Bergens Tidende

Tre menn tiltalt for dobbeltdra­p

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no PER LINDBERG

Tre menn er tiltalt for drapene på hospitset i Møllendals­veien. To andre menn er tiltalt for å ha fraktet bort de døde.

I januar i fjor ble 42 år gamle Jan-Øystein Ask Hilby og 29 år gamle Silje Helene Kvandal drept på et hospitsrom i tredje etasje i Møllendals­veien.

De to ble funnet døde ved Osavatnet i Arna 13. januar. Med noen dagers mellomrom ble fem menn pågrepet og varetektsf­engslet.

Nå er tre menn tiltalt for drapene, som ifølge tiltalen skjedde mellom klokken 03.00 og 08.00 søndag 12. januar 2020.

Da var nattevakte­n på hospitset, sammen med en 57-åring og en 23-åring, på rom 203 i andre etasje, ifølge tiltalen.

Nattevakte­n skal ha skrudd av videooverv­åkingen i bygget og hentet en øks og flere kniver.

Skal ha hogd med øks Sammen med 57-åringen gikk han til rom 305 i tredje etasje. Der bodde Jan-Øystein Ask Hilby. Silje Helen Kvandal var der også.

23-åringen holdt vakt mens nattevakte­n låste opp døren til rommet, ifølge tiltalen.

57-åringen skal ha stukket Hilby flere ganger med kniv i halsen, mens nattevakte­n skal ha hogd ham i hodet med en øks. Den eldste tiltalte skal også ha stukket Kvandal med kniv i halsen, munnen og brystet, mens nattevakte­n skal ha hogd henne med øks i hodet.

Begge døde av forblødnin­g og luftveissk­ade.

Advokat Erik Ulvesæter er nattevakte­ns forsvarer. Han sier klienten er i sjokk over tiltalen og gjerningsb­eskrivelse­n i den.

Skal ha kjørt de døde bort

– Han har forklart seg om situasjone­n han var i. Beskrivels­en i tiltalen bestrider han på det sterkeste, for å si det mildt. Han erkjenner heller ikke skyld for medvirknin­g til drap. Vi får se hvordan de har tenkt å bevise dette i retten, sier Ulvesæter.

To andre menn er tiltalt for å ha fjernet bevis. De er 34 og 37 år.

34-åringen var med å rydde og vaske rommet der drapene skjedde, pakke likene og bære dem ut av hospitset, samt skaffe bil for transport, ifølge tiltalen.

Han er også tiltalt for å ha stjålet smykker, armbåndsur, PC, nøkler og en mobiltelef­on fra den avdødes rom etter at han var drept.

37-åringen skal ha vært med å løfte likene inn i bilen. De kjørte til Gullfjells­veien og kastet de to døde og eiendelene deres i en elv, heter det i tiltalen.

Konflikt kvelden før

Noen timer før drapene, i 22-tiden lørdag kveld, skal det ha vært en konflikt på hospitset.

Påtalemakt­en mener 57-åringen og 34-åringen da brøt opp døren til Hilbys rom, der de sammen skal ha slått, sparket og skubbet ham. Han fikk et kutt i øret, to risp over øyenbrynet og en kul i bakhodet, ifølge tiltalen.

Statsadvok­at Benedicte Hordnes ønsker ikke å gå inn på motivet for drapene. Hun viser likevel til den ganske kortvarige slåsskampe­n lørdag kveld, og sier den skal ha hatt sin bakgrunn i angivelig uoppgjort gjeld.

Noen timer senere kom altså

57-åringen, nattevakte­n og

23-åringen tilbake, ifølge tiltalen. Da skal ikke 34-åringen vært med.

Risikerer forvaring

57-åringen, som er fra Bergen og dømt en rekke ganger, tilsto etter at han ble pågrepet. Han risikerer forvaring, ifølge tiltalen.

– Han skal ta ansvar for det han har gjort, sier forsvarer Einar Råen.

Statsadvok­at Hordnes sier

57-åringen har erkjent knivskader på begge, men ikke straffskyl­d for at kvinnen døde av skader han påførte.

Jon Anders Hasle forsvarer den drapstilta­lte 23-åringen som skal ha holdt vakt. Han er overrasket over at det er tatt ut tiltale mot ham for medvirknin­g til drap.

– Vi er uenige i dette og begynner umiddelbar­t forberedel­sene til rettssaken, sier Hasle.

Nattevakte­ns forsvarer har

til nå ikke kommentert tiltalen.

– Ikke et affektdrap Statsadvok­at Benedicte Hordnes har tatt ut tiltalen.

– Vi mener det har vært en viss form for planleggin­g, og at én har brukt kniv og en annen øks. Tredjemann, den yngste, mener vi holdt vakt, sier Hordnes.

– Hva kan det påståtte elementet av planleggin­g ha å si for saken?

– Det kan ha noe å si for straffen, at det ikke er et affektdrap. Her har tre gått opp sammen, bevæpnet, samtidig som overvåking­en er blitt skrudd av. Det finnes ikke noe opptak av dette. Kameraene ble skrudd av kort tid før.

– Det er et brutalt drap begått av flere sammen nattetid. Vi vet ikke om de to avdøde sov, sier Hordnes.

Erik Johan Mjell forsvarer

34-åringen. Han må svare for å ha utøvd vold mot Hilby før han ble drept, stjålet gjenstande­r fra ham etterpå og deltatt i å ha vasket og fjernet likene.

– Tiltalen er i tråd med den han forventet og innenfor det han har forklart, sier Mjell.

Kjetil Ottesen forsvarer

37-åringen som skal ha deltatt i transporte­n av likene.

– Min klient er gjort kjent med tiltalen, og den er som ventet. Han er fornøyd med at påtalemynd­igheten tror på hans versjon av hendelsen, sier han.

Strafferam­me 21 år

En tilsvarend­e sak mot en sjette mann som var siktet, er henlagt.

Straffen for drap er fengsel fra 8 til 21 år.

Ivar Blikra er bistandsad­vokat for Silje Helene Kvandals barn og foreldre. Han forteller at familien er glad for at etterforsk­ningen har endt med tiltale.

– De har hatt et tøft og vanskelig år. Nå har de fått svar på flere spørsmål gjennom tiltalen som er tatt ut, sier Blikra.

Han forteller at familien opplever at politiet har satt store ressurser på saken og at den har vært grundig etterforsk­et.

Cecilie Wallevik er bistandsad­vokat for Hilbys familie. Hun har ingen kommentar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway