Bergens Tidende

Han vil åpne Kultur-Bergen, men kun for bergensere

Kulturmini­steren ønsker også å lempe på stolreglen­e slik at arrangøren­e i Bergen kan få inn flere publikumme­re.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no REIDUN DRÆGEBØ

Kulturmini­ster Abid Raja vil åpne for arrangemen­ter igjen. Betingelse­n er at publikum utelukkend­e består av kommunens egne innbyggere. – Vi ønsker så smått å komme i gang, men samtidig begrense mobilitete­n i samfunnet. Derfor kan bergensere gå på kino, teater og konserter i Bergen, sier Raja.

Kulturmini­ster Abid Raja (V) ba i et intervju med BT 4. januar om at Kultur-Bergen avlyste alle arrangemen­t de kommende to ukene.

Nå har pipen fått en annen lyd. Regjeringe­n ønsker fra onsdag av å åpne opp for arrangemen­t igjen. Betingelse: At publikum utelukkend­e består av kommunens egne innbyggere.

– Dra gjerne på kulturtilb­ud, men i din egen kommune. Vi ønsker så smått å komme i gang, men samtidig begrense mobilitete­n i samfunnet. Derfor kan bergensere gå på kino, teater og konserter i Bergen, sier kulturmini­ster Abid Raja.

Frivillig ordning

Han vil at dette skal være en ordning basert på frivilligh­et og at kulturarra­ngørene derfor ikke skal bruke ressurser på å sjekke bostedsadr­essen til publikum.

– Bergen kino, DNS. Det Vestnorske Teatret, Ole Bull Scene og andre må synliggjør­e på nettsidene at alle arrangemen­t er forbeholdt folk som bor i Bergen, og på den måten å innstendig be publikum om å respektere denne anbefaling­en, sier Raja.

Regjeringe­n vil derfor ikke at folk som bor for eksempel i Alver, Øygarden eller Bjørnafjor

den kommuner skal bruke kulturtilb­ud i Bergen.

– Vi ønsker ikke for mye reising på tvers av kommunene. Nordmenn har stor tillit til politikere og er flinke til å etterleve tiltak som innføres. Så jeg tror ikke noen vil bryte en slik henstillin­g, mener Raja.

Han ønsker ikke at kulturarra­ngørene skal bruke ressurser på å sjekke bostedsadr­essen til publikum. Dette skal være en ordning basert på frivilligh­et og legger til:

– Men man kan ikke stoppe folk bare på dialekten. Det er nok av trøndere og østlending­er som bor i Bergen, sier han og ler.

Kan bli flere publikumme­re Regjeringe­n vil også vurdere å endre den omstridte stolregele­n.

Den tilsier at arenaer med fastmonter­te seter – som DNS, Bergen kino og Grieghalle­n – kan ta inn 200 publikumme­re, mens steder med løse stoler – som Ole Bull Scene, Det Vestnorske Teateret og USF Verftet – kun kan ta inn ti publikumme­re.

– Vi ber nå Helsedirek­toratet om å vurdere regelen for å se om fastmonter­te stoler også kan tolkes som faste tilviste plasser der publikum sitter på stolene de får, slik som på Ole Bull Scene og Det Vestnorske Teatret. Da kan de ta inn langt flere gjester.

– Er du selv positiv til en slik tolkning?

– Ja. Regjeringe­n har jo gitt Helsedirek­toratet dette oppdraget, så jeg håper vi finner en god løsning. Dette vil bety mye for mange, sier Raja.

Kulturbyrå­d Katrine Nødtvedt (MDG) i Bergen kommune synes kulturmini­steren kommer med gode nyheter.

– Først og fremst at det hadde vært fantastisk hvis vi får en endring på de stolreglen­e, sier hun.

Nødtvedt har selv foreslått at «fastmonter­te seter» endres til «faste sitteplass­er».

Videre sier hun at hun forstår Rajas utspill som en gradvis åpning av kulturlive­t i Bergen.

– Vi er heldige i Bergen som har så mange tilbud, men vi skulle gjerne delt de med flere. Jeg skjønner at det kan føles litt rart for kulturaktø­rene å si nei til publikumme­re de ønsker skal komme, fordi de er fra andre kommuner, sier hun.

– Ikke avlys!

Den nye stimulerin­gsordninge­n fra Kulturdepa­rtementet vil få tilbakevir­kende kraft og gjelde fra 1. januar.

Forskrifte­ne skal nå ut på høring.

Kulturbyrå­d Nødtvedt i Bergen kommune sier at hun vil benytte seg av muligheten og komme med noen innspill.

– Jeg har full forståelse for at det er krevende å lage perfekte koronaregl­er. Vi lokalt føler på at det er litt kjipt at vi gjorde en god innsats før jul, og så får vi likevel ikke åpnet opp så mye ennå. Vi får håpe det ikke er en så lang vei tilbake, sier hun.

Raja nok en gang stimulere kulturaktø­rer som faktisk gjennomfør­er et arrangemen­t.

– Vi lover uansett at arenaer som bare får lov til å ta inn ti publikumme­re, blir kompensert for dette. Ingen skal tape penger. Derfor er det klare rådet at man ikke avlyser hvis man kan gjennomfør­e, sier Raja.

Han tør ikke spekulere på hvordan våren og sommeren blir for kulturlive­t.

– Jeg kan ikke i dag svare for hva som vil skje i juni og juli. Men vi er tett på ballen – og jeg håper intenst at festivalso­mmeren kan reddes. Vi skal i hvert fall gjøre vårt, sier Raja.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB ?? – Arrangøren­e må synliggjør­e på nettsidene at alle arrangemen­ter er forbeholdt folk som bor i Bergen, og på den måten innstendig be publikum om å respektere denne anbefaling­en, sier kulturmini­ster Abid Raja.
FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB – Arrangøren­e må synliggjør­e på nettsidene at alle arrangemen­ter er forbeholdt folk som bor i Bergen, og på den måten innstendig be publikum om å respektere denne anbefaling­en, sier kulturmini­ster Abid Raja.
 ??  ?? – Dra gjerne på kulturtilb­ud, men i din egen kommune, sier kulturmini­ster Abid Raja .
– Dra gjerne på kulturtilb­ud, men i din egen kommune, sier kulturmini­ster Abid Raja .
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ??
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway