Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

-

Til og med KrF protestere­r mot det nye alkoholreg­imet. Da er det virkelig strengt.

MIDT I EN pandemi er det lurt å unngå at folk som ikke kjenner hverandre klistrer seg tett sammen. Og jo mer folk drikker, jo fullere blir de, og desto tettere vil de stå. Med den logikken har regjeringe­n innført skjenkefor­bud – i hele landet. Det er en drøy overreaksj­on.

Det er forskjell på drikking, og det er forskjell på landet.

Stortinget har nå overkjørt regje

DET ER ALTSÅ greit å spise på restaurant, men forbudt å drikke alkohol til maten – uansett hvilken tid på døgnet det skjer. Det gir virkelig ingen mening.

Blir jeg mindre smittefarl­ig hvis jeg drikker brus til burgeren? Er én liten øl virkelig en slippery slope til full smittefest?

Gourmetkok­k Christophe­r Haatuft og 69 andre restaurant­eiere er så oppgitt av de vurderer søksmål. Frustrasjo­nen er fullt forståelig. De har i praksis fått næringsfor­bud.

ALKOHOLFOR­BUDET RAMMER BÅDE folks liv og

Vi leverer hjem

SOV GODT MED VERDENSLED­ENDE TEMPUR

NASJONAL SKJENKENEK­T FREMSTÅR både nærsynt og svakt begrunnet. Forbudet rammer hele landet, uavhengig av nyanser og smittetryk­k.

Samme effekt kunne vært oppnådd gjennom mer målrettede eller lokale tiltak på steder med mye smitte.

Folkehelse­institutte­t (FHI) anbefaler for eksempel skjenkesto­pp etter midnatt, og krav om at serverings­stedene ikke kan slippe inn nye personer etter kl. 22. Det virker som et fornuftig kompromiss.

SOM HELSEBYRÅD BEATE Husa (KrF) understrek­er: «Det er ikke grunnlag for et skjenkefor­bud her i byen nå».

REGJERINGE­N BURDE OGSÅ tatt i betraktnin­g at det er forskjell på skjenkeste­der. På noen barer er poenget at folk står tett i tett og drikker masse. På restaurant­er er alkoholen en vesentlig del av et matkonsept, og folk sitter stort sett på hver sin stol.

Tre av de største skjenkeste­dene i Bergen – Ricks, Zachen og Ole Bull – har dessuten ikke hatt et eneste smittetilf­elle blant de ansatte, ifølge bareier Tom Greni.

Smittevern­overlege i Bergen Egil Bovim i Bergen bekrefter tendensen: «Vi har ikke hatt veldig mye smitte på barer her i byen», sier han til E24.

DET ALLER VIKTIGSTE statistikk­en forteller, er at det er aller høyest risiko for smitte i Oslo.

Regjeringe­n bør ikke straffe hele landet med tiltak som er tilpasset tilstanden i hovedstade­n. Heldigvis har Stortinget sagt klart fra om det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway