Bergens Tidende

Ukritisk bruk av R-tallet i Bergen

- ANNETTE BRENNER Forsker

JEG SKRIVER DETTE innlegget i min rolle som uavhengig forsker, det vil si ikke på vegne av nåværende eller tidligere arbeidsgiv­ere.

Som forsker med 15 års erfaring har jeg den siste måneden irritert meg mer og mer over kommunens og medienes ukritiske presentasj­on av R-tallet for Bergen.

RIKTIGNOK SELGER MAN ikke aviser hvis man formulerer seg like ydmykt som i forsknings­artikler, der nye funn gjerne blir beskrevet med «dette kan muligens antyde at…». Men jeg hadde ønsket meg litt mer edruelighe­t i presentasj­onen av smittetall­ene.

Det er tre store kritikkpun­kter med nåværende presentasj­on av R-tallet i Bergen.

1) DET ER FEIL Å inkludere importsmit­te i beregning av R-tallet. R-tallet skal brukes som indikasjon på hvor mange personer én smittet person overfører smitten til. Siden en person som ankommer fra utlandet og tester positivt ved Flesland neppe er blitt smittet i Bergen kommune, burde vedkommend­e ikke inkluderes i R-tallet, med mindre denne personen sprer smitten under sin isolasjons-/karantenet­id i Bergen.

2) AT R-TALLET kan beregnes, betyr ikke at det er meningsful­lt å gjøre det. Det var ikke uten grunn at R-tallet for Norge i fjor sommer ikke lenger ble rapportert, da smittetall­ene var så lave at lokale utbrudd ville gi et unøyaktig bilde av smittesitu­asjonen.

Bergen har hatt rundt 5–20 daglige smittede (uten importsmit­te) den siste måneden. Da har byen nå så lav smittespre­dning at ett utbrudd, som ved Haukeland universite­tssjukehus i juletiden, fører til sterk stigning av R-tallet – uten at smittefare­n for byens borgere er blitt nevneverdi­g større. 3) DA R-TALLET forleden var 1,7 (med importsmit­te), hadde jeg gjerne sett at man istedenfor å presentere det som krise, hadde uttrykt det som en forsker: «Vi ser en stigende smittetren­d i Bergen». Begrepet «trend» brukes i vitenskape­n når man har sterk tro på noe, men der det dessverre mangler datagrunnl­ag for å bekrefte påstanden.

Dette kan skyldes, som i dette tilfellet, for lite smitteendr­ing fra en uke til den neste. Dette kan sees ut ifra det oppgitte «95%-konfidensi­ntervallet» (også kjent som feilmargin) som da var 0,8–2,2 (igjen: inkludert importsmit­ten).

Når dette intervalle­t krysser 1,0, sier statistikk­en at man har å gjøre med en trend som kan bero på tilfeldigh­eter. Ved en reell smitteøkni­ng burde begge tall i intervalle­t være over 1,0, akkurat som begge tall burde være under 1,0 ved en reell minking.

BERGEN ER I DEN heldige situasjone­n at smittetall­et for tiden er så lavt at R-tallet gir et svært unøyaktig bilde av smittesitu­asjonen, og dermed burde sløyfes. Samtidig bør man ikke regne med importsmit­ten, da smittetren­den i Bergen skal gi en oversikt over smittespre­dningen som faktisk foregår i kommunen.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? R-tallet går opp og ned, og avgjør i stor grad om vi skal på jobben eller ha hjemmekont­or, om vi kan gå på byen eller må holde oss i stuen.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN R-tallet går opp og ned, og avgjør i stor grad om vi skal på jobben eller ha hjemmekont­or, om vi kan gå på byen eller må holde oss i stuen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway