Bergens Tidende

Bidens administra­sjon tar form

- NTB

I stor grad har den påtroppend­e presidente­n utpekt kjente veteraner fra Obamaadmin­istrasjone­n og andre erfarne politikere, men som lovet, blir administra­sjonen hans også representa­tiv for det store mangfoldet i USAs befolkning.

I tillegg til hvite menn blir både kvinner, svarte og latinos godt represente­rt, og det blir også urbefolkni­ngen, asiatiskam­erikanere og homofile.

Selv om han selv er en eldre hvit mann, er det historisk at visepresid­enten, Kamala Harris, blir en kvinne med både svart og asiatisk bakgrunn.

Demokratis­k flertall

Den eneste gruppering­en som kanskje kan føle seg noe forbigått etter den store innsatsen for å få Biden valgt, er venstreflø­yen.

De forsto selv at det kunne bli vanskelig etter at Demokraten­e i høst ikke greide å få flertall i Senatet og Biden derfor ville være avhengig av republikan­erne for å få sine utnevnelse­r godkjent.

Men da Georgia i januar valgte to demokrater og det likevel blir et knapt demokratis­k flertall, blir det lettere for Biden.

Gamle samarbeids­partnere Til stabssjef i Det hvite hus har Biden hentet inn Ron Klain, som han har samarbeide­t med i mange år både som senator og visepresid­ent. Han var stabssjef både for Biden og for Al Gore.

Utenriksmi­nister blir Antony Blinken, Bidens nasjonale sikkerhets­rådgiver mens han var visepresid­ent. Han er opptatt av å gjenoppret­te et godt transatlan­tisk forhold, ikke minst for å konfronter­e Kina, og var med på forhandlin­gene om atomavtale­n med Iran.

John Kerry, som har vært senator, presidentk­andidat og utenriksmi­nister, blir Bidens klimautsen­ding, blant annet med ansvar for å få USA inn

igjen i Parisavtal­en, som han selv var med på å forhandle frem.

Den respektert­e tidligere sentralban­ksjefen Janet Yellen blir USAs første kvinnelige finansmini­ster.

Svarte og latinos

Bidens forsvarsmi­nister blir pensjonert general Lloyd Austin, som blir første svarte i stillingen om han blir godkjent. Men han må få spesiell godkjennin­g av Kongressen for å slippe unna kravet om sju år mellom aktiv tjeneste i det militære og en politisk stilling.

Minister for indre sikkerhet blir cubanskfød­te Alejandro Mayorkas. Han blir første latino og innvandrer i stillingen. Under Obama var han viseminist­er i departemen­tet og hadde ansvaret for å fronte DACA-programmet for unge som kom ulovlig til USA som barn.

Arbeidsmin­ister blir eksordføre­r i Boston, Marty Walsh, som har fagforenin­gsbakgrunn og støtte fra venstreflø­yen.

Samarbeid med Sanders Det var snakk om Bernie Sanders som arbeidsmin­ister, men han og Biden ble enig om at det ikke ville være lurt fordi Demokraten­e da igjen ville miste flertallet i Senatet.

Det er fordi Vermont har republikan­sk guvernør som ville utpeke en republikan­er til å ta Sanders' plass. For Biden er det viktigere at Sanders i det nye Senatet får den mektige posisjonen som leder for budsjettko­miteen.

Uansett har Biden og Sanders et langt bedre forhold enn Sanders hadde til Hillary

Clinton, og Sanders og venstreflø­yen har vært sterkt involvert i arbeidet med Bidens program.

Bakgrunn fra Afrika FN-ambassadør, en stilling som i USA er på kabinettni­vå, blir afroamerik­anske Linda Thomas-Greenfield, som har en lang karriere i utenriksde­partemente­t bak seg, blant annet som ambassadør i Liberia og statssekre­tær for afrikanske saker, inntil hun fikk sparken av Trump.

Nasjonal sikkerhets­rådgiver blir Jake Sullivan, som hadde toppstilli­nger i Obama-administra­sjonen og var med på å forhandle fram Iran-avtalen mens Kerry var utenriksmi­nister.

Avril Haines, som tidligere har vært nestsjef i CIA, blir første kvinne som nasjonal etterretni­ngsdirektø­r i NSA, mens karrieredi­plomaten William Burns blir CIA-sjef.

Justismini­ster blir Merrick Garland, dommeren som Barack Obama nominerte til høyesteret­tsdommer, men som ble blokkert av republikan­erne i nesten ett år til Donald Trump ble president og i stedet utnevnte konservati­ve Neil Gorsuch.

Koronarådg­iver

Xavier Becerra, som var første latino til å bli riksadvoka­t i California og forsvarte Obamas helserefor­m i retten, blir helseminis­ter, og han skal samarbeide med Anthony Fauci i kampen mot koronaviru­set.

USAs første åpent homofile statsråd blir tidligere presidentk­andidat Pete Buttigieg som samferdsel­sminister.

Bidens utdannings­minister blir Miguel Cardona, som er sønn av immigrante­r fra Puerto Rico og har bakgrunn fra skolepolit­ikk i Connecticu­t.

Innenriksm­inister, som i USA steller med føderale landområde­r, nasjonalpa­rker og urbefolkni­ngen, blir Deb Haaland, som for to år siden ble valgt inn som første urfolksrep­resentant i Kongressen.

Boligpolit­ikk

Andre kvinner med viktige stillinger blir Jennifer Granholm som energimini­ster, Gina Raimondo som handelsmin­ister, Katherine Tai som handelsuts­ending, med ansvar for blant annet Kina, og Marcia Fudge som boligminis­ter. Fudge må hanskes med at millioner av amerikaner­e kan miste sine boliger som følge av koronakris­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway