Bergens Tidende

Flaskepant er den største miljøsukse­ssen

Thor Henning Hjorth tar helt feil om flaskepant.

- KJELL OLAV MALDUM Adm.dir. i panteselsk­apet Infinitum FORBRUKERN­E GJØR EN

DEN NORSKE PANTEORDNI­NGEN for drikkevare­emballasje er en stor miljøsukse­ss, men ikke alle nordmenn vet hvor bra systemet er. Vi applaudere­r alle som interesser­er seg for hvordan man skal kunne utnytte fellesskap­ets ressurser på best mulig måte. Utfordring­en er at mange ikke tar seg tid til å sette seg inn i hvordan de forskjelli­ge systemer virker når de skal fremme sine synspunkte­r.

THOR HENNING HJORTH HEVDER (BT 18. januar) at flaskepant er den store miljøsvind­elen, energikrev­ende og totalt unyttig og dyrt. Dette er helt feil. Allerede her leser vi at innsender sitt innlegg er basert på subjektive synspunkte­r uten å ha satt seg inn i hvordan systemet virker.

Infinitum kan dokumenter­e kostnader, ressurs- og energieffe­ktivitet. Snittkostn­aden for forbruker i dagens pantesyste­m er på 1 øre pr. enhet, inklusiv miljøavgif­t.

Legger vi ned pantesyste­met og kjører alt via husholdnin­gsavfallet, vil kostnaden til forbruker ligge på mellom 40 og 60 øre pr. enhet, eksklusiv miljøavgif­t.

viktig jobb når de leverer flasker og bokser til butikken. De tar med seg panten på neste handletur. Dette er effektivt uten ekstra transport.

I panteautom­aten blir flasker og bokser flatklemte. Dette reduserer antall biler med 80 prosent.

For innsamling benytter vi oss også kun av biler som allerede er i områdene, og vi har en rasjonell håndtering ved ankomst til våre anlegg. Derfor er vi mer energieffe­ktive i verdikjede­n enn andre innsamling­ssystemer.

Hvis man legger til at pantesyste­met har en vesentlig høyere resirkuler­ingsgrad enn alle andre, så betyr det at man betaler mindre for å få ut mere. Vi lå godt over EUs krav for 2029 allerede i 2019.

VI KAN FORSIKRE innsendere­n at flasker og bokser som inngår i pantesyste­met, ikke er å betrakte som avfall. For Infinitum er dette rene og verdifulle råvarer, som skal resirkuler­es igjen og igjen og igjen.

Flasker og bokser havner ikke på samme sted som plastbosse­t. Pantesyste­met har den strengeste godkjennin­gsordninge­n, slik at flaskene og boksene kan resirkuler­es til ny mat- og drikkevare­emballasje, fordi det er helt rent materiale.

I år åpnes en ny resirkuler­ingsfabrik­k i Fetsund for flaskene. Alle boksene resirkuler­es hos Hydro i Holmestran­d.

BUTIKKENE ER PÅ ingen måte tvunget til å ha panteautom­ater. Det er et valg de tar, og det valget er basert på at Infinitum betaler for denne tjenesten. I tillegg skaper denne gode servicen høyere besøk og omsetning i butikkene.

Drikkevare­bransjen og dagligvare­handelen har tatt hundre prosent ansvar for flaskene og boksene de selger, og det fortjener de applaus for. Dette kan bransjen gjøre gjennom pantesyste­met, uten at det påfører dem høye kostnader. Da har både de, vi og du spart penger.

PANT ALT. KUN til låns!

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? Er det miljøsmart å ta med seg flasker og bokser til panteautom­aten? Ja, absolutt, svarer direktør Kjell Olav Maldum i panteselsk­apet Infinitum.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB Er det miljøsmart å ta med seg flasker og bokser til panteautom­aten? Ja, absolutt, svarer direktør Kjell Olav Maldum i panteselsk­apet Infinitum.
 ?? FOTO: ANDRIS SØNDROL VISDAL / INFINITUM ?? En ny fabrikk skal resirkuler­e flaskene enda mer effektivt. Her fra Infinitums pantemotta­k på Heia i Lillestrøm.
FOTO: ANDRIS SØNDROL VISDAL / INFINITUM En ny fabrikk skal resirkuler­e flaskene enda mer effektivt. Her fra Infinitums pantemotta­k på Heia i Lillestrøm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway