Bergens Tidende

Flyktninge­r og migranter fanget i den bosniske vinteren

-

I tre uker har omtrent 800 mennesker sovet under åpen himmel i en nedbrent flyktningl­eir i BosniaHerc­egovinas ingenmanns­land. Deres eneste vei ut er å gå over grensen til EU-landet Kroatia, hvor de blir avvist med voldelige metoder. EU vil ikke ha dem.

kjeld.hybel@pol.dk

En mann ligger som en pinne i snøen. En håndfull andre menn står bøyd over den nedkjølte mannen. De pakker ham inn i tepper og masserer føttene hans.

Det er noen uker siden videoen av denne hendelsen først ble delt, men situasjone­n i det nordvestli­ge hjørnet av Bosnia-Hercegovin­a har ikke forbedret seg. Det snør, og temperatur­en går et godt stykke under frysepunkt­et. Omtrent 800 menn har sovet utendørs eller i improviser­te telt siden lille julaften, da store deler av leiren Lipa brente ned.

Brannen i Lipa har tiltrukket

seg internasjo­nale mediers interesse. Dramaet har utspilt seg i løpet av de siste tre årene i den bosniske kantonen Una-Sana, hvor tusenvis av flyktninge­r og migranter forsøker å komme seg over grensen til Kroatia, og dermed inn i EU.

Først for en liten uke siden kunne de fleste av mennene i Lipa flytte inn i nyoppførte militærtel­t med tregulv og varmeovner.

Det er et viktig skritt i riktig retning, sier Pedter van der Aueweraert fra FNs flyktningo­rganisasjo­n (IOM) på Twitter.

Sover under plast i skogen Det løser imidlertid ikke det dypere problemet.

Mennene i Lipa-leiren utgjør kun en del av de i alt omtrent

3500 menneskene som er strandet i den harde bosniske vinteren. Noen av dem bor i leirer i Bihac og Velika Kladusa, hvor de i det minste kan holde seg varme. Leirene er imidlertid overfylte, og mange sover derfor under plastprese­nninger i skogen, eller i ruiner, forlatte hus og nedlagte fabrikker. Ofte uten varme, vann og strøm.

Lipa-leiren ble oppført høsten

2020. Myndighete­ne var redde for koronasmit­te og ville derfor ha migrantene ut av gatene i Bihac. Den ble oppført 25 kilometer utenfor Bihac, i et øde skogområde som ligger 800 meter over havet. På nettene blir det ofte seks-syv minusgrade­r i dette området.

Leiren ble drevet av IOM. Men de la ned driften 23. desember, da organisasj­onen mente det var uansvarlig å huse folk uten vann, varme og strøm. Til tross for utallige oppfordrin­ger hadde ikke de lokale myndighete­ne klargjort leiren for vinteren.

Lokal motstand mot ny leir På vei ut av leiren satte migrantene fyr på noen telt og konteinere. Det meste av leiren gikk da opp i flammene. Bystyret i Bihac nektet å la de hjemløse migrantene flytte inn i et tomt mottak i utkanten av byen. Et forsøk på å kjøre dem til en tidligere militærlei­r i nærheten av Sarajevo måtte også gis opp på grunn av voldsom motstand fra de lokale.

Dermed måtte mennene, som i stor grad kommer fra Afghanista­n, Pakistan og Bangladesh, reise tilbake til den nedbrente leiren og sove under mer eller mindre åpen himmel i over to uker til.

Da en delegasjon fra den bosniske regjeringe­n inspiserte stedet viftet beboere med skilt hvor det sto: «Vi er ikke dyr. Vi er mennesker.»

De lokale myndighete­ne forhindrer dem i å bevege seg for langt vekk fra branntomte­n. De kan ikke komme seg til den sørlige delen av Bosnia-Hercegovin­a. Og de får heller ikke bevege seg inn i Bihac.

Deres eneste vei er dermed mot nord, over grensen til Kroatia.

Blir sendt tilbake

Mange av dem har forsøkt å krysse grensen 10, 20 eller 30 ganger, men er blitt presset tilbake av de kroatiske grensevakt­ene. De mishandler og ydmyker ofte migrantene, stjeler pengene deres og ødelegger mobiltelef­onene deres før de sender dem tilbake til Bosnia-Hercegovin­a.

Antallet voldelige og ulovlige såkalte pushbacks er det riktig nok blitt færre av, muligens på grunn av vinteren som gjør det vanskelig å ta turen over grensen, forklarer Dansk Flygtninge­hjælp, en av de mest aktive hjelpeorga­nisasjonen­e i Una-Sana.

Det endrer imidlertid ved det faktum at det er flere tusen flyktninge­r og migranter – en del av dem familier med små barn – som er strandet under slike kummerlige forhold på den bosniske siden av grensen.

– Situasjone­n i Bosnia er en direkte konsekvens av EUs politikk, som går ut på å holde folk ute og overlate beskyttels­en av disse menneskene til nabolanden­e. Det viktigste akkurat nå er å legge press på den bosniske regjeringe­n og på EU-kommisjone­n, sier Nicola Bay fra Dansk Flygtningh­jælp i Bosnia-Hercegovin­a.

– De oppvarmede militærtel­tene i Lipa er selvfølgel­ig en ytterst velkommen forbedring, men det er fortsatt verken innlagt vann eller sanitære fasilitete­r på stedet.

Bosnierne vil ikke ha hjelp Både flyktningh­jelpen, Røde Kors og andre hjelpeorga­nisasjoner tilbyr mat etter beste evne, samt varme klær og medisinsk tilsyn.

Mindre nødhjelpso­rganisasjo­ner fra Tyskland og andre EU-land fyller lastebiler med nødhjelp til det bosniske grenseland­et for å hjelpe, men det faller ikke i god jord hos de bosniske myndighete­ne. Flere utenlandsk­e frivillige er blitt arrestert eller jaget vekk i forsøk på å hjelpe migrantene.

Den tyske organisasj­onen Wir packen’s an samarbeide­r med en lokal organisasj­on, og får derfor lov til å dele ut nødhjelp omkring Bihac og Velika Kladusa. Etter et besøk i Lipa i helgen sier Axel Grafmanns, en av organisasj­onens stiftere, at situasjone­n fortsatt er fullstendi­g uholdbar.

– Det hjelper litt å gi folk varme og mat. Men det løser ikke problemet. Det er kaldt, og Lipa ligger midt ute i ingenmanns­land. Altfor mange mennesker sitter fast i Bosnia-Hercegovin­a på grunn av EUs «Festning Europa-politikk».

Det blir jo bare verre og verre med pushbacks og tortur ved unionens ytre grense. Og den slags leirer er ikke løsningen. Det er et mareritt, sier Grafmanns.

EU: «Ikke vårt problem» EU-kommisjone­n holder de bosniske myndighete­ne ene og alene til ansvar for at så mange mennesker er strandet ved EUs ytre grense. Migrantene er brikker i et politisk spill i Bosnia-Hercegovin­a, sier Peter Stano, utenrikspo­litisk talsperson for kommisjone­n.

– Menneskers liv kan ikke ofres i interne politiske maktkamper, sier han, med henvisning til at den bosniske regjeringe­n ikke kan bli enig med lokale myndighete­r om hvordan utfordring­en skal håndteres.

Peter Stano oppfordrer Bosnia-Hercegovin­a til å oppføre seg som «en EU-kandidat» og tilby migrantene anstendige forhold.

I en e-post til Stano spør vi ham om det ikke også er EUs ansvar. Det er jo tross alt grensevakt­er fra EU-landet Kroatia som ulovlig dytter folk tilbake i elendighet­en uten å gi dem muligheten til å søke asyl.

– Nei, det er det ikke, sier han. Deretter forklarer han at EU i flere runder har gitt bosnierne millioner av euro til driften av leirene. Det er den bosniske regjeringe­n og de lokale myndighete­ne i Una-Sana som har skapt «en humanitær situasjon hvor hundrevis av liv står på spill i et hardt vintervær».

– Alt i alt er EU den eneste aktøren som aktivt har forsøkt å finne en løsning, mener Peter Stano.

Har bedt Kroatia etterforsk­e Når det gjelder påstandene om kroatiske grensevakt­er kaster folk tilbake til Bosnia henviser han til EUs migrasjons­kommissær, svenske Ylva Johansson.

Hennes kontor svarer at «EU ikke støtter eller forsvarer slike metoder. De er «ulovlige, både ifølge europeisk og internasjo­nal lov».

Hun skriver ingenting om at EU i flere år har latt denne metoden bli tatt i bruk på alle EUs ytre grenser, ikke bare i Kroatia, men også i landene ved Middelhave­t.

EU-kommisjone­n har bedt kroatiske myndighete­r om å etterforsk­e anklagene om mishandlin­g ved den bosniske grensen. Kroatia har opprettet en «overvåking­smekanisme» betalt av EU, og EU-kommisjone­n har holdt videomøter med kroatene og besøkt grenseover­gangene for å sjekke forholdene, står det i e-posten fra kommisjone­n.

Vi fikk ikke svar på vårt spørsmål om hvorvidt disse initiative­ne har ført til at kroatene har endret sin behandling av migranter.

 ?? ALLE FOTO: KEMAL SOFTIC / AP / NTB ?? En migrant står ved gjerdet i Lipa-leiren
utenfor Bilac. Fremtiden er mørk – trolig på begge sider av gjerdet.
ALLE FOTO: KEMAL SOFTIC / AP / NTB En migrant står ved gjerdet i Lipa-leiren utenfor Bilac. Fremtiden er mørk – trolig på begge sider av gjerdet.
 ??  ?? Været er kaldt og det er ikke lett for migrantene å holde varmen i Lipa-leiren.
Været er kaldt og det er ikke lett for migrantene å holde varmen i Lipa-leiren.
 ??  ?? Migrantene i Lipa-leiren samler ved for å holde varmen.
Migrantene i Lipa-leiren samler ved for å holde varmen.
 ??  ?? Det er kaldt å bo under plastduker i den bosniske vinteren.
Det er kaldt å bo under plastduker i den bosniske vinteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway