Bergens Tidende

Hvorfor er det så få munnbind å se på Haukeland?

- RANDI SMILDEN RAAEN Bergen

SYKEHUSENE I HELSE BERGEN har ikke innført krav om munnbind for ansatte som følge av pandemien. Ledelsen på Haukeland sykehus anbefaler ifølge Bergens Tidende av 2. desember 2020 bare munnbind ved nærkontakt med pasienter i over 15 minutter.

Det samme gjelder ansatte som oppholder seg sammen i små rom over tid. Ledelsen mener også at det er risikofrit­t å passere hverandre i korridoren­e uten munnbind. Men er det risikofrit­t?

MIN MANN, SOM har en alvorlig sykdom, har vært til behandling på Haukeland sykehus i lang tid. Jeg har vært med som nødvendig følge i mange uker. Mens min mann har vært inne til behandling, har jeg hatt rikelig tid til å studere både pasienter og ansatte på forskjelli­ge avdelinger.

Pasientene på venteromme­ne må holde avstand, og de har på seg munnbind. Det er sjelden å se en pasient eller følge uten munnbind. Men det forekommer.

HVA MED DE ANSATTE? De går ut og inn av behandling­srommene uten beskyttels­esutstyr. De hvitkledde kommer i klynger i korridoren­e, kanskje fire-fem personer, mens de ivrig prater og ikke holder en meters avstand. Og selvsagt uten smittevern­utstyr.

Deansattes­omforetarb­lodprøver, kommer tett inntil pasientene. Det gjelder også de som foretar injeksjone­r eller andre behandling­smetoder. Veldig få ansatte bruker munnbind. Når det gjelder smitteutbr­udd hos de ansatte, kan det selvfølgel­ig ha startet fra pasienter.

Men hva med det motsatte? De ansatte på sykehus har også et privatliv som alle oss andre. De kan ta med seg smitte utenfra og inn på arbeidsste­det.

I SEPTEMBER 2020 innførte kommunen munnbindpå­bud blant ansatte på sykehjem og hjemmesyke­pleien. Hvorfor er det andre regler for sykehusans­atte?

Bør ikke et universite­tssykehus som Haukeland gå i bresjen for å bruke smittevern­utstyr på arbeidspla­ssen ved alvorlige pandemier?

 ?? ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ ?? Pasientene på venteromme­ne holder god avstand og har på munnbind, mens de ansatte går inn og ut av behandling­srommene uten beskyttels­esutstyr, skriver innsendere­n.
ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ Pasientene på venteromme­ne holder god avstand og har på munnbind, mens de ansatte går inn og ut av behandling­srommene uten beskyttels­esutstyr, skriver innsendere­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway