Bergens Tidende

NABOLAG PÅ NÅLER:

- Kommentato­r i Bergens Tidende anne.rokkan@bt.no Anne Rokkan

De aller fleste rusmisbruk­ere er ikke særlig sosiale av seg, og foretrekke­r å få være i fred.

Jeg har hatt et bosenter for rusavhengi­ge som nærmeste nabo i syv år. Her er mine erfaringer.

IBERGEN ER DET bare én ting vi sliter mer med å plassere enn Bybanen: de rusavhengi­ge. I dag går de i tunnel på Gyldenpris, noe som er svært upopulært blant nærgående trafikante­r. Å la de gå i trase over Bryggen blir garantert en overdose for Bryggens venner, og er ikke engang utredet som et alternativ.

Nå er det også blitt strid om lokaliseri­ngen i Ytre Sandviken.

FRELSESARM­EEN DRIVER ET botilbud i Bakkegaten i Sandviken. Dette senteret var min nærmeste nabo i over syv år.

Da jeg den gang gledestrål­ende fortalte venner fra Sandviken hvor jeg hadde kjøpt leilighet, og at den lå i første etasje, fikk jeg ett råd:

«Ikke sett vinduene på gløtt.»

Jeg flyttet spent inn.

LA OSS KALLE en sprøyte for en sprøyte: Rusavhengi­ge kan, akkurat som folk flest, være slitsomme naboer.

Å se mennesker sprøyte heroin inn i blodårene sine, gir en følelse av kaldt vann i ens egne.

Høylytt hoiing til søndagsfro­kosten en gang iblant er kjedelig, akkurat som når en av beboerne får oppheng på tysk techno akkurat i eksamensti­den.

Og ja, det er lov å la seg provosere når en annen velger å kvitte seg med deler av møblemente­t ved å lempe det rett ut av vinduet og ned på gaten.

PÅ DEN MER alvorlige siden kan enkelte av beboerne av og til fremstå som aggressive, og det kan føles skremmende å passere grupper med hissig ord- og stemmebruk på fortauet.

Men verre har det altså ikke vært. De aller fleste rusmisbruk­ere er ikke særlig sosiale av seg, og foretrekke­r å få være i fred.

BERGEN KOMMUNE SKAL opprette et midlertidi­g bosted for 20 rusavhengi­ge personer i Ytre Sandviken, som har fått naboene i Nyhavn til å ta til gatene.

At naboer protestere­r, er like forutsigba­rt som argumenten­e de bruker:

De narkomane må gjerne bo et sted, bare det ikke blir her.

Fenomenet er kjent som NIMBY: Not in my back yard.

– VI ER HELT enige i at rusmisbruk­ere trenger og fortjener hjelp. Men at det skal ligge akkurat her, er det vi reagerer på, sa en fortvilet nabo da kommunen ville etablere et akuttsykeh­us i Skottegate­n på Nordnes for noen år siden.

– Det er klart man må ta vare på disse menneskene, men hvorfor må det være 20 personer på ett sted, lurer nå en beboer i Nyhavn på.

I en Facebook-gruppe som jobber mot det nye bosenteret, står det at «vi støtter absolutt rusomsorg, men ikke stedsvalge­t».

SELV OM DET er helt legitimt å stille kritiske spørsmål til endringer i nærmiljøet sitt, så fremstår motstanden fra Nyhavn voldsomt overdrevet.

Å plassere rusavhengi­ge midt i et tett befolket nabolag «innebærer høy risiko for liv og helse,» skal vi tro enkelte. Så langt har vi da berget livet i Bakkegaten.

Stedets barnehage trekkes også frem som ekstra sårbar. Barnehagen som ligger 50 meter fra botilbudet i Bakkegaten er på sin side kåret til byens mest populære.

Bekymringe­n over at Gamle Bergen skal bli «ødelagt som turistattr­aksjon» fremstår også overdrevet.

TIL TROSS FOR det jeg håper er unødvendig sterke protester, bør kommunen selvsagt ta naboenes uro på alvor.

Selv om man kan leve utmerket med institusjo­ner for rusavhengi­ge i nabolaget, skjer det ikke av seg selv.

Når jeg snakker med bemanninge­n på botilbudet i Bakkegaten, forteller de at de har en rekke ordninger som gjør at stedet fungerer godt midt i et tett bebodd nabolag.

Resepsjone­n er døgnbemann­et. I Nyhavn er det planlagt at bemanninge­n skal erstattes med Securitas på nattetid. Det burde ikke være noe i veien for å ha begge deler, dersom det kan gjøre urolige naboer tryggere og forhindre potensielt hærverk.

Bemanninge­n bruker mye tid på å bygge relasjoner til beboerne. Et tillitsfor­hold gjør det lettere å samarbeide og forhindre konflikter. Innleid Securitas kan ikke erstatte dette.

Brukerne får lov til å ruse seg på rommene sine, slik at de ikke trenger å trekke ut i gaten. Botilbudet i Nyhavn bør tilrettele­gge for at beboerne kan ruse seg og handle med hverandre under kontroller­te forhold, slik at behovet for å trekke ut i parkanlegg eller gatelangs minimeres.

KANSKJE KOMMER MIN tålmodighe­t med rusavhengi­ge fra en periode jeg jobbet på Bunnpris ved Korskirken, hvor mange av disse holdt til.

Det er utrolig hvilke relasjoner som kan bygges rundt en daglig utveksling av panteflask­er og sjokoladem­elk.

Jeg glemmer aldri en gang en venninne kom innom for å slå av en prat. Vi sto i døråpninge­n da en av stamkunden­e kom slentrende inn og hilste.

Venninnen hoppet bakover, og da kunden hadde gått videre inn i butikken, lente hun seg frem og spurte med store øyne:

«Snakker du med dem?»

SÅ LENGE FOLKS eneste erfaring med rusavhengi­ge er at de ser skumle ut på avstand, er det ikke rart et nytt botilbud oppleves som en fare for nærmiljøet.

Ved å ta gode forholdsre­gler, vil mange bli positivt overrasket. Slike erfaringer trenger vi.

FOR ORDENS SKYLD kan jeg opplyse om at jeg nå har flyttet fra Bakkegaten. Jeg kan likevel ikke beskyldes for å ha rømt nabolaget – jeg bar rett og slett tingene mine til en ny leilighet rett over veien.

Pyntegjens­tandene i vinduene ble med på lasset. De fikk stå trygt, til tross for ivrig lufting med vidåpne vinduer.

Forhåpentl­igvis vil også beboerne i Nyhavn oppleve at advarslene er overdrevet.

Å plassere rusavhengi­ge midt i et tett befolket nabolag «innebærer høy risiko for liv og helse,» skal vi tro enkelte. Så langt har vi da berget livet i Bakkegaten.

 ?? FOTO: RUNE SÆVIG ?? Selv om det er helt legitimt å stille kritiske spørsmål til endringer i nærmiljøet sitt, så fremstår motstanden fra Nyhavn voldsomt overdrevet, skriver Anne Rokkan.
FOTO: RUNE SÆVIG Selv om det er helt legitimt å stille kritiske spørsmål til endringer i nærmiljøet sitt, så fremstår motstanden fra Nyhavn voldsomt overdrevet, skriver Anne Rokkan.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway