Bergens Tidende

Barnier kan utfordre Macron

-

Tidligere brexitforh­andler Michel Barnier har nådd pensjonsal­der i EU, men vil tilbake til fransk politikk. Der kan han bli en utfordrer til president Macron.

Blekket var knapt tørt på brexitavta­len før Barnier gjorde det klart at han vil returnere til hjemlandet­s politikk.

– Jeg vil legge til min stein i gjenreisin­gen av min politiske familie og den politiske debatten i Frankrike, sa han i et radiointer­vju i romjulen.

– Jeg vil bruke den energien jeg fortsatt har til å arbeide for landet mitt. Jeg vil se hvor jeg kan være til nytte, sa Barnier til radiokanal­en France Info. Han mener Frankrike trenger mer enighet, solidarite­t, rettferdig­het og respekt.

Foreløpig har han ikke vært veldig konkret om hva han vil, men sa i radiointer­vjuet at han vil bidra til å gjenreise sitt gamle parti, konservati­ve Republikan­erne. Dermed kan han bli en utfordrer til sittende president Emmanuel Macron fra La République en Marche i valget til neste år.

På direkte spørsmål om han er en kandidat i 2022, svarte Barnier unnvikende og ville bare si at han er «en patriot og europeer».

Gode skussmål

I utgangspun­ktet ser det ikke lovende ut, ifølge The Times. Meningsmål­inger viser at presidentv­alget trolig ender som en duell mellom Macron og Marine Le Pen fra ytre-høyre-partiet Rassemblem­ent national (Nasjonal samling). Den konservati­ve britiske avisen ser heller ikke ut til å tro at Barnier har de rette personlige egenskapen­e. De beskriver ham som ukarismati­sk og mener han har mistet kontakt med fransk politikk etter over fire år som EUs brexitsjef.

Samtidig har nettopp brexitjobb­en gjort ham kjent i hele Europa. EU-landene i øst har skrytt av jobben han har gjort som forhandler på vegne av unionen. Selv fra London har han høstet anerkjenne­lse som dyktig og profesjone­ll.

Langt frem

Times påpeker også at det er 18

En svensk studie med 250.000 deltakere viser at p-piller reduserer risikoen for eggstokk- og livmorkref­t med rundt 30 prosent i opp mot 30 år.

Studien er utført av Uppsala universite­t. Den viser at risikoen for å bli rammet av livmorkref­t reduseres med 32 prosent, mens risikoen for eggstokkre­ft reduseres med 28 prosent. Beskyttels­en varer i opp mot 30 år etter at man slutter å ta medikament­et.

– Under eggløsning­en øker nivåene av veksthormo­ner, som i sin tur kan bidra til at kreftcelle­r dannes. P-piller forhindrer eggløsning­en, og dermed minsker også risikoen for at kreftcelle­r blir dannet, sier Åsa Johansson ved institusjo­nen for immunologi, genetikk og patologi ved universite­tet.

– For hver eggløsning man har i sitt liv, medfører det en risiko for kreft. Så jo flere eggløsning­er du unngår, desto mindre blir sjansen for at kreftcelle­r dannes, sier Johansson.

Øker risikoen for brystkreft Hun vil imidlertid ikke anbefale bruk av p-piller for å forebygge kreft uten videre.

– Det er veldig vanskelig spørsmål. Det finnes andre risikoer som øker med p-piller, som depmåneder til valget, og at meningsmål­inger så lang tid i forveien langt fra alltid gir noen pålitelig pekepinn om utfallet.

I 2011 var det så vidt målingen gadd å ta med François Hollande, som vant året etter. I 2016 fremsto statsminis­ter Alain Juppé som en sterk kandidat, men han klarte ikke engang å sikre seg sitt eget partis kandidatur.

Dersom Barnier skulle gå med tanker om å flytte inn i Elyseepala­sset, er han neppe alene. Både Nicolas Sarkozy og Hollande kan tenkes å være interesser­t i en ny presidentp­eriode. Et annet kjent navn som kan dukke opp i nominasjon­skampen og den påfølgende valgkampen, er Ségolène Royal, Hollandes tidligere samboer, som tapte for Sarkozy i 2007.

Barnier stiller ikke nødvendigv­is sterkere enn disse ringrevene, skriver Times, men legger til at brexittopp­ens tilhengere antakelig vil si at han ikke stille noe svakere heller.

– Grått hår og nye ideer

Et annet spørsmål er om en mann som nylig passerte 70 og dermed i utgangspun­ktet er for gammel for en toppjobb i Brussel, er rett mann for å gå helt til topps i Frankrike. Selv ser han ikke alderen som noen hindring, skriver nyhetsbyrå­et TT.

– Det er folk med grått hår som har nye ideer og veldig unge folk som har gamle ideer. Jeg vet hvem jeg er og hva jeg har gjort, sier han til avisen Le Figaro. resjoner og økt risiko for blodpropp. Det er også en økt risiko for å brystkreft, men den er liten. Det gjør det vanskelig å anbefale å ta p-piller for å forebygge andre typer kreft, sier hun.

En studie fra danske Rigshospit­alet viste i 2017 at risikoen for å få brystkreft økte med 20 prosent for kvinner mellom 15 og 49 år som bruker hormonprev­ensjon.

I studien ble det påvist at jo lenger man bruker prevensjon, jo mer øker risikoen for å få brystkreft.

Selvmordsr­isiko

Samme år viste en annen studie fra samme sykehus at risikoen for selvmord øker ved bruk av p-piller. Risikoen økte mest 3–6 måneder etter at medikament­et ble tatt i bruk, viste studien.

– Noen kvinner er av uvisse årsaker spesielt følsomme overfor naturlige hormonelle svingninge­r. Når de så påføres eksterne hormoner i større mengder fra prevensjon­smedisinen, kan det forsterke de følelsesme­ssige svingninge­ne, som altså i verste fall kan føre til selvmord, sa studiens seniorforf­atter, professor Øjvind Lidegaard, ved Rigshospit­alet i København, til Politiken.

Han understrek­er samtidig at de langt fleste kvinner tåler p-piller og liknende preparater godt.

 ?? FOTO: FRANCISCO SECO / REUTERS / NTB ?? Michel Barnier har ikke tenkt å gi seg med politikk tross sine 70 år.
FOTO: FRANCISCO SECO / REUTERS / NTB Michel Barnier har ikke tenkt å gi seg med politikk tross sine 70 år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway