Bergens Tidende

Mutert virus oppdaget i Bergen

-

To tilfeller av det muterte viruset fra Storbritan­nia er oppdaget i Bergen. Også i Bjørnafjor­den er det muterte viruset funnet.

ingvild.rugland@bt.no

Smittevern­overlege Egil Bovim i Begen kommune bekrefter at to tilfeller av det muterte koronaviru­set fra Storbritan­nia er oppdaget i Bergen.

Det er to ulike tilfeller uten kontakt med hverandre.

– Vi har dette under kontroll, og bekymrer oss ikke for videre spredning av dette, sier Bovim.

Han forteller at det er en stund siden tilfellene ble oppdaget, men «i løpet av de siste to ukene».

– Hvorfor har dere ikke fortalt om dette før?

– Fordi ingen har spurt, svarer smittevern­overlegen.

– Har det under kontroll Den ene er importsmit­te med «veldig definerte nærkontakt­er». Om det er en person som bor i Bergen eller jobber her, vil han ikke si.

– Det er en som har kommet fra utlandet, vedkommend­e befinner seg i Bergen. Jeg ønsker ikke å si mer enn det, sier Bovim.

– De har oppført seg helt etter boken. Jeg føler meg helt trygg på at de har tatt de hensynene som skal til. Jeg bekymrer meg ikke for de to tilfellene, sier Bovim.

– Vi har dette under kontroll, legger han til.

Den andre tilfellet ser ut som det han definerer som gammel smitte. Det vil si at det er en person som har rester av viruset i kroppen, men som ikke er syk av det lenger. Bovim sier at dette er en person som ikke kan ha smittet andre her i landet.

Han ønsker ikke å gå i detaljer av hensyn til personvern.

Selv om han føler seg trygg på at disse to tilfellene ikke sprer det muterte viruset videre i Bergen, sier han at vi må regne med at det vil dukke opp igjen.

– Det er klart at vi må regne med å få den smitten inn i landet fra tid til annen. Men det er bra at man nå trapper opp kontrollen på dem som kommer fra utlandet, sier Bovim.

Variant i Bjørnafjor­den Tirsdag morgen opplyste også Bjørnafjor­den kommune om at det muterte viruset fra Storbritan­nia er dukket opp der. Det dreier seg om en person som var nærkontakt til en som var smittet av denne virusvaria­nten. Denne personen hadde vært i Storbritan­nia på julebesøk.

Denne personen hadde igjen to nærkontakt­er som også ble smittet.

– Nå i helgen har vi tatt kontrollpr­øver av disse, og disse var negative. Det ser ut til at de har holdt seg i isolasjon, sier kommuneove­rlege Klaus Melf i Bjørnafjor­den.

NRK skriver at personen ble smittet i en bil, til tross for at det ble brukt munnbind.

– Vi har ingen grunn til å tro at denne mutanten har spredt seg videre i kommunen, sier Melf.

Fra før er det kjent at Ullensvang, Kinn og Bremanger har hatt tilfeller av denne virusvaria­nten.

Folkehelse­institutte­t er bekymret for de muterte virusvaria­ntene både fra Storbritan­nia og Sør-Afrika. I en fersk risikovurd­ering skriver FHI at dersom variantene får fotfeste i Norge, vil det kreve langt mer «effektive tiltak» enn i dag for å holde epidemien under kontroll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway