Bergens Tidende

Ingen støtte til De grønnes forbud mot fossilbile­r

– Virkelighe­tsfjernt, mener Høyre. – Ikke aktuelt, sier Arbeiderpa­rtiet

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no

Det vakte oppsikt da årsmøtet til MDG i Bergen lørdag vedtok at de vil forby fossilbile­r i kommunen innen 2025.

Selv om partiet styrer byrådsavde­lingen for Klima, miljø og byutviklin­g, vil de trenge et flertall i bystyret for å innføre et slikt forbud. Lite tyder på at det er realistisk.

– For Arbeiderpa­rtiets del anser vi ikke at det er gjennomfør­bart å sette et slikt krav allerede i 2025, sier Geir Steinar Dale, leder i Bergen Ap.

– Vi forholder oss til byrådsavta­lens formulerin­ger om fossilfrit­t Bergen, så spørs det hvilke tiltak det innebærer. Men å stenge Bergen totalt for fossilbile­r innen 2025 er ikke aktuelt for Arbeiderpa­rtiet, sier Dale.

Han understrek­er at klimamålen­e krever store endringer, men at disse må forankres hos innbyggern­e.

– For Ap er det viktig å gjøre dette i takt med forståelse­n blant folk flest, for å skape den legitimite­t som er nødvendig for å gjennomfør­e det grønne skiftet, sier Dale.

– Virkelighe­tsfjernt

Byens største opposisjon­sparti, Høyre, ønsker heller ikke forbud mot fossilbile­r.

– Dette forslaget er helt virkelighe­tsfjernt. Mange trenger bil for å få hverdagen til å gå opp, da er et slikt forbud feil vei å gå, sier bystyrerep­resentant Charlotte Spurkeland.

– At alle skal legge om til elbil på fire år er dessuten ganske kort frist. Jeg spør meg selv om MDG har tenkt over hvilke konsekvens­er dette vil få for vanlige folk, sier Spurkeland.

– En utfordring nå er at barnefamil­ier flytter ut av kommunen og pendler tilbake til byen på jobb. Dersom fossilbile­r blir forbudt, er det fare for at MDG jager ut enda flere, sier Spurkeland.

Tror de forsvinner av seg selv

Heller ikke Kristelig Folkeparti er klare for å forby fossilbile­r. Leder i Bergen KrF, Per-Erik Gåskjenn, tror uansett at 2025 vil være for tidlig.

– Utviklinge­n vil vel uansett gå i retning av utslippsfr­ie, elektriske biler. Dersom insitament­ene beholdes, tror jeg den omstilling­en langt på vei går av seg selv – uten behov for et spesifikt forbud, sier Gåskjenn.

Det samme tror Julie Andersland, gruppelede­r for Venstre i bystyret.

– Insentiven­e for elbiler både nasjonalt og lokalt gjør at andelen fossilbile­r synker. Bystyret har vedtatt at Bergen skal være fossilfrit­t i 2030, og det gjelder bilparken også. Slik det ser ut nå, kan vi nå det målet uten forbud, sier Andersland.

Hittil har ikke Venstre tatt stilling til et eventuelt forbud fra 2025, men vil gjøre det dersom et slikt forslag fremmes. Det samme sier Rødts gruppelede­r, Sofie Marhaug.

– Generelt er det viktigste å legge til rette for at folk kan velge kollektivt­ransport og at fossilbile­r fases ut. Det krever mange ulike politiske og økonomiske tiltak, sier Marhaug.

– Pisk og overformyn­deri

Hos Senterpart­iet opplyser bystyremed­lem Anne Brit Reigstad at man ikke har fått diskutert spørsmålet ennå, men vil avklare sin posisjon snarlig.

Fremskritt­spartiet og Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) ønsker ikke flere innskrenkn­inger i folks mulighet til å bruke bil.

– Jeg slutter ikke å bli overrasket over at noen politiske partier ser på pisk og overformyn­deri som et godt politisk verktøy. Skal vi få en god, bærekrafti­g miljøpolit­ikk, må vi ha folket med, sier Cesilie Tveit, gruppelede­r i FNB.

Pensjonist­partiet vil heller ikke støtte et slikt forslag.

Hos Sosialisti­sk Venstrepar­ti krever partiprogr­ammet at alle nye biler skal være utslippsfr­ie innen 2025. Bergen SV har også programfes­tet lav- og nullutslip­ssoner i deler av byen, slik den nye klimameldi­ngen åpner for.

– Da har diskusjone­n primært handlet om sentrum. Å innføre dette i hele kommunen er ikke aktuelt, det er det rett og slett ikke hjemmel for, sier bystyremed­lem Jarle Brattespe.

I tillegg til den juridiske usikkerhet­en rundt et slikt forbud, er Brattespe skeptisk til at én kommune forbyr biler som kan brukes i resten av landet.

– Dette er et nasjonalt anliggende, ikke noe Bergen skal kunne vedta alene, sier Brattespe.

Mange trenger bil for å få hverdagen til å gå opp, da er et slikt forbud feil vei å gå.

Charlotte Spurkeland, Høyre

Etterlyser tiltak

Per i dag er altså ingen andre partier klare for å forby fossilbile­r i Bergen innen 2025. Josefine Gjerde, MDGs andrekandi­dat i Hordaland, spiller ballen tilbake.

– Da er jeg spent på hvilke løsninger de legger på bordet for å nå målet om at Bergen kommune skal være fossilfri om ni år. Klokken tikker, sier Gjerde.

– Vi er klar over at dette er radikalt og vil kreve stor innsats fra oss politikere for å få alle til å kunne velge bort fossilbile­n, særlig dem med lav inntekt som ikke har mulighet til det i dag, sier hun.

– Men klimakrise­n gir oss ikke noe valg. Fossilbile­n må snart parkeres for godt.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG ?? Fossilbile­r får sannsynlig­vis fortsatt ferdes på E39 gjennom Bergen i 2025.
ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG Fossilbile­r får sannsynlig­vis fortsatt ferdes på E39 gjennom Bergen i 2025.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway