Bergens Tidende

Nasjonalt skjenkefor­bud er en gedigen overreaksj­on

- Politisk redaktør i Bergens Tidende eirin.eikefjord@bt.no

ringen, og vedtok tirsdag å åpne for skjenking på steder med matserveri­ng og lavt smittetryk­k. Det er fornuftig.

LØRDAG ETTERMIDDA­G VAR jeg ute og spiste burger i Bergen. Det hadde passet med en øl til.

Men det gikk jo ikke an. Selv om smittetall­ene i byen er lave, jeg satt der med min egen lille kohort, og kunne bestille alt via en hendig app, på trygg avstand til både baren og alle andre mennesker. den allerede utmagrede utelivsbra­nsjen hardt.

Et viktig prinsipp i smittevern­loven er at restriksjo­nene ikke skal gå lenger enn nødvendig.

Generelt bør forbud være velovervei­de og fornuftige og godt forklart, slik at vi blir overbevist om at de har en viktig funksjon, og at det er fornuftig å adlyde.

Jo hardere forbud rammer, desto mer solid må begrunnels­en være.

Helsedirek­toratet vil likevel forlenge forbudet i to uker til. Argumentet er bekymring for at skjenking på serverings­steder skal bidra til å øke kontakten i befolkning­en.

Regjeringe­n er enig med Helsedirek­toratet, og viser blant annet til en dansk ekspertgru­ppe som konkludere­r med at barer har høy effekt på smittespre­dningen. De argumenter­er også med statistikk fra FHI, som viser at ansatte i serverings­bransjen er sterkt overrepres­entert blant de smittede.

DET ER NOKSÅ åpenbart at yrkesgrupp­er med hyppig kontakt med andre mennesker, oftere blir rammet av covid-19.

Men statistikk­en regjeringe­n trekker frem forteller bare deler av historien.

UNDER ANDRE SMITTEBØLG­E var det riktignok høyest smittefore­komst blant ansatte serverings­bransjen – sammen med både fly-, båt, og togverter. Men under første smittebølg­e i vår var helseperso­nell, taxi-, buss- og trikkesjåf­ører hardest rammet.

Mens både fly, båter, tog, taxier, busser og trikker og svømmehall­er og treningsse­ntre får drive som normalt, brukes statistikk­en for å snikavvikl­e hele en hel bransje.

Hvis regjeringe­n faktisk mener at skjenkeste­der er så ille, burde de heller stengt dem skikkelig – og fulgt opp med full kompensasj­on.

 ?? ARKIVFOTO:: EIRIK BREKKE ?? Barsjef på No Stress Connor Thornton ble intervjuet av BT under nedstengin­gen i høst, og uttrykte da bekymring for økonomien.
ARKIVFOTO:: EIRIK BREKKE Barsjef på No Stress Connor Thornton ble intervjuet av BT under nedstengin­gen i høst, og uttrykte da bekymring for økonomien.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway