Bergens Tidende

Venner ga seg med løping da alt stengte ned. Kamilla Thoresen har løpt ni maraton i samme periode.

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no foto MONICA STRØMDAHL

44-åringen hadde kjøpt flybillett­er og bestilt hotellrom til høstens store maratonløp i Berlin, London og New York, men alt ble enten utsatt til 2021 eller avlyst. Hva skulle hun gjøre, hun som liker så godt å løpe maraton?

– Svaret ble å løpe virtuelt, forklarer Thoresen.

Plutselig var hun sin egen arrangør, som meldte seg på og gjennomfør­te de 42.195 meterne som maraton er. Og tiden ble registrert i løpeappen Strava.

– Jeg løp med pulsklokke og lastet opp på den appen der alle kan registrere aktivitete­n sin, enten man løper, sykler eller går på ski. Via denne treningsda­gboken på nett er det mulig å være med ulike klubber og grupper, opplyser hun.

Kamilla Thoresen har tatt på treningstø­yet og løper som vanlig ut fra bostedet på Holmen i Oslo.

Har løpt ni maraton

Asfalt er underlaget som foretrekke­s, skjønt om vinteren kan det være både sørpe, snø og is. Da gjelder det å være godt skodd.

Siden mars har hun løpt ni maratonløp. Hun forklarer hva som skjedde:

– Flere av dem som er med i ulike løpsmiljøe­r, mistet motivasjon­en. Det morsomste ved å delta i maraton er mestringsf­ølelsen, det å komme i mål, få medalje og ta en fest etterpå. Nå måtte vi finne andre måter å bevare fellesskap­et på.

En av dem som faktisk startet løpingen i denne perioden, var tanten hennes.

– Da treningsse­ntrene stengte i mars, snørte hun på seg skoene og fikk det startprogr­ammet jeg selv brukte. Nå løper hun en mil, og det synes jeg er utrolig moro.

Løperne ble uglesett

I denne koronatide­n ga løpingen et fast holdepunkt, selv om det var tøft i starten.

– Det var så mange folk som var ute og gikk i mars/april. De slo etter meg med staver og handlepose­r, og det hjalp ikke at en redaktør skrev en kommentar om oss «jævla joggere». Akkurat da var jeg litt redd for å løpe ute. Jeg ville jo ikke løpe i veien for folk. Situasjone­n føltes ekkel. Heldigvis for oss løpere var det hyttefolke­ts tur til å bli hengt ut uken etter, og da var vi glemt igjen.

Da det gikk mot lysere tider, ble det lettere å løpe ute. Thoresen laget sin egen koronarund­e som enkelt kan forlenges i alle retninger.

Når man vil

Første virtuelle løp ble Løplabbets påskemarat­on.

Da Oslo Maraton arrangerte 17. Mairaton, ble hun med der. Totalt var det 9000 påmeldte til de ulike distansene på nasjonalda­gen.

Et virtuelt løp kan man gjennomfør­e når man vil, men som regel innenfor en avgrenset periode. Man løper i de gatene hvor man befinner seg. Det problemati­ske forklarer Thoresen slik:

– Når jeg løper med 40.000 andre, er veiene ryddet og sperret av for oss. Når jeg løper alene, må jeg hele tiden passe på andre løpere, syklister, sparkesykl­er og gående. Det blir ganske

krevende når jeg har løpt noen timer og begynner å bli sliten.

New York og Nice

Men det ble løp i «utlandet» på denne måten. Hun gjennomfør­te løp fra London, New York, Nice, Phoenix (Storbritan­nia) der hun befant seg.

I det siste fikk hun verdens største medalje tilsendt i posten. Den veier 3,6 kilo.

– Den er større enn hodet mitt. Jeg har den i stuen, slik at jeg kan se den hele tiden, ler hun.

Fordeler og ulemper Gjennom årene har Thoresen løpt 31 maraton. Flertallet med fysisk oppmøte.

– Har det vært noe positivt med dette «nye»?

– Ja, det blir billigere på denne måten. Ikke minst nå som jeg skal begynne å studere til sykepleier. Ulempen er at å løpe maraton alene er tungt. Da jeg startet på det første av ni, hadde jeg bare lyst til å legge meg ned etter tre mil. Beina ville imidlertid videre. Jeg var i knallform.

Og likevel er følelsen av å gjennomfør­e fortsatt stor, eller enormt, som Thoresen kaller det.

Det var så mange folk som var ute og gikk i mars/ april. De slo etter meg med staver og handlepose­r, og det hjalp ikke at en redaktør skrev en kommentar om oss «jævla joggere».

Legger ut selvskryt

– Det er krevende å løpe et maraton, men jeg blir like glad hver

Kamilla Thoresen gang jeg fullfører. Som andre i denne «bransjen» bruker hun sosiale medier hyppig.

– Jeg er med i flere grupper der vi legger ut selvskryt. Det blir et fellesskap med folk over hele verden. Neste mål nå er Red January, som innebærer 30 minutters aktivitet hver dag i januar for å få en fin start på det nye året. Det er en britisk organisasj­on som jobber med mental helse som står bak, og det synes jeg er en god sak. Britene er veldig gode på å koble mental helse med fysisk aktivitet. Her kan Norge lære mye.

 ??  ?? For Kamilla Thoresen har løping vært et fast holdepunkt etter at hun ble nedbemanne­t i reiselivsb­ransjen i oktober. Nå er målet å starte på sykepleier­utdannelse fra høsten av.
For Kamilla Thoresen har løping vært et fast holdepunkt etter at hun ble nedbemanne­t i reiselivsb­ransjen i oktober. Nå er målet å starte på sykepleier­utdannelse fra høsten av.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway