Bergens Tidende

I 2026 vil skolene i Bergen ha over 4000 ledige plasser

-

På Kringlebot­n skole kunne rektor Berit Skorpen ha huset nesten 200 flere barn enn hun gjør i dag.

kristin.jansen@bt.no

foto

Gymsalen er en full håndballba­ne. Tre ganger så stor som gymsalene på mange andre skoler med flere elever. Akkurat nå er den tom. Rektor Berit Skorpen ved Kringlebot­n skole står midt på gulvet.

– Det er ikke noe problem å få plass til 31 elever her inne, nei. Vi har veldig god plass til å lage stasjoner med ulike aktivitete­r, konstatere­r hun.

Slik er det overalt på skolen. Store klasserom brukes til gruppeunde­rvisning. Skolen har spesialrom og et eget inneareal til de eldste elevene. Utenfor er skolegårde­n nesten i største laget.

– Nå når vi må holde elevene fra hverandre på grunn av smittevern er det en fordel. Ellers kan det bIi litt for stort for enkelte, sier rektoren.

Over 4000 ledige plasser Kringlebot­n skole har plass til

450 elever, men dette skoleåret er det bare 258 barn som tumler rundt på den store uteplassen.

Slik er det på mange skoler i Bergen, og flere vil få det slik, ifølge de siste elevprogno­sene i kommunen.

BT har lagt sammen den ledige kapasitete­n. Utregninge­n viser at det ligger an til å bli over

4000 ledige plasser på skolene i Bergen i 2026.

Til sammenlikn­ing vil de skolene som har for lite areal, mangle 463 plasser.

Påvirker økonomien

Rektor Berit Skorpen ser mange fordeler med å ha god plass. Hun er fornøyd med å kjenne alle elevene sine og liker fleksibili­teten den store bygningen gir.

Men samtidig har lave elevtall også økonomiske konsekvens­er. Tilskuddet til skolene blir i hovedsak gitt pr. elev. Tilskudd betyr blant annet flere stillinger. Derfor kunne Skorpen ønske at hun hadde i alle fall 300 elever ved skolen.

– Dette skoleåret blir en del av utgiftene våre dekket av ekstra koronatils­kudd. Ellers er økonomien en større bekymring for meg enn de ansatte. Det gjelder å planlegge veldig godt, sier Skorpen.

På det meste hadde Kringlebot­n skole 500 elever. Nå er mange av dem som bor i rekkehusen­e rundt skolen blitt eldre og middelaldr­ende. Så lenge de blir boende kan ikke nye familier etablere seg.

– Vi tror at det er noe av årsaken til at vi ikke får flere elever. Kanskje er det også slik at kravene har endret seg og at store familier synes disse boligene blir for små, sier rektoren.

– Vil helst ha mange Skolebyråd Endre Tvinnereim peker på flere årsaker til at det er vanskelig å forutsi hvor mange barn som trenger skoleplass.

– I utgangspun­ktet synes jeg prognosene er ganske gode, men det er vanskelig å spå om fremtiden. Det handler både om fødselstal­l på lang sikt, om flyttemøns­ter og om hvor barnefamil­iene velger å bosette seg. Økonomisk oppgang og nedgang påvirker også hvor mange som kommer flyttende til Bergen, sier Tvinnereim.

Skolebyråd­en ser ikke på god plass på skolene som et stort problem.

– Det kan være fint å ha det romslig en periode, påpeker han.

Men aller helst vil Tvinnereim ha mange elever på skolene i Bergen.

– Vi må gi et godt tilbud uavhengig av hvor mange elever vi har. Vi har ikke konkrete planer om omdisponer­ing av areal, men skolene skal jo være et hjerte i lokalmiljø­et. Derfor kan det være aktuelt å bruke skolene mer til lokal aktivitet, sier han.

Svarer ikke på nedleggels­er De siste årene har flere små skoler i Bergen blitt lagt ned fordi det har blitt færre elever. I 2016 vedtok byrådet å legge ned Riple skole, Haugland skole og Nordvik skole.

I dag er det bare to små skoler igjen i Bergen. Krokeide skole i Fana med 35 elever og Trengereid oppveksttu­n i Arna som har 27 elever. Begge skolene har vært nedlegging­struet tidligere. Nå skal skolebruks­planen ut på høring igjen.

Med synkende elevtall står skolene igjen i fare for å bli lagt ned.

Om det kan bli aktuelt å legge ned skoler som har stor nedgang i tallet på elever vil byråden ikke svare på.

– Det må vi komme tilbake til når skolebruks­planen legges frem om kort tid. Jeg kan ikke si noe om dette nå, sier Tvinnereim.

Leder for foreldreut­valget ved Krokeide skole, Ingvild Augestad Reimers, mener kommunen har et samfunnsan­svar for å beholde skolen som et samlingspu­nkt for lokalsamfu­nnet.

– Rent geografisk klarer vi heller ikke se noe godt alternativ for våre elevers fremtidige skolegang om skolen legges ned. Signalene vi har fått fra de nærmeste skolene er at de ikke har kapasitet på alle trinn. Vi kan heller ikke forstå at tallene som er lagt til grunn er reelle prognoser sett i lys av utbygginge­n i Fana, sier hun.

 ??  ?? Lærer Ingvild Kyvik og elevene på tredje trinn på Kringlebot­n skole er vant til å ha god plass rundt seg.
Lærer Ingvild Kyvik og elevene på tredje trinn på Kringlebot­n skole er vant til å ha god plass rundt seg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway