Bergens Tidende

NRK trenger en sterkere nynorskstr­ategi

- ET ER OVER

D50 år siden det ble vedtatt at minimum 25 prosent av innholdet hos NRK skal være på nynorsk. Bare én gang har statskanal­en klart det – i 2019 var andelen oppe på 25,2 prosent.

I koronaåret 2020 var andelen igjen under målsetting­en, med 24,2 prosent.

På nrk.no, kanalens viktigste eksponerin­g s flate for skriftsprå­ket, var andelen begredelig­e 17 prosent.

DETTE ER ALTFOR dårlig. Statskanal­en har et særlig ansvar for at nordmenn skal få møte mer enn bokmål i hverdagen.

Der enkelte nasjonale medier regelrett har forbudt nynorsk for sine journalist­er, og skriftsprå­ket i praksis er usynlig i de fleste andre, har NRK en uvurderlig rolle som motpol.

Særlig på nettavisen nrk.no, som altså kommer dårligst ut av alle NRKs flater.

LEDER FOR NOREGS Mållag, Peder Lofnes Hauge, kommentere­r til NRK at han er skuffet over at ikke nynorskand­elen har holdt seg over kravet, men at han har forståelse for at koronaåret 2020 var ekstraordi­nært.

Det er selvsagt sant. Når pandemien gjorde at kanalen måtte rokke om på sendeskjem­aet, blir alt mer uforutsigb­art.

Samtidig avslører dette hvor sårbar og knepen NRK sin nynorskand­el egentlig er. Kanalen trenger en sterkere strategi for å bygge opp språkkunns­kap blant sine ansatte.

Det holder ikke at ekstra nyhetssend­inger er det som vipper nynorskand­elen under kravet. Innholdet på nrk.no var heller ikke stort bedre i «rekordåret» 2019, med sine 18,1 prosent.

NRKS KRINGKASTI­NGSSJEF, THOR Gjermund Eriksen, forteller at kanalen skal «ta rev i segla og skjerpe oss».

For at NRK skal klare å opparbeide seg en stabil og varig andel nynorskskr­ivende ansatte, nytter det ikke å be ansatte i Oslo skrive en artikkel på nynorsk i ny og ne.

Mediehuset må styrke andelen nynorskbru­kere blant de ansatte, og den enkleste måten å gjøre det på, er ved å styrke avdelingen­e hvor disse er.

NRK bør styrke sine avdelinger i Bergen og Førde. Vestlandet er landets klart sterkeste nynorskare­na, og en satsing på nynorsk, bør bety en satsing her.

Der enkelte nasjonale medier regelrett har forbudt nynorsk for sine journalist­er, og skriftsprå­ket i praksis er usynlig i de fleste andre, har NRK en uvurderlig rolle som motpol.

HØGSKULEN I VOLDA har en av landets høyest anerkjente journalist­ikkutdanne­lser. Her har NRK en rik kilde til talentfull­e journalist­er med nynorsk i ryggmargen.

Ved å satse bredt på disse, slipper statskanal­en å være avhengig av et nøye tilmålt sendeskjem­a for å akkurat klare å krype over nynorskkra­vet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway