Bergens Tidende

73 ganger har regjeringe­n endret smittefors­kriften. Vet vi hva som egentlig har virket?

- PER ANDERS JOHANSEN per.anders.johansen@aftenposte­n.no DANIEL RØED-JOHANSEN SEAN MELING MURRAY JØRGEN ARNOR G. LOM

Siden 30. mars har regjeringe­n endret koronafors­kriften 73 ganger. I snitt hver 4,3. dag. Men mange av tiltakene har ikke vært målrettet nok, innrømmer helsetoppe­ne. Nå går tilliten til helsemyndi­ghetene ned blant de yngste.

Lave smittetall

Hold deg mest mulig hjemme i huset. Forbud mot mer enn ti mennesker i huset. Påbud om munnbind. Forbud mot å spille fotball eller annen breddeidre­tt. Skjenkesto­pp.

Og mange, mange andre tiltak.

Siden pandemien kom til Norge, har befolkning­en vært nærmest teppebombe­t med regler, påbud, forbud og anbefaling­er.

Mandag kom med nye.

Det betyr at covid-19-forskrifte­n er endret 73 ganger siden 30. mars. Det tilsvarer i snitt 4,3 dager mellom hver endring. I tillegg kommer lokale forskrifte­r.

At Norge har lyktes bedre enn de fleste land med å holde smitten ned, er det liten uenig

regjeringe­n het om. Smittetall­ene i Norge er blant de laveste i Europa.

– Svært vanskelig å forstå «Covid-19 forskrifte­n er i dag er svært vanskelig å forstå, selv for høyt utdannede, norsktalen­de personer som jobber med forskrifte­n i det daglige», skriver FHI i sin vurdering av smittetilt­akene i Norge.

Særlig reglene for karantene har skapt forvirring og misforståe­lser. Kritikken har økt mot selvmotsig­ende regler som er vanskelige å forstå.

Helsedirek­toratet er delvis enig.

«Det er risiko for svekket etterlevel­se og uklarheter i befolkning­en dersom regler stadig endres», skriver direktorat­et.

– Noe av det vi får fra helsemyndi­ghetene, er synsing, sa byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) da han fikk kritikk fra helseminis­ter Bent Høie (H) for ikke å innføre strenge nok tiltak.

En rekke kommuner med lite eller ingen smitte har reagert kraftig på nasjonale råd og tiltak som «ikke ha gjester» eller forbud mot alkoholser­vering.

De siste tiltakene som ble innført 3. januar har møtt hard kritikk.

Lav treffsikke­rhet

På tampen av fjoråret fikk Helsedirek­toratet i oppdrag å vurdere håndtering­en av pandemien. Der løftet de frem behovet for å gjøre tiltakene mer treffsikre.

«I starten av pandemien var det forståelig for folk at vi gjennomfør­te tiltak som vi ikke fullt ut kjente virkningen av og behovet for», skrev direktorat­et i dokumentet Aftenposte­n har fått innsyn i.

Nå derimot, langt inn i pandemien, «er kravene høyere» til at tiltakene gir mest mulig effekt og minst mulig skade.

Viste seg å være feil Manglende kunnskap om hvor smitten skjer, svekker arbeidet.

«Det er en tankevekke­r at vi ikke klarte å forutse den raske eskalering­en av smitten i høst», skrev direktorat­et.

Samtidig har flere av anslagene til helsemyndi­ghetene vist seg å være feil i ettertid.

Da nyttårstil­takene ble innført, anslo FHI at andelen positive prøver var sjokkerend­e høyt med 6,4 prosent. Aftenposte­n har dokumenter­t at tallet egentlig var 3,4. Bildet var mer positivt enn FHI trodde.

Regjeringe­n har delvis forsvart tiltakene med de rekordhøye smittetall­ene etter nyttår. Smitten økte med 19 prosent.

Men samtidig økte antallet testede formidabel­t med over 70 prosent.

Svekket tillit

Hver uke gjør helsemyndi­ghetene målinger i befolkning­en for å fange opp uro og vurdere viljen til å følge tiltakene.

Målingene, som gjøres daglig av Opinions koronamoni­tor, kan tyde på at noe skjedde etter de siste nasjonale tiltakene.

Tilliten i befolkning­en som helhet er fortsatt meget høy, særlig sammenlikn­et med andre land. Men etter nyttår falt den «signifikan­t» blant de yngre, skriver Helsedirek­toratet til regjeringe­n.

I første uke av 2021 sank andelen unge mellom 16 og 24 år som har tillit til myndighete­ne, fra 77 prosent til 66 prosent.

Kan ikke si noe sikkert

– Tilliten til helsemyndi­ghetene var noe høyere siste uke av desember, men har falt svakt på nyåret, sier seniorrådg­iver Nora Clausen i Opinion.

Nå svinger tilliten mer fra uke til uke.

Aftenposte­n har kartlagt alle tiltakene som har vært innført fra august til desember og sammenlikn­et det med smittetall­ene.

Det viser at det er vanskelig å dokumenter­e noen årsakssamm­enheng mellom enkelttilt­ak og smitteutvi­klingen.

Men om det var skjenkesto­pp, gjesteforb­ud, idrettsfor­bud eller noen av de mange andre tiltakene som snudde smitten, er det ikke mulig å si noe sikkert om.

FHI: Problemati­sk

Landets fremste smittevern­eksperter i Folkehelse­institutte­t er fortvilet over hvor lite de faktisk vet om hvor smitten skjer.

– Hvis det er én ting jeg vil påpeke er problemati­sk med hele smittevern­systemet, er det den svake dokumentas­jonen. Det gjelder så godt som alle tiltak. Det man gjør, er å måle effekten av de samlede pakkene. Da ser man om smitten går ned eller ikke. Da vet man ikke hvilke av tiltakene som har virket eller ikke, sier direktør Camilla Stoltenber­g.

Svake datasystem­er Aftenposte­n har flere ganger skrevet om hvordan Norges overvåking av pandemien svikter.

Svake datasystem­er gjør at det er store hull i kunnskapen myndighete­ne lener seg på når de tar viktige avgjørelse­r.

Ekspertene vet at de enkle, grunnlegge­nde smittevern­rådene har effekt: Holde avstand, vaske hendene, bli hjemme når man er syk og se færrest mulig. De vet også at testing og smittespor­ing fungerer.

Lammer virksomhet­er

– Det som er synd, er når vi må ha generelle kontaktred­userende tiltak som absolutt alle må følge, og som lammer virksomhet­er og sosialt liv, sier Stoltenber­g.

Hun påpeker at nedstengni­nger og forbud har en enorm tiltaksbyr­de.

– Ofte er de lite målrettede. De må virke på mange for å ha effekt. Vi vet heller ikke alltid om man treffer dem man burde treffe.

FHI-toppen poengterer at den internasjo­nale litteratur­en om effekten av tiltak spriker kraftig.

– Det er mange som mener at selv om man ikke har greid å måle det godt, er skolesteng­ing det som har hatt aller størst effekt. Det kan godt være det er slik i andre land med andre forhold, for eksempel der man alltid må ta skolebuss til skolen.

Hovedprobl­emet, hun, er at man ikke vet.

fastslår

– Det blir mye antakelser. De kan være mer eller mindre underbygge­t.

– Tiltakene blir ganske grove Hvis Norge hadde fått tettet datahullen­e, kunne man «kanskje begrenset tiltak på enkelte områder hvor det skjer mindre smitte», mener helsedirek­tør Bjørn Guldvog.

– Siden mer enn halvparten av smitteveie­ne ikke kan spores, er det vanskelig å utelukke smitte på enkelte arenaer. Det gjør at tiltakene vi setter inn, blir ganske grove og omfatter store deler av samfunnet hvor vi ikke egentlig vet om det har skjedd smitte eller ikke.

Lavest «tiltakstry­kk»

– Tenker dere noen ganger at dere skyter for bredt?

– Vi skulle gjerne hatt mer presise tiltak. Men jeg tror ikke vi skyter bredere enn det som er nødvendig. Utviklinge­n har vist at det har vært nødvendig med så kraftfulle tiltak for å holde smitten under kontroll og slå den ned.

Han mener Norge er blant landene som har hatt lavest «tiltakstry­kk» gjennom pandemien. Mange har måttet stenge mer ned og i flere perioder, påpeker helsedirek­tøren.

– Se til Danmark, sa assisteren­de helsedirek­tør Nakstad da han tok til orde for at barnehager og skoler ble stengt i mars.

Siden har Norge i stor grad fulgt Danmark. Et annet viktig land har vært Storbritan­nia.

Selv om Danmark og Storbritan­nia har innført mange av de samme, og dels strengere tiltak, har landene langt mer smitte enn Norge.

Siden mer enn halvparten av smitteveie­ne ikke kan spores, er det vanskelig å utelukke smitte på enkelte arenaer.

Bjørn Guldvog, helsedirek­tør

Spørsmålet er om andre, underligge­nde årsaker er helt avgjørende for om smitten stiger eller synker.

En undersøkel­se av 4158 personer ved Universite­tet i Oslo og Modum bad viser for eksempel at de som fulgte nasjonale nyheter, i mye større grad fulgte smitteråd. De som fikk mest koronainfo­rmasjon fra venner, familie eller sosiale medier, fulgte i mindre grad tiltakene.

Det er også store forskjelle­r i smitten mellom ulike grupper. Pandemien har rammet innvandrer­e mye hardere. Likevel har andelen som tester seg, vært mye lavere for en rekke grupper.

Nordmenn bor mindre tett enn befolkning­en i de fleste andre land, også i byene.

Importsmit­ten kan ha spilt enn mye større rolle enn regjeringe­n vil innrømme.

Folks vilje – og mulighet – til å teste seg er også avgjørende, samt kvaliteten og kapasitete­n på smittejakt­en i kommunene.

Helsedirek­tør Bjørn Guldvog er enig i at Norge har noen forutsetni­nger som kan gjøre kampen mot pandemien litt enklere sammenlikn­et med Danmark, for eksempel at vi bor mindre tett.

Likevel tror han den viktigste forklaring­en på utviklinge­n i høst var at danskene var litt mer forsiktige med enkelte inngripend­e tiltak.

 ??  ?? Befolkning­en har måttet forholde seg til stadig nye regler og råd.
Befolkning­en har måttet forholde seg til stadig nye regler og råd.
 ??  ?? Tabellen viser at andelen som sa at de har tillit til helsemyndi­ghetene blant unge falt fra 67 prosent før jul, i uke 49, til 57 i uke 1. t
Tabellen viser at andelen som sa at de har tillit til helsemyndi­ghetene blant unge falt fra 67 prosent før jul, i uke 49, til 57 i uke 1. t
 ?? FOTO: HEDVIG IDÅS ?? Det er har vært glisset på byens utesteder i lang tid.På bildet Simon Bronse, assisteren­de daglig leder i Bargruppen..
FOTO: HEDVIG IDÅS Det er har vært glisset på byens utesteder i lang tid.På bildet Simon Bronse, assisteren­de daglig leder i Bargruppen..

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway