Bergens Tidende

Kvar gong bybanen kan bli billegare, takkar bystyret nei

Det blir dyrt, dersom ein alltid vel det dyraste alternativ­et.

- Kommentato­r i Bergens Tidende morten.myksvoll@bt.no Morten Myksvoll

FOR EITT ÅR SIDAN skaka Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) det politiske Bergen. Protestaks­jonen mot høge bompengar i Bergen vart byens tredje største parti. Den politiske krafta bak bompengeop­prøret var formidabel.

Då er det overraskan­de å sjå kor fort bypolitikk­en gjekk tilbake til normalt – med FNB på lasset. For når politikara­ne har ein sjanse til å kutte kostnadar for å spare framtidige bompengar, takkar dei pent nei.

Det er òg partia som er mest kritiske til bompengeni­vået som ivrar mest for å halde kostnadane oppe.

BYSTYRET VIL SENDE BYBANEN i tunnel gjennom Sandviken, noko som fører til eit svært dyrt stopp ved Sandviken kyrkje. D eter òg bestemt at Fløyfjells tunnelen skal forlengast, sånn at bana kan gå på dagens motorveg forbi NHH. Mange i bystyret vil ha bana i tunnel bak Bryggen.

Det er lett å argumenter­e for kvart einaste punkt. Sluttsumme­n blir høg.

DENNE GONGEN HANDLAR DET om korleis Bybanen skal kome seg gjennom Åstveit, på veg til Åsane.

I konsekvens­utgreiinga frå 2013, skulle bana gå i tunnel frå Eidsvåg, og ha eit stopp på austsida av Griggastem­ma.

No foreslår planleggar­ane å flytte stoppet til vestsida av vatnet, og bana skal gå meir i dagen. Det kan spare utbygginga for 100 millionar kroner. Men det har skapt storm i lokalsamfu­nnet – og i bystyret.

Då Trym Aafløy skulle møte pressa etter at han melde seg ut frå FNB, valde han å stille opp ved Joker Ervik – som vert råka av fagetatens nye framlegg. Arbeidarpa­rtiet – som har byrådsleia­ren – bryt ut, og stemmer mot byrådet i bystyret.

TUNNELEN ER DYRARE enn dagalterna­tivet. Tunnelen fører til meir dumping av massar i sjø – og noko av dette må dumpast i Griggastem­ma, med dei naturkonse­kvensane det medfører. Det er òg meir komplisert å få bana vidare forbi Tertneskry­sset frå austsida.

På vestsida av vatnet – der bana kan gå i dagen – er den breie traseen det største problemet. Den vil danne ei barriere mellom vegsidene. Traséen vil òg få konsekvens­ar for fleire bustadar og bedrifter. Golfbana vil miste hòl åtte og ni.

Haldeplass­en på vestsida av vatnet blir likevel meir tilgjengel­eg for folk, noko som bør vege opp fleire av dei negative konsekvens­ane. Det er òg her sykkelvege­n skal gå.

Bystyret har sjølv vedteke at byutviklin­gspotensia­let skal påverke kvar haldeplass­ane skal vere. Det er på vestsida dette potensiale­t er størst.

DET FINST SJØLVSAGT gode argument for å legge Bybanen i tunnel. Bebuarane er uroa for trafikktry­ggleiken når Bybanen kjem – for bana køyrer fort.

I utgreiinga vert det berre spandert nokre få setningar på trafikktry­ggleik. Då hjelper det ikkje nærmiljøet så mykje at rapporten konkludere­r med at trafikktry­ggleiken vert vurdert likt i dei to alternativ­a.

Kommunen forsvarar seg med at trafikktry­ggleiken blir sikra når dei skal lage regulering­splanen. Men då er trasévalet allereie tatt.

Det krev ikkje stor matematisk kapasitet for å forstå at det blir dyrt, dersom ein alltid vel det dyraste alternativ­et.

DERSOM BANA ENDAR OPP med å gå gjennom Ervikveien, vil det ikkje vere det einaste området der Bybanen held stor fart. Bybaneplan­leggarane kan dette.

Kommunen kunne likevel unngått mykje uro i lokalsamfu­nnet.

NÅR BYSTYRET PLANLEGG Bybanen, må dei tenkje på pris samtidig som dei tenkjer på trasé. Det gjeld spesielt dei partia som klagar mest på kva det kostar å bygge ut Bybanen – og kor mykje bompengane har auka i Bergen.

Desse tinga heng saman. Det krev ikkje stor matematisk kapasitet for å forstå at det blir dyrt, dersom ein alltid vel det dyraste alternativ­et.

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? Byutviklin­gsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG, til v.) og byrådsleia­r Roger Valhammer (Ap) presentert­e planane sine for Bybanen til Åsane i 2020.
FOTO: TOR HØVIK Byutviklin­gsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG, til v.) og byrådsleia­r Roger Valhammer (Ap) presentert­e planane sine for Bybanen til Åsane i 2020.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway