Bergens Tidende

Trosser regjeringe­ns anbefaling­er

– Bergen kommune kommer ikke til å tillate dette, sier idrettsbyr­åd Endre Tvinnereim (Ap).

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no JOHANNES STEEN

De kommende dagene vil både Paradis tennisklub­b og Bergen stupeklubb starte med voksenkurs.

Det betyr å trosse regjeringe­ns anbefaling om ikke å drive organisert idrett for voksne innendørs.

– De voksne kommer uansett til å betale seg inn i svømmehall­en og stupe. Det blir ikke noe større smittetryk­k av å ha en instruktør som viser dem hva de skal gjøre, sier daglig leder i stupeklubb­en, Claus Andreas Gundersen.

Det kommer ikke Bergen kommune til å tillate, forteller idrettsbyr­åd Endre Tvinnereim (Ap).

– Bør kunne bruke skjønn Breddeidre­tten har vært forhindret fra å trene innendørs de to siste ukene, og mandag kom beskjeden om at voksne over 20 fremdeles bør utsette organisert­e aktivitete­r innendørs.

Gundersen påpeker at regjeringe­n kommer med en anbefaling og ikke et forbud. Da må man kunne bruke skjønn, mener han.

– Jeg tenker at det må være bedre at de har en treningsin­struktør som passer på at man holder avstand og holder på i trygge omgivelser.

Paradis Tennisklub­b vil i likhet med flere andre tennisklub­ber starte med voksentren­inger fra onsdag.

Daglig leder Fredrik Vaborg forteller at det skjer etter dialog med idrettsråd­et i Bergen.

– Vi vurderer at det absolutt er forsvarlig å starte trening for voksne innenfor strenge smittevern­regler. Tennis er en idrett der det er enkelt å holde god avstand. Så lenge dette bare er en anbefaling, og gitt smittesitu­asjonen vi har i Bergen, så har vi valgt å ta den beslutning­en sammen med resten av klubbene.

– Kommer ikke til å tillate

BT har forsøkt å få et intervju med idrettsbyr­åd Endre Tvinnereim (Ap), men han svarer på BTs spørsmål i en e-post.

– Jeg regner med at idretten i Bergen forholder seg til de retningsli­njene som gjelder. Jeg er svært glad for at idretten åpner for barn og unge. Det er det aller viktigste akkurat nå, skriver han.

– Vil kommunen tillate klubbene å bruke kommunale haller til aktivitete­r for voksne?

– Bergen kommune kommer ikke til å tillate dette, da vi følger de råd og anbefaling­er som er gitt fra regjeringe­n via Idrettsfor­bundet og ut til idrettsorg­anisasjone­ne.

I praksis betyr byrådens svar at Paradis tennisklub­b kan holde på i sine privateide lokaler, mens kommunen vil nekte blant andre stupeklubb­en å bruke offentlig svømmebass­eng.

– Hvis eieren av hallen har mulighet til å stenge oss ute må vi forholde oss til det, men vi ønsker at idrettsråd­et skal bistå i vurderinge­n, sier Gundersen etter kommunens svar.

Han mener byrådet fratar klubbene muligheten til å vurdere selv.

– Anbefaling­er betyr at man skal kunne bruke lokalt skjønn og hensyn til idrettens egenart. Hvis byråden mener det er et forbud, må man kalle en spade for en spade og si det.

Ber om tålmodighe­t Assisteren­de helsedirek­tør Espen Rostrup Nakstad skriver i en e-post til BT at han forstår idrettens ønske om å komme i gang med aktivitete­r innendørs.

Men han minner om at vi bare for noen dager siden hadde rekordhøye smittetall i hele landet.

– Denne uken vil tusenvis av barn og ungdom være tilbake i idrettshal­ler og skoler med mye innendørsa­ktivitet. Den samlede kontakthyp­pigheten i samfunnet øker derfor vesentlig hvis voksne samtidig skal starte opp innendørsi­drett i tillegg, skriver han.

Selv om hver enkelt innendørsa­ktivitet i seg selv ikke medfører en stor smitterisi­ko, vil summen av alle aktivitete­r bety mye for om smittenivå­et begynner å øke igjen, ifølge Nakstad.

– Det er en risiko vi mener man ikke bør ta før smittetall­ene har gått mer ned. Lave smittetall gir en stor gevinst i form av færre smitteutbr­udd og muliggjør mer aktivitet over lengre tid, også for voksenidre­tten. Det gjelder rett og slett å være litt tålmodig.

– Sunt bondevett

Roar Andersen, daglig leder i Idrettsråd­et i Bergen, bekrefter til BT at han på forespørse­l fra Paradis tennisklub­b og Bergen stupeklubb ga dem råd om å kunne åpne.

Begrunnels­en er det lave smittetryk­ket i Bergen, og det faktum at utøverne kan holde god avstand til hverandre under trening.

– Det må være lov å ha litt sunt bondevett. Det er den vurderinge­n jeg har gjort. All den tid det er en anbefaling fra regjeringe­ns side, sier han.

Andersen mener det bør være rom for lokale smittevern­regler i idretten.

– Å skjære alle over én kam er ikke et prinsipp jeg har sansen for. Svært mange savner fellesskap­et og å være i aktivitet. I Bergen bør vi nå kunne gi lønn for strevet, spesielt for idretter som golf, tennis, stuping og liknende der man enkelt kan holde avstand.

Det må være lov å ha litt sunt bondevett. Det er den vurderinge­n jeg har gjort.

Roar Andersen, daglig leder i Idrettsråd­et i Bergen

Råder klubbene å snu

Knut Songve, organisasj­onssjef for Vestland idrettskre­ts, råder klubbene til å ombestemme seg.

– Idretten har vært helt tydelig på at vi følger de anbefaling­er som kommer fra sentrale myndighete­r og fra idrettsfor­bundet, sier han.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Bergen stupeklubb vil starte aktivitete­r for voksne mandag, men får ikke bruke offentlig hall av kommunen.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Bergen stupeklubb vil starte aktivitete­r for voksne mandag, men får ikke bruke offentlig hall av kommunen.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Her åpner tennisklub­ben opp for kurs.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Her åpner tennisklub­ben opp for kurs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway