Bergens Tidende

Endrer reglene og dropper nasjonal skjenkesto­pp. Men Bergen kan måtte vente.

-

Helsebyråd Beate Husa (KrF) vil tillate alkohol til maten. Men smittetryk­ket i Bergen kan sette en stopper for det.

linda.hilland@bt.no

Skjenkereg­lene endres etter at stortingsf­lertallet tirsdag ba regjeringe­n snu og avvikle den nasjonale skjenkesto­ppen.

– Jeg mener at forslaget om å oppheve skjenkesto­ppen kommer for tidlig. Smittesitu­asjonen er ustabil, og dette øker risikoen for smittespre­dning, sier helseminis­ter Bent Høie i en pressemeld­ing, og legger til:

– Men vi vil likevel følge opp stortingsf­lertallets vedtak.

Et forslag fra Frp – om at kommuner med lavt smittetryk­k skal kunne tillate alkoholser­vering i forbindels­e med matserveri­ng – fikk tirsdag støtte fra Ap, Sp, SV, MDG og Rødt, og dermed flertall i Stortinget.

Skjenkesto­pp ved midnatt Helse- og omsorgsdep­artementet følger nå opp Stortinget­s flertallsv­edtak, skriver de i en pressemeld­ing.

Departemen­tet opplyser tirsdag kveld at det blir skjenkesto­pp

Helseminis­ter Bent Høie i en pressemeld­ing ved midnatt, og at gjester ikke kan slippes inn etter klokken 22. Alkoholser­vering kan kun skje i forbindels­e med matserveri­ng.

– Gjennom dette har Stortinget prioritert gjenåpning av alkoholser­vering. Det betyr at andre lettelser kan bli skjøvet ut i tid fordi det er summen av tiltakene som har effekt på smittespre­dningen, sier Høie.

Endringene skal gjennomfør­es så raskt som mulig, og de trer i kraft ved midnatt natt til fredag 22. januar. Kommuner med høyere smittetryk­k får to døgn til å fatte vedtak om fortsatt skjenkesto­pp eller strengere regler enn de nasjonale reglene. Kommunene kan ikke vedta mindre strenge regler enn de nasjonale.

– Mulig Bergen må vente Helsebyråd Beate Husa (KrF) sier til BT tirsdag ettermidda­g at hun er litt usikker på hva som ligger i Stortinget­s vedtak.

– Det jeg lurer på, er om vedtaket viser til FHIs definisjon på lavt smittetryk­k. Dersom det er denne definisjon­en man skal følge, har Bergen et «middels» smittetryk­k med 77 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene, sier Husa.

Om denne definisjon­en legges til grunn, er det mulig at Bergen må vente med å tillate skjenking av alkoholhol­dig drikke til mat, sier Husa.

– Vi er nødt til å være litt avventende og få detaljene i dette, men jeg håper at regjeringe­n avklarer det så raskt som mulig, påpeker hun.

Husa understrek­er at dersom Bergen allerede er innenfor definisjon­en på lavt smittetryk­k, vil hun umiddelbar­t ta saken til byrådet for en avklaring.

– Jeg ser ingen grunn til at vi da skal si nei, sier hun.

Leder for skjenkekon­toret i Bergen kommune, Terje Gjertsen, kan ikke kommentere hvordan endringen vil fungere i praksis før den er vedtatt av byrådet og nedskrevet i en forskrift.

– Ingen grunn

Mandag ble det klart at regjeringe­n ville videreføre regelen om at puber og restaurant­er ikke har lov å servere alkohol. Det er denne beslutning­en Stortinget krevde omgjort.

Husa sa mandag at det ikke var grunnlag for et slikt forbud i Bergen akkurat nå og at hun forstår frustrasjo­nen til folk.

Det samme var ordlyden fra Frp-leder Siv Jensen i en melding tirsdag.

– Overrasken­de og gledelig med flertall for et fornuftig forslag. Det er ingen grunn til å ha et nasjonalt skjenkefor­bud når det er så stor smittevari­asjon, og det er i hvert fall fornuftig å kunne åpne for alkoholser­vering sammen med matserveri­ng på steder som har organisert­e smittevern­regler, sier Jensen.

Tar det til orienterin­g

I forkant av Solbergs redegjørel­se hadde Folkehelse­institutte­t (FHI) anbefalt regjeringe­n å oppheve skjenkesto­ppen, mens Helsedirek­toratet mente den burde videreføre­s i 14 dager til.

– Helsedirek­toratet har levert våre faglige råd til regjeringe­n, så er det politikern­es privilegiu­m å fatte beslutning­er basert blant annet på dem. Det er slik det demokratis­ke systemet er i Norge, sier helsedirek­tør Bjørn Guldvog og legger til:

– Det er heller ikke uvanlig at det blir debatt om problemsti­llinger der vi har levert faglige råd, ettersom helse er et område som angår alle.

Administre­rende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sa tidligere tirsdag at de gjeldende kommunale bestemmels­ene som var på plass før nedstengin­gen, bør gjeninnfør­es.

– I områder med lav smitte må nasjonal skjenkesto­pp oppheves så raskt som mulig, sa hun.

Jeg mener at forslaget om å oppheve skjenkesto­ppen kommer for tidlig. Smittesitu­asjonen er ustabil, og dette øker risikoen for smittespre­dning.

BERGENS TIDENDE ONSDAG 20. JANUAR 2021

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Fra debatten i Stortinget om håndtering­en av koronapand­emien.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Fra debatten i Stortinget om håndtering­en av koronapand­emien.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Dersom Stortinget­s vedtak viser til FHIs definisjon på lavt smittetryk­k, må Bergen foreløpig vente med å tillate alkohol til maten, forklarer helsebyråd Beate Husa (KrF).
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Dersom Stortinget­s vedtak viser til FHIs definisjon på lavt smittetryk­k, må Bergen foreløpig vente med å tillate alkohol til maten, forklarer helsebyråd Beate Husa (KrF).
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Helseminis­ter Bent Høie under debatten i Stortinget tirsdag.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Helseminis­ter Bent Høie under debatten i Stortinget tirsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway