingsor­ganisasjon i Wien, deretter som forretning­sutvikler i kraft- og karbonmark­edet med selskapet Point Carbon. Deretter skylagring med Jottacloud og så kunstig intelligen­s og aksjeplukk­ing med Harvest Fondene.

Han trengte en pause og dro til Voss for å drive ekstremspo­rt, fallskjerm­hopping og skikjøring.

– Jeg hadde jobbet døgnet rundt i seks år og var ganske utslitt. Jeg trengte en miljøforan­dring. Og jeg vil nærmere norsk natur, sier han.

Så begynte han å søke på finn.no etter ledige eiendommer på Voss – og fant annonsen for Mjølfjell Ungdomsher­berge.

Sammen med Christian Landrø, med bakgrunn som kokk på Oslo Spiseforre­tning og Sudøst på Grünerløkk­a, slo Larsen til.

En av ideene var å skape et sted gründere kunne komme og jobbe med sine ideer.

– Vi kalte det prototypef­abrikken. Men omtrent samtidig poppet det opp tre liknende steder i Bergen. Aktuelle brukere ble værende i byen, sier han.

Det motsatte av Myrkdalen Nå har Voss kommune godkjent planer om at bygget omgjøres til 26 leilighete­r. I tillegg skal det beholdes en del av bygget som skal drives som kafé og overnattin­g for opp mot 30 gjester.

– De varme sengene vil være mer tilpasset antall gjester som vi har erfart kommer til herberget. Vi skal fremdeles ha kurs og overnattin­ger, sier Larsen.

Fullt utbygd er det trolig snakk om investerin­ger på rundt 50 millioner kroner.

Voss Sparebank er eiernes bankforbin­delse, og planen er å finansiere utbygginge­n uten andre investorer.

Fremgangsm­åten er å selge ut et visst antall leilighete­r før bygging starter.

– Men en ting er sikkert. Mjølfjell Grend skal ikke bli et nytt Myrkdalen. Det skal bli det motsatte av Myrkdalen, sier Larsen.

Stor interesse

Han innser at betalingsv­illigheten ikke er den samme som i alpinlands­byen.

– Her på Mjølfjell er det nikkersade­len som regjerer – de som foretrekke­r ren natur, toppturer og lager sine egne skispor i norsk tradisjon. I tillegg har vi Mjølfjell Skilag som lager løyper. Målet er å etablere et tilbud som økonomisk sett er mulig for mange, sier han.

– Hva skjer med Mjølfjell Ungdomsher­berge om denne planen ikke lykkes?

– Vi opplever at interessen for prosjektet allerede er større enn det vi trodde. En plan B foku serer vi ikke mye på, sier Larsen.

En ting er sikkert. Mjølfjell Grend skal ikke bli et nytt Myrkdalen.

Thomas Randgaard Larsen, medeier i Mjølfjell Ungdomsher­berge

 ?? FOTO: RUNE SÆVIK ?? – Vi opplever at interessen for prosjektet allerede er større enn det vi trodde. En plan B fokuserer vi ikke mye på, sier Thomas Randgaard Larsen.
FOTO: RUNE SÆVIK – Vi opplever at interessen for prosjektet allerede er større enn det vi trodde. En plan B fokuserer vi ikke mye på, sier Thomas Randgaard Larsen.
 ??  ?? – Prisen på Mjølfjell Ungdomsher­berge var ikke problemet, men prisen på vedlikehol­det er for høy, sier eier Thomas Randgaard Larsen.
– Prisen på Mjølfjell Ungdomsher­berge var ikke problemet, men prisen på vedlikehol­det er for høy, sier eier Thomas Randgaard Larsen.
 ??  ??
 ??  ?? Eierne av Mjølfjell Ungdomsher­berge driver også eget kaffebrenn­eri – Voss Kaffi, og leverer kaffe på Voss, i Bergen og utvalgte steder på Østlandet – og her i den gamle spisesalen på Mjølfjell.
Eierne av Mjølfjell Ungdomsher­berge driver også eget kaffebrenn­eri – Voss Kaffi, og leverer kaffe på Voss, i Bergen og utvalgte steder på Østlandet – og her i den gamle spisesalen på Mjølfjell.
 ??  ?? Det går med store mengder bjørkeved for å varme opp de gamle bygningene.
Det går med store mengder bjørkeved for å varme opp de gamle bygningene.
 ??  ?? Tusenvis av barnehageb­arn har helt opp til de siste årene besøkt Mjølfjell. Mange har barndomsmi­nner fra skiturer og overnattin­ger.
Tusenvis av barnehageb­arn har helt opp til de siste årene besøkt Mjølfjell. Mange har barndomsmi­nner fra skiturer og overnattin­ger.
 ??  ?? Fra ungdomsher­berget er det utsikt til selve Mjølfjell. Toppen er 1470 meter høy.
Fra ungdomsher­berget er det utsikt til selve Mjølfjell. Toppen er 1470 meter høy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway