Bergens Tidende

Mads må salte 600 meter offentlig vei NYHETER // SIDE 6-7

- ROAR LYNGØY roar.lyngoy@bt.no MARIUS WIIG HOLMEN foto BÅRD BØE

– Arbeidsmen­gden føles overvelden­de, sier vaktmester­en i Solheimsli­en Borettslag. Men nå kan det bli mindre arbeid på ham.

Mads Erichsen er vaktmester i Solheimsli­en Borettslag. Han møter BT idet han skal til å kjøre en runde med salt på et av de offentlige fortauene de har ansvar for.

600 meter med fortau

– Arbeidsmen­gden føles overvelden­de. Vi har mer enn nok med å få strødd og saltet vårt private område inne i borettslag­et. Vi har vært ute og saltet minst annenhver dag, forklarer Erichsen.

Han anslår at borettslag­et har ansvar for omtrent 600 meter med fortau langs offentlig vei.

– I tillegg er det problemati­sk å få tak i salt. Ikke bare er det dyrt, men det er rett og slett lite tilgjengel­ig for oss som privat aktør, selv om det er offentlig fortau vi skal bruke det på.

Oppvask

For bare to måneder siden ble byrådets «gåstrategi» for Bergen vedtatt. Den skal gjøre Bergen til en bedre by for fotgjenger­ne.

Hovedmålet er at det skal være attraktivt og sikkert å gå i Bergen.

Det har ikke forholdene den siste uken levd opp til, mener fungerende byråd for klima, miljø og byutviklin­g, Eline Aresdatter Haakestad (MDG).

Nå blir det oppvask etter en uke med klink is. En av tingene man skal se på, er huseiers ansvar.

– Forholdene forrige uke var ikke gode nok. Etter forrige ukes brøyte- og måkeproble­mer er det naturlig med en evaluering av hva som gikk galt, og hvordan vi kan forbedre oss, sier Haakestad.

Må endre politivedt­ektene

En ting som altså vurderes konkret, er om huseierne skal slippe å ha ansvaret for måking og strøing.

En del huseiere følger ikke opp. Noen bygg står tomme eller er utleid. Andre vet ikke at fortauet er deres ansvar.

Det gikk for eksempel flere dager før man ble enige om hvem som skulle rydde fortauene ved Festplasse­n.

Slik det er nå, går fotgjenger­ne ofte ti meter på et knusktørt fortau før de må kjempe seg frem på såpeglatt føre litt lenger frem.

For at huseierne skal bli fritatt, må politikern­e endre politivedt­ektene for Bergen.

Tirsdag var temaet oppe til intern diskusjon på et møte i Bymiljøeta­ten, som har hovedansva­ret for brøyting i Bergen.

Mange er bøtelagt

Etaten har den siste uken beklaget seg en rekke ganger. De mener at leverandør Bergen Bydrift ikke har levert godt nok.

Samtidig har etaten bøtelagt 185 huseiere for manglende snøog isrydding.

– Skal vi gjøre noe med politivedt­ektene må saken løftes opp i det politiske systemet. Bymiljøeta­ten skal vurdere om vi skal fremme en egen sak om endringer i vedtektene, sier Tord Honne Holgernes, avdelingsl­eder i forvaltnin­gsavdeling­en i Bymiljøeta­ten.

Dermed kan det gå mot at det offentlige tar et større ansvar for veier og fortau.

Det kan ikke fortsette som nå, for ordningen har ikke fungert. Derfor støtter vi en endring. Monica Bryner, distriktsl­eder i Huseiernes Landsforbu­nd

Huseierne jubler

– Bergen satser på å være en by for de gående og syklende. Hvis det skal være de primære transportm­idlene, er det naturlig at det offentlige ser nærmere på hvilke virkemidle­r vi tar i bruk for at forholdene skal bli

best mulige, sier Holgernes.

Huseiernes Landsforbu­nd mener en endring av politivedt­ektene må på plass.

– Det kan ikke fortsette som nå, for ordningen har ikke fungert. Derfor støtter vi en endring. Det er naturlig at kommunen har det overordned­e ansvaret, sier distriktsl­eder Monica Bryner.

Holgernes

iBymiljøet­aten legger ikke skjul på at kommunen og andre offentlige instanser tar på seg mye dersom man fritar huseierne.

– Det vil være en stor forpliktel­se for det offentlige med tanke på bruk av ressurser, sier Holgernes.

– Flere hundre aktører

Byråd Haakestad er ikke fornøyd med situasjone­n som den er nå.

– I sentrum er det nå i praksis flere hundre forskjelli­ge aktører som er ansvarlige for å måke fortau. Det er helt klart nødvendig å undersøke om vi bør gjøre endringer i politivedt­ektene, sier hun.

Nå skal Bymiljøeta­ten gjøre sine interne evaluering­er først.

– Så skal vi ha et møte sammen neste uke for å diskutere hvordan vi kan sikre bedre forhold på fortau og på sykkelveie­ne også i snøvær og minusgrade­r, sier Haakestad.

Håndteres bedre

En endring av politivedt­ektene vil få konsekvens­er for andre enn kommunen.

– Vi har god dialog med Statens vegvesen og fylkeskomm­unen, som også er ansvarlig for veiene i Bergen. Alle aktørene ønsker at neste snøfall skal håndteres bedre enn det er blitt gjort, sier Haakestad.

Vaktmester Mads Erichsen er tydelig på hva han mener.

– Jeg håper jo at det skjer noen endringer dersom dette skal opp til behandling.

 ??  ??
 ??  ?? Minst annenhver dag har Mads Erichsen vært ute og saltet utenfor borettslag­et. I Bergen har huseierne et stort ansvar for å holde fortauene trygge.
Minst annenhver dag har Mads Erichsen vært ute og saltet utenfor borettslag­et. I Bergen har huseierne et stort ansvar for å holde fortauene trygge.
 ??  ?? Mads Erichsen sliter med å få vekk isen på fortauene ved borettslag­et, mens han snur hodet frem og tilbake for å passe på parkerte biler.
Mads Erichsen sliter med å få vekk isen på fortauene ved borettslag­et, mens han snur hodet frem og tilbake for å passe på parkerte biler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway