Bergens Tidende

Mektig opplevelse fra norsk spillutvik­ler

Gåsehuden sitter løst når norske Krillbite kombinerer Munch-malerier med russiskkom­ponert kormusikk.

- KENNETH FLAGE Spillanmel­der

HVORDAN VILLE DU forklart sollys for en blind person?

Før jeg har fått filosofert meg frem til en løsning på denne tankenøtte­n, sier fortellers­temmen i «Sunlight» at det nærmeste han kommer er den russiske komponiste­n Pyotr

Ilyich Tchaikovsk­ys «Cherubim» fra 1878 – en lavmælt hymne som drar tankene mot gamle kirkebygg, helgener og det guddommeli­ge.

Samtidig som jeg forsøker å bestemme meg for om denne introen er magisk, eller bare umåtelig pretensiøs, begynner spillet å male trær foran meg. Gress, stammer, grener og løv – en hel skog vokser frem. Et Munch-inspirert maleri vokser frem, som ikke er imponerend­e pent, men som likevel med enkle strøk skaper et nydelig uttrykk.

SÅ BEGYNNER SKOGEN Å SNAKKE.

Hvert tre, med hver sin unike stemme, forteller den samme historien. Historien forandrer tone og karakter etter hvert som jeg lokkes lenger inn, og nye trær dukker opp med nye stemmer.

NÅ SKAL JEG IKKE driste meg ut på en diskusjon om spill kan være høyverdig kunst. Mest fordi jeg ikke ønsker den splittende ovenfra-og-ned holdningen som ofte ligger implisitt i kunsten, når den brukes som et distinksjo­nsmiddel for å skille kulturfolk fra røkla, inn i spillmedie­t mitt.

MEN DET ER KLART det ligger et potensial i mediet til å formidle følelser, opplevelse­r og å provosere frem tanker som er fullt på høyde med stor kunst. Etter å ha gått gjennom skogen, husket jeg faktisk ikke ett eneste ord av hva trærne hadde å fortelle – bare hvordan totalopple­velsen fikk meg til å føle meg stille og tilfreds innvendig. Og kald nedover nakken, men på den gode måten som bare kunst kan skape.

NORSKE KRILLBITE HAR SKAPT noen unike spillopple­velser tidligere med sine «Among the Sleep», «Mosiac» og «The Plan». Men dette er noe helt eget. Ingen konflikt, ingen mekanikker og ingen nevneverdi­g interaktiv­itet – ingen av byggestein­ene som vanligvis skaper en spillopple­velse. «Sunlight» er derimot ikke et spill, men en ren og nydelig audiovisue­ll opplevelse. En opplevelse som med sine 30 minutter er altfor kort, men samtidig føles akkurat passelig lang.

Å FORKLARE NØYAKTIG hva «Sunlight» er, er litt som å forklare hva sollys er for en blind person – om jeg selv skal si det på en umåtelig pretensiøs måte. Men hvordan ellers kan jeg formidle den overvelden­de følelsen av å spasere sakte gjennom et kor av trær, som forteller den samme historien gjennom et mylder av forskjelli­ge stemmer – mens en vakker religiøs hymne nynnesroli­gibakgrunn­en?Dumå nesten oppleve det selv.

 ?? .FOTO: KRILLBITE ?? «Sunlight» er ikke imponerend­e pent, men skaper likevel med enkle strøk et nydelig uttrykk
.FOTO: KRILLBITE «Sunlight» er ikke imponerend­e pent, men skaper likevel med enkle strøk et nydelig uttrykk
 ?? .FOTO: KRILLBITE ?? En opplevelse som med sine 30 minutter er altfor kort, men samtidig føles akkurat passelig lang
.FOTO: KRILLBITE En opplevelse som med sine 30 minutter er altfor kort, men samtidig føles akkurat passelig lang
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway