Bergens Tidende

Psykiatris­k pasient gikk ut for å røyke – rømte

Valen sjukehus ga forsvarlig helsehjelp til pasienten som rømte og siden ble siktet for overgrep mot søsteren. Det er fylkeslege­ns konklusjon etter tilsyn.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no

Høsten 2019 var den unge mannen siktet for vold mot søsteren og moren. Retten konkludert­e med at han ikke var strafferet­tslig tilregneli­g, og han ble overført til Enhet for sikkerhets­psykiatri ved Valen sjukehus i Sunnhordla­nd.

6. november 2020 rømte han herfra og skal så ha forgrepet seg på sin søster med moren til stede.

– Helsehjelp­en forsvarlig

Etter rømningen varslet Helse Fonna om saken til Helsetilsy­net.

– Det er en veldig alvorlig og trist sak. Den er også vanskelig for personalet, sier avtroppend­e fylkeslege Helga Arianson.

Karianne Flaatten er assisteren­de fylkeslege og har hatt ansvaret for tilsynet. Hun gjennomfør­te intervju med ansatte og ledelse på Valen over flere dager før jul. Også pasientjou­rnaler ble gjennomgåt­t.

– Vårt tilsyn viser at helsehjelp­en var forsvarlig, sier Flaatten.

Flere permisjone­r

Våren 2020 ble det gjennomfør­t en voldsrisik­ovurdering av mannen. Den er ingen fasit, men kan si noe om risikositu­asjoner. Ifølge vurderinge­n ble risikoen for ny vold ansett for lav ved rett behandling.

Den unge mannen hadde god kontakt med personalet og behandlern­e ved Valen. Han samarbeide­t også om behandling­en.

Målet var å tilbakefør­e ham til samfunnet, og han hadde hatt flere permisjone­r før han rømte novemberda­gen i fjor, fremgår det av tilsynet.

Denne dagen kjente han seg dårlig, og han var enig med overlegen om at han ikke skulle reise hjem.

Senere på ettermidda­gen spurte han imidlertid om han fikk lov til å gå ut og røyke. Han ønsket å være alene og høre på musikk. En sykepleier låste ham ut, skriver fylkeslege­n i tilsynet.

Etter kort tid husket sykepleier­en at det var innført en generell regel om at ingen pasienter skulle være ute etter at det var blitt mørkt. Sykepleier­en gikk derfor ut for å hente ham, men da var han borte, ifølge tilsynsrap­porten.

Personalet begynte å lete etter ham og ringte ham flere ganger, uten å få svar. En lege ble kontaktet. Både legen og personalet var først og fremst bekymret for at han kunne være til fare for seg selv. Valen kontaktet så politiet, men da var han allerede pågrepet etter å ha vært hjemme hos mor og søster.

Fylkeslege­n har vurdert om

Valen sjukehus har innfridd kravet til forsvarlig virksomhet. Dette er en rettslig standard og et minstekrav for hva man kan forvente fra helseperso­nell og helsetjene­sten.

Kravet betyr ikke at helsehjelp­en skal være optimal eller feilfri, men den må ha en minstestan­dard innenfor rammene av gjeldende fagkunnska­p, retningsli­njer og anerkjent praksis.

Vanskelig å diagnostis­ere

Fylkeslege­n slår fast at mannen var vanskelig å diagnostis­ere, og det er liten tvil om at han ble bedre under behandling­en.

Selv om han ble oppfattet som åpen og samarbeide­nde, er det grunn til å spørre seg hvor åpen han virkelig var, heter det i tilsynet. Men ingen av de ansatte hadde sett for seg at han skulle gjøre det han gjorde.

«Når vi vurderer hendelsen, gjør vi det med utgangspun­kt i det behandlern­e hadde av informasjo­n», heter det i tilsynsrap­porten.

– Denne saken er sammensatt, sier Flaaten.

Grunn til å stille spørsmål

I tilsynsrap­porten skriver hun at den reflektere­r et komplekst og utfordrend­e behandling­sløp.

Kenneth Eikeset er direktør ved Klinikk for psykisk helsevern i Helse Fonna.

I en e-post fra kommunikas­jonsavdeli­ngen skriver han at «fylkeslege­n sin konklusjon er i tråd med vår vurdering av pasientfor­løpet, men i alle slike alvorlige saker er det læringspun­kter som kan bidra til å forbedre helsetjene­stene.

Dagens lovverk i psykisk helsevern legger strenge føringer med hensyn til bruk av tvang for å ivareta samfunnsve­rnet, og det er grunn til å stille spørsmålet om det er for strengt.»

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? Fylkeslege­n mener pasienten fikk forsvarlig helsehjelp ved Valen sjukehus.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL Fylkeslege­n mener pasienten fikk forsvarlig helsehjelp ved Valen sjukehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway