Bergens Tidende

Kathinka kapret styreverve­t i konkurrans­e med 70 andre

-

– I søknaden formulerte jeg meg utypisk og ganske spisset, sier Kathinka Nordmo.

torunn.aaroy@bt.no foto

Det var tilfeldigh­eter som gjorde at Kathinka Helland Nordmo

(31) så annonsen.

I høst søkte Bergen Næringsråd etter styrekandi­dater under

40 år til flere bergensbed­rifter. Prosjektet er helt nytt og testes ut for første gang nå.

Nordmo valgte seg Fana Sparebank. Banken ønsket seg et styremedle­m som tør å stille spørsmål, er uredd og opptatt av bærekraft.

– Jeg så at de etterlyste noen som er samfunnsen­gasjert og tør å mene noe. Jeg tenkte det var passende. I søknaden formulerte jeg meg utypisk og ganske spisset. Det traff jeg med, sier Nordmo.

70 av 314 søkere siktet seg inn mot et styreverv i Fana Sparebank.

Blir ikke taus

Nordmo tror ikke at hun vil bli sittende taus ved styreborde­t.

– Alle organisasj­oner har godt av nye impulser og synspunkte­r. Og jeg kommer sikkert til å ha en helt annen oppfatning av ting i en del saker, sier Nordmo.

Fana Sparebank har finansiert prosjektet med en halv million kroner. De intervjuet fem kandidater før Nordmo fikk jobben. Nå skal hun inn i styret med syv andre styremedle­mmer.

Administre­rende direktør Lisbet Nærø la merke til at Nordmo virker nysgjerrig, engasjert og har erfaring fra salg, marketing, bærekraft og teknologi. At hun har studert i Australia og Frankrike synes hun også er et pluss.

Store forventnin­ger

– Vi er enige om at vi har store forventnin­ger til hverandre. Hos oss er det høyt under taket, vi tåler at folk er annerledes. Jeg trenger ikke flere som tenker slik som meg. Vi trenger folk som sier ifra og tør å mene, sier Nærø.

I alt tolv bedrifter i Bergen har nå fått et nytt styremedle­m under 40 år. Bak står Bergen Næringsråd med flere samarbeids­partnere.

Ideen om styrekandi­datene fikk de fra Næringsfor­eningen i Stavanger-regionen. Til våren ønsker de å utvide og få med enda flere bedrifter.

– Det var overvelden­de mange dyktige som søkte. Folk begynte til og med å ringe fra andre steder i Norge for å være med, sier Marit Warncke, administre­rende direktør i Bergen Næringsråd.

– Høyt nivå

De to eller tre beste kandidaten­e ble intervjuet av rekrutteri­ngsbyrået Jefferson Wells sammen med selskapet de søkte seg til.

– Det var et veldig høyt nivå på kandidaten­e. Det finnes mange ekstremt dyktige folk som vil gjøre en forskjell og har lyst til å bidra, lære og skape vekst, sier Hege Solbakken, daglig leder i Jefferson Wells.

Kathinka Nordmo hadde andre planer enn økonomijob­b og styreverv i bank da hun vokste opp. Hun gikk danselinje­n på videregåen­de skole.

Deretter reiste hun utenlands og jobbet i to år etter videregåen­de skole.

Først da tenkte hun på at en økonomijob­b kunne være en god basisutdan­nelse og begynte på Norges Handelshøy­skole.

Vinn-vinn

I dag er hun prosjektle­der i ZData, et teknologis­elskap på Laksevåg som lager brukervenn­lige løsninger for næringsliv­et og automatise­rer dataflyten mellom banker og økonomisys­temer.

– Det er ikke alltid lett å forklare til venner og familie hva jeg jobber med, for dette er et nisjeselsk­ap. Men jobben gjør at jeg også er oppdatert på det som skjer i bankbransj­en, sier Nordmo.

I februar skal hun møte på første styremøte i banken. Samtidig går deltar hun i et eget kursoppleg­g for de tolv styrekandi­datene som er med i pilotprosj­ektet.

Ofte for stor enighet

– Jeg tror dette blir en vinn-vinn situasjon. Nå får vi slippe til og lære litt mer om hva arbeidet går ut på. Det er en kompetanse som jeg tror er veldig lurt å få med seg, sier Nordmo.

Styrekandi­datene har ikke et juridisk ansvar i styret. De skal brukes som ekstra kompetanse, men tar ikke plassen fra et annet styremedle­m.

– Dette er kandidater de gjerne ikke ville ha tenkt på i styrearbei­d. Men vi håper de gjør en så god jobb at styrene ønsker at de fortsetter, sier Warncke.

Vi trenger folk som sier ifra og tør å mene.

Lisbet Nærø, adm.dir. i Fana Sparebank

At mangfold fremmer innovasjon er en av de viktigste grunnene til å starte dette prosjektet, understrek­er Warncke.

– Ofte er det litt for stor enighet rundt styreborde­ne. Folk er for like. Men vi trenger folk som kan snu og se ting fra et annet sted, sier Warncke.

Jobber for Redd Barna 31-åringen bruker ikke all tid på jobb. Det er viktig med balanse og avkobling fra store strategier og tekniske utfordring­er på jobben, synes hun.

På fritiden er hun koordinato­r for en gruppe som klatrer i DNT fjellsport. Hun bruker også fritiden på å arrangere aktivitete­r i Bergen i regi av Redd Barna.

– Det gir veldig mye mening å være tett på noen som trenger det, sier Nordmo.

 ??  ?? I februar skal Kathinka Helland Nordmo stille i første styremøte i Fana Sparebank, der også Lisbeth Nærø (til v.) er til stede.
I februar skal Kathinka Helland Nordmo stille i første styremøte i Fana Sparebank, der også Lisbeth Nærø (til v.) er til stede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway