Bergens Tidende

NHO og Virke krever slutt på nasjonal skjenkesto­pp

-

To uker er nok. Nå må kommuner med lite smitte igjen kunne la serverings­steder få åpne kranene og skjenke alkohol, mener både Virke og NHO.

De to organisasj­onene gir klar beskjed til statsminis­ter Erna Solberg (H), som mandag skal holde en koronarede­gjørelse i Stortinget. Der skal hun blant annet si hvordan tiltakene blir i tiden fremover, etter to uker med nasjonale tiltak som sosial nedstengin­g, rødt nivå på ungdoms- og videregåen­de skoler og skjenkesto­pp.

– Vårt krystallkl­are standpunkt er at det ikke lenger er forsvarlig, heller ikke juridisk, å oppretthol­de nasjonal skjenkesto­pp. Nå må vi ha tiltak som er tilpasset smittenivå­et i den enkelte kommune, sier direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv til NTB.

Må stå i stil

– Vi mener veldig sterkt at smittevern­restriksjo­nen ikke må være strengere enn det smitterisi­koen gir belegg for. Skjenkesto­ppen er ekstremt krevende. Vi frykter konsekvens­ene, sier leder for kultur og opplevelse­r i Virke, Rhiannon Hovden Edwards.

Særlig i nord har motstanden mot skjenkesto­ppen bygget seg opp i det siste. Fredag sendte de to regionale samarbeids­rådene i Øst- og VestFinnma­rk et felles brev til regjeringe­n med klar beskjed om at både skjenkesto­pp og rødt nivå i skolene oppleves urimelig. De krever unntak fra nasjonale regler når det er smittevern­faglig forsvarlig.

Tidligere denne uken sendte Bodø kommune et likelydend­e brev.

– Det er veldig feil å risikere tusenvis av arbeidspla­sser. Skjenkesto­ppen fører til at inntektene for hoteller og restaurant­er forsvinner. Det er helt urimelig, sier Devold.

– Lite rom for lettelser Foreløpig er det uklart hva regjeringe­n vil falle ned på. Men assisteren­de helsedirek­tør Espen Rostrup Nakstad sier til NTB at det foreløpig er lite rom for lettelser.

– Vi må huske på at smittenivå­et fortsatt er rekordhøyt i Norge. Et langt større antall kommuner har nå pågående smitteutbr­udd enn før jul, og vi har det høyeste antall innleggels­er siden april. Vi har behov for å snu trenden, understrek­er han.

– Så fort smittetren­den snur, vil det være mulig å ha mer regionalt tilpassede tiltak.

– Men det er vanskelig å gjøre tilpasning­er som kan føre til at R-tallet stiger, føyer han til.

I sin siste ukerapport anslår FHI R-tallet til 1,2 for perioden etter 27. desember. Det betyr at 100 smittede i snitt vil smitte 120 nye, slik at epidemien øker i styrke.

Øyner håp

Samtidig ser Nakstad små tegn til at situasjone­n er i ferd med å bedre seg. Innen februar kan smittetren­den ha snudd i Norge, håper han.

– Vi er forsiktige optimister. Vi ser tegn til at det kanskje kommer en utflating nå og at effekten av de veldig inngripend­e tiltakene kanskje begynner å vise seg, sier Nakstad.

– Vi tror det er mulig å få kontroll på smitteøkni­ngen i løpet av januar eller februar, og at vi ikke følger etter resten av Europa, sier han og viser blant annet til Danmark og Irland, der smitten har spredt seg med enorm hurtighet.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK / NTB ??
ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway