Bergens Tidende

Nå åpner teateret, men strilene får ikke komme

Bare bergensere er velkommen til å se «Heim 3» på Det Vestnorske Teateret.

- MÅLFRID BORDVIK malfrid.bordvik@bt.no

Oppfordrin­gen fra kulturmini­ster Abid Raja om å åpne gjør at Det Vestnorske Teateret har bestemt seg for å åpne dørene allerede onsdag.

– Nå foter vi oss forsiktig i den åpningen vi har fått, sier teatersjef Solrun Toft Iversen, som forteller at de også har vært i kontakt med lokale styresmakt­er.

Inviterer bare bergensere Det blir én forestilli­ng av «Heim 3» om dagen med totalt ti publikumme­re.

– Det er mange som fryktelig gjerne vil inn og se, men vi kontakter de som har bestilt først.

Men selv om du står først i køen, kan du likevel ende opp med ikke å få komme. Hvis du har feil adresse.

– Når vi ringer gjør vi oppmerksom på at de som kommer må være bosatt i Bergen.

Akkurat dette smerter for teatersjef­en. Særlig for stykket «Heim 3», der mye av handlingen er lagt til bygdene rundt Bergen.

– Med dette stykket er det spesielt vanskelig å si at det bare er for bergensbos­atte. Men vi er nødt til å være endringsvi­llige, konstatere­r teatersjef­en, som har hatt stengt siden før jul.

– Jeg ler litt av det

– Jeg synes det blir litt komisk, sier fylkesordf­ører Jon Askeland om de nye retningsli­njene.

– Jeg velger å tro at det er velment fra kulturmini­steren, men jeg ler litt av det. Samtidig er det så mange mennesker i Bergen som har lyst å gå ut, og slik sett er det en begynnelse, sier Askeland.

Han sier han unner alle kulturorga­nisasjonen­e og institusjo­nene å komme i gang igjen, så sant tiltakene også er anbefalt av smittevern­myndighete­ne.

– Bergensern­e selv er veldig klare for å gå ut på byen, men jeg tror nok også at folk fra Alver, Askøy og Øygarden har lyst å ta seg en bytur.

Askeland er selv bosatt i Alver kommune, nord for Bergen. Og lei av hjemmekont­oret.

– Det er flere kulturarra­ngementer jeg har lyst å gå på. Men da må jeg vel vente litt til.

– Løye

– De som har laget reglene må jo være «drita fulle». Det høres løye ut.

Ordene kommer fra stril og musiker Bjørn Jensen, bosatt i Alver kommune. Sammen med resten av Vinskvette­n skal han stå på scenen på Ricks fra 4. februar.

– De andre bor i bergensreg­ionen, mens jeg bor i Alver. Kan jeg ikke være med? Da blir det jo litt vanskelig, spør humoristen.

Trine Lindborg er ordfører i Bjørnafjor­den, som også grenser til Bergen.

– Veldig rart, sier hun om «strilenekt­en».

Hun viser til at kommunene i regionen sto sammen under det voldsomme smittetryk­ket i november.

– Den måten vi samarbeide­t på i bergensreg­ionen var fantastisk og vi så hvilket resultat det ga. Vi har et felles bo- og arbeidsmar­ked og et sosialt liv på tvers av kommunen. Hvis man åpner opp i byen er det rart om vi striler ikke skal få ta del i det.

Hun mener smittevern­tiltak og avstandskr­av bør være avgjørende.

– Så lenge man er frisk og holder avstand så bør det være greit for en stril å gå på teater i Bergen, mener Lindborg.

– Må respektere reglene Også Hege Eide Vik, ordfører Vaksdal, reagerer på at man ikke lenger ser bergensreg­ionen under ett.

– Folk beveger seg i regionen i jobbsammen­heng, og jeg mener det ville vært naturlig å se regionen under ett hvis man skal ha slike begrensnin­ger.

Ifølge Raja skal ordningens baseres på frivilligh­et. Det blir altså verken bosteds- eller dialektsje­kk.

Med dagens regler kan Jensen og kollegene bare spille for ti publikumme­re. Jensen sier de satser på å gjennomfør­e, selv uten striler i salen.

– Det er pussig. Men vi skal nok klare å få inn ti fra bergensomr­ådet.

Rådet fra regjeringe­n er nettopp ikke å avlyse, og kulturmini­steren har lovet kompensasj­on til de som bare kan ha ti publikumme­re. Den omstridte stolregele­n er også oppe til vurdering. Resultatet kan bli flere i salen, også for Vinskvette­n.

 ?? FOTO: ALICE BRATSHAUG ?? – Vi opplever at vi er viktige i samfunnet og at vi har noe å dele som folk har bruk for. Det vil vi gjerne tilby, sier teatersjef Solrun Toft Iversen ved Det Vestnorske Teateret.
FOTO: ALICE BRATSHAUG – Vi opplever at vi er viktige i samfunnet og at vi har noe å dele som folk har bruk for. Det vil vi gjerne tilby, sier teatersjef Solrun Toft Iversen ved Det Vestnorske Teateret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway