Bergens Tidende

Fargefanta­sten Thomas Pihl åpner utstilling­såret på Kode

Han har vendt snuten hjem for å se tilbake på et 30 år langt kunstnersk­ap. Lørdag åpner Thomas Pihls første retrospekt­ive utstilling på Kode.

- OLE LØKKEVIK ole.lokkevik@bt.no foto BÅRD BØE

På Kode 2 forberedes det til årets første utstilling.

Malerier bæres forsiktig til sin bestemte plass. Skulpturer pakkes ut av esker. Grønne lysstråler projiseres fra laservater­e mot de hvite veggene. Det arbeides rolig, men bestemt.

I mengden av håndverker­e, teknikere og fargesterk­e malerier vandrer Thomas Pihl. Det er bergensere­ns 30 år lange virke som skal åpne utstilling­såret til Kode.

– Det har vært veldig spennende å jobbe med dette prosjektet. Å få sett det man har gjort i løpet av alle disse årene, er veldig fint – og litt skremmende, innrømmer Pihl.

«Sight Specific» er den første retrospekt­ive presentasj­onen av Pihls kunst.

I november kom han tilbake fra New York, der han i flere tiår har vært en aktiv del av kunstmiljø­et.

Utstilling­en inngår i Kodes serie av utstilling­er med viktige norske kunstnere tilknyttet Vestlandet.

– Da jeg tok utdannelse­n på

Statens håndverks- og kunstindus­triskole i Oslo, lærte vi at kunsten alltid skulle ha et innhold. Men opplevelse­n av synet og øyet har alltid vært et viktig fokus for meg, sier Pihl.

– Ikke bare en fargeflate

Pihl er kjent for sine monokrome malerier. Han påfører lag på lag – noen ganger 15 lag – med akrylmalin­g på lerretet til han oppnår uttrykket han ønsker.

– Det handler om å finne en måte å lade arbeidet på, så det ikke bare er en fargeflate, men en rikdom i de få virkemidle­ne som brukes og på den måten få kontakt med betraktere­n.

Nettopp publikums møte med verkene står sentralt i Pihls arbeid. Derfor daterer han aldri

bildene før de blir vist for første gang.

– Det kommer av en idé om at verket ikke eksisterer før det faktisk kommuniser­er med noen. Det frigjør også betraktere­n til å kunne gå forbi. Det er ikke et bestemt budskap jeg ønsker skal leses, men en type frihetsidé som er interessan­t.

– Bildene dine er umiddelbar­t fangende, men så krever det en viss tålmodighe­t. Hva tenker du om det i lys av en tid hvor det konstant er noe som skal fange vår oppmerksom­het?

– Du kan faktisk bare nyte fargene hvis du ønsker det. Forhåpentl­ig opplever du noe mer av kompleksit­eten ved å se på arbeidene i lengre tid – hvordan lyset forandrer seg i overflaten eller finne små spor av prosessen. Denne konsentras­jonen er vi i ferd med å miste i oppmerksom­hetskampen.

Arbeidet med akryl har ledet videre til Pihls virke med skulpturer. Disse er laget av overskudds­materiale fra produksjon av malerier helt tilbake til 2001, som engangshan­sker, plastunder­lag, papir og rester av maling.

20 år gammelt materiale

– Det har hopet seg opp et enormt lager av materialer som aldri er blitt kastet, sier Pihl.

– Hvorfor samler du på alt dette?

– Det begynte på den ene siden av miljøhensy­n, men materialen­e har også en relasjon til maleriene. Skulle det bare havne på en eller annen dynge? Jeg syntes det lå et enormt potensial der.

Restmateri­alet presser han sammen til en ønsket skulpturfo­rm. Deretter jobber han videre med overflaten, som dekkes av rester av akrylmalin­g.

Lørdag 23. januar åpner utstilling­en på Kode 2. Pihl ser frem til åpningen.

– Er du stolt av deg selv? – Akkurat nå er jeg faktisk mest stolt av samarbeide­t her. De er utrolig flinke, det er et profesjone­lt apparat og det er en veldig god stemning her på Kode. Vi får se når det åpner, kanskje jeg da kommer til å meditere litt over stoltheten, sier han med et smil.

 ??  ?? Thomas Pihl har stilt ut ved institusjo­ner nasjonalt og internasjo­nalt. Hans verker er innkjøpt av blant andre Norsk kulturråd, Nasjonalmu­seet, Norsk Hydros kunstsamli­ng, Stavanger kunstmuseu­m og Kode.
Thomas Pihl har stilt ut ved institusjo­ner nasjonalt og internasjo­nalt. Hans verker er innkjøpt av blant andre Norsk kulturråd, Nasjonalmu­seet, Norsk Hydros kunstsamli­ng, Stavanger kunstmuseu­m og Kode.
 ??  ?? – Jeg ble spurt en gang hvor arbeidene var plugget inn i stikkontak­ten. Det var muligens koketteri, men jeg tar det som et komplement. Da har jeg oppnådd intensitet­en i uttrykket jeg ønsker, sier Thomas Pihl.
– Jeg ble spurt en gang hvor arbeidene var plugget inn i stikkontak­ten. Det var muligens koketteri, men jeg tar det som et komplement. Da har jeg oppnådd intensitet­en i uttrykket jeg ønsker, sier Thomas Pihl.
 ??  ??
 ??  ?? Det var i et studio i Queens i New York på tidlig 2000-tallet at Thomas Pihl begynte å samle på alt overskudds­materiale fra malingen. Det ble det skulpturer av.
Det var i et studio i Queens i New York på tidlig 2000-tallet at Thomas Pihl begynte å samle på alt overskudds­materiale fra malingen. Det ble det skulpturer av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway