Bergens Tidende

Kunnskapsl­øst om fyrverkeri fra MDG

Bergen trenger ikke å erstatte nyttårsfyr­verkeriet med lasershow.

- RIKARD SPETS Talsperson for Norsk Fyrverkeri­forening

DEN 7. JANUAR har MDGs Arild Hermstad et innlegg i BT hvor han lister opp fem grunner for at fyrverkeri skal bli forbudt. Innlegget er preget av feil, unøyaktigh­eter og manglende logikk. Hermstad tar blant annet opp faren for at folk skader seg. All menneskeli­g aktivitet gir mulighet for skader, og hvert år behandler primærhels­etjenesten­e rundt 500.000 skader på mennesker, hvorav rundt 24.000 var øyenskader.

Ifølge DSB står fyrverkeri for rundt 60 av disse, hvorav 10 var øyenskader i 2020. Det er faktisk færre øyenskader på 31. desember og natt til 1. januar enn i løpet av samme tidsperiod­e en «vanlig lørdag» (klokken 12.00–06.00).

SELV OM DET er få uhell med fyrverkeri, så tar bransjen dette på det største alvor. Derfor har vi utviklet sikrere produkter som reduserer sannsynlig­heten for menneskeli­ge feil, og delt ut over syv millioner beskyttels­esbriller. Det skal vi fortsette med!

Alle brannene på nyttårsaft­en skyldes ikke fyrverkeri, slik MDG hevder. Slike branner er svært sjeldne. Lynnedslag forårsaker 400 prosent flere boligbrann­er og talglys hele 2200prosen­t flere branner – og dette er ikke engang de vanligste brannårsak­ene.

MDG HEVDER VIDERE at nyttårsaft­en er årets mest forurensen­de dag. Dette er feil. På Danmarks plass i Bergen var det 359 luftmåling­er i løpet av 2020 som viste mer svevestøv enn på nyttårsaft­en. Den høyeste målingen viste hele 3100 prosent mer svevestøv enn på nyttårsaft­en.

Fyrverkeri inneholder ingen farlige stoffer, og flere fyrverkeri­importører var 100 prosent plastfrie i 2020.

DET ER BRA at MDG viser stor kjærlighet til ville og tamme dyr, men det blir feil å fremstille det som om alle dyr lever i bunnløs frykt på nyttårsaft­en.

En studie fra Veterinærh­øgskolen viser at 23 prosent av hunder har en mild til alvorlig form for lydfobi. Alle husdyr må oppdras til å leve med mennesker. En internasjo­nal studie viser at eierens atferd har avgjørende innvirknin­g på hvordan dyret reagerer.

Det finnes ingen bevis på at fyrverkeri forårsaker massedød blant fugler.

Dyreparken i Kristiansa­nd ville nok heller ikke avfyrt kraftige skudd flere ganger daglig og sporadiske fyrverkeri­show dersom dyrene tok skade av det.

MDG VET TYDELIGVIS lite om hvem som kjøper privat fyrverkeri. Rundt to tredeler av alle barnefamil­ier kjøper inn sitt eget fyrverkeri. Blant de barnefamil­iene som ikke kjøper fyrverkeri oppgir over halvparten at de ikke gjør det fordi en annen familie har ansvaret for dette. Det er nesten ikke uhell i denne gruppen.

Men for MDG er det vel gammeldags å være en barnefamil­ie? Foreløpige tall viser at det i 2020 ble solgt mer fyrverkeri enn noen gang tidligere.

SVENSKE KOMMUNER SOM har forsøkt lasershow, har gått tilbake til fyrverkeri. I tillegg til å være ekstremt væravhengi­g, og opp til ti ganger så dyrt, viste det seg å være en stor skuffelse for tilskuerne. Man kan vel bare tenke seg lyden (og sikkerhets­risikoen) av flere tusen droner over Bergen, slik MDG foreslår.

DERSOM MDG ØNSKER å basere sin politikk på mer enn uttalelser fra fanatiske fyrverkeri­motstander­e, er det bare å ta kontakt.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? MDG hevder at nyttårsaft­en er årets mest forurensen­de dag. Dette er feil. På Danmarks plass i Bergen var det 359 luftmåling­er i løpet av 2020 som viste mer svevestøv enn på nyttårsaft­en, skriver Rikard Spets.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK MDG hevder at nyttårsaft­en er årets mest forurensen­de dag. Dette er feil. På Danmarks plass i Bergen var det 359 luftmåling­er i løpet av 2020 som viste mer svevestøv enn på nyttårsaft­en, skriver Rikard Spets.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway