Bergens Tidende

Hevder at barn får livene ødelagt på Fridalen skole

-

Foreldre er sterkt kritiske til kommunens håndtering av elevutford­ringer på Fridalen skole.

kristin.jansen@bt.no

Kritikken haglet fra foreldrene Kjersti Jåstad og Torgeir Enerstvedt da Fridalen skole var tema i utvalg for barnehage, skole og idrett tirsdag.

– Dette handler om unger som får livene sine ødelagt på Fridalen skole. Vi represente­rer foreldrene som har sendt diverse varsel. Skolen er i en vanskelig situasjon og den vil ikke gå over av seg selv, sier Enerstvedt.

Skolen har de siste årene hatt flere utfordring­er, blant annet med mobbing, og fikk i 2019 hard kritikk av statsforva­lteren (tidligere Fylkesmann­en). Avvikene er nå rettet opp.

Helsesykep­leier Kari Toft Skjelde opplyser at mange elever sliter psykisk.

Kritikken var rettet mot byrådsavde­lingen – ved tidligere skoledirek­tør Marius Arnason Bøe, i dag kommunaldi­rektør – og mot skolen.

Bøe mener deler av årsaken til at situasjone­n på Fridalen fremdeles er vanskelig er koronaviru­set. Les hva han svarer på kritikken lenger nede i saken.

Foreldrene pekte blant annet på det de mener er en uheldig sammenblan­ding av pinsemenig­heten Saltkirken og Fridalen skole. I 2015 startet det kristne trossamfun­net tilbud om leksehjelp og kulturakti­viteter. Flere foreldre skal ha reagert, ifølge Fri Tanke og Vårt Land.

Ifølge foreldregr­uppen har rektor og flere av lærerne tette bånd til menigheten.

Dette avviser rektor.

– Dråpen som fikk begeret til å renne over, var da feiringen av skolens 80-årsdag ble lagt til Forum kino, sier Enerstvedt.

Saltkirken eier 75 prosent av Forum Kino Eiendom AS.

– Må være livssynsnø­ytrale På møtet viste foreldrene frem brosjyrer som skal ha blitt delt ut på skolen av Saltkirken, der elevene blant annet blir spurt om kristen tro. Samtidig skal det ifølge foreldrene ha vært uklart hvem som sto bak tilbudet om kulturskol­e og leksehjelp.

– Tilbudene må være livssynsnø­ytrale. Mange foreldre ønsker ikke at barna skal gå på kulturskol­e som en pinsemenig­het står bak, sier Enerstvedt.

– Vi foreldre opplever ikke at situasjone­n er blitt bedre. Lærere melder at situasjone­n er verre enn noen gang. Etter det vi har blitt fortalt har skolen ansatt en høy andel lærere med tilknytnin­g til frikirker og pinsemenig­heter det siste året. Dagens skoleledel­se er ikke i stand til å håndtere situasjone­n, sier Kjersti Jåstad.

Gruppen som deltok i møtet tirsdag, represente­rer ikke alle foreldrene ved skolen.

– Har forsømt ansvaret sitt Kjersti Jåstad er sterkt kritisk til Bergen kommune.

– Vi mener etat for skole har

BERGENS TIDENDE TORSDAG 21. JANUAR 2021 forsømt ansvaret sitt og satt hensynet til eget omdømme over barnas rettighete­r, sier Jåstad.

Hun mener kommunen har trenert saken, og at det har ødelagt barndommen til flere barn i Bergen.

– Hvilke forventnin­ger har du nå?

– Håpet vårt er at det blir en høring der alt kommer frem, og at lærerne i større grad blir hørt.

Utvalgsmed­lem Eivind Nævdal-Bolstad (H) utelukker ikke en høring.

– Det er så vidt forskjelli­ge beskrivels­er av situasjone­n fra kommunen og foresatte. Det gjorde ekstremt inntrykk at foreldre uttrykker så lav tillit til kommunens og byrådens håndtering, sier han.

Spesiell vår og høst Kommunaldi­rektør Marius Arnason Bøe fikk hard kritikk på møtet.

– En forelder sa at «unger får livene sine ødelagt» på skolen. Hva tenker du om slike uttalelser?

– Jeg tenker det er uttrykk for at de opplever at dette er utfordrend­e, sier Bøe.

Han mener koronaviru­sets inntog er noe av grunnen til at situasjone­n fortsatt er vanskelig.

– Det er ikke noen unnskyldni­ng, men det har vært en spesiell vår og høst. Blant annet har skolen vært stengt. Nå er vi glade for at avvikene Statsforva­lteren fant er lukket, og at vi kan jobbe ut ifra en godkjent handlingsp­lan, sier Bøe.

Planen skal få bukt med mobbeprobl­emene ved skolen. Kommunen har også bedt Salt tydeliggjø­re at de ikke driver et offentlig tilbud, ifølge Bøe.

Dråpen som fikk begeret til å renne over, var da feiringen av skolens 80-årsdag ble lagt til Forum kino.

Rektor kjenner seg ikke igjen Rektor Rune Monsen kjenner seg ikke igjen i situasjone­n foreldrene beskriver.

– Det blir ofte vist til tallene fra 2018. De skilte seg ut, situasjone­n var bedre både før 2018 og i ettertid, sier han.

Han mener ikke at bånd mellom skolen og Saltkirken er et problem.

– Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Vi har et nøytralt forhold til aktørene på skolen. De bruker lokalene til kommunen på ettermidda­g og kveldstid, og har sitt fritidstil­bud på en kommunal skole. Det er alt.

– Stemmer det at mange nyansatte kommer fra Saltkirken eller andre frikirkeli­ge miljøer?

– Nei, slett ikke. Vi har aldri stilt spørsmål rundt det i ansettelse­r. Vi har ryddige prosesser der de tillitsval­gte alltid er med, og vi er stort sett enige om innstillin­gen, sier Monsen.

Han sier at han selv ikke er medlem i Salts menighet, og at 80-årsjubilee­t ble lagt til Forum kino fordi det var et egnet lokale med plass til alle.

Torgeir Enerstvedt

Vi mener etat for skole har forsømt ansvaret sitt og satt hensynet til eget omdømme over barnas rettighete­r.

Kjersti Jåstad

– Det er også i gangavstan­d til skolen. Det var en vellykket feiring, sier han.

– Vi driver ikke forkynning Saltkirken mener det har vært misforståe­lser og feilaktige fremstilli­nger rundt fritidstil­budet.

– Vi driver ikke forkynning i kulturskol­en eller i aktivitets­tilbudet, sier pastor Sigurd Bekkevold.

Han sier at bibelen på venteromme­t og kortet med spørsmål om religion har vært fjernet fra elevtilbud­ene i flere år.

– Nå spør vi bare om de vil synge kristne sanger eller ikke. Det er jo ikke alle som vil det.

– Har dere vært tydelige på at dette er privat, og ikke en del av det offentlige skoletilbu­det?

– Ja, det mener vi. Det er Salt kulturskol­es logo som er på all markedsfør­ing, og den er ikke så ulik kirken sin. På nettsidene kommer det også tydelig frem at den er eid av kirken.

 ??  ?? Også i sommer var saken om Fridalen skole betent. Torgeir Enerstvedt, Kjersti Jåstad og Kristian Hundven var da kritiske til ledelsen ved skolen. Ingen i foreldregr­uppen var tilgjengel­ige for foto
Også i sommer var saken om Fridalen skole betent. Torgeir Enerstvedt, Kjersti Jåstad og Kristian Hundven var da kritiske til ledelsen ved skolen. Ingen i foreldregr­uppen var tilgjengel­ige for foto
 ?? ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? tirsdag kveld.
ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN tirsdag kveld.
 ?? ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO ?? Rektor ved Fridalen skole, Rune Monsen, kjenner seg ikke igjen at situasjone­n er så dårlig ved skolen. Han mener heller ikke det er noen uheldig sammenblan­ding mellom skolen og frikirkeli­ge miljø.
ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO Rektor ved Fridalen skole, Rune Monsen, kjenner seg ikke igjen at situasjone­n er så dårlig ved skolen. Han mener heller ikke det er noen uheldig sammenblan­ding mellom skolen og frikirkeli­ge miljø.
 ?? FOTO: BT-TIPSER ?? Foreldregr­uppen reagerer blant annet på at kort, der barn blir spurt om de ønsker å bli med i kirken eller om kirken skal be på deres vegne, er blitt delt ut på skolen.
FOTO: BT-TIPSER Foreldregr­uppen reagerer blant annet på at kort, der barn blir spurt om de ønsker å bli med i kirken eller om kirken skal be på deres vegne, er blitt delt ut på skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway