Bergens Tidende

Bokbåten kan bli Norges første sjøgående kulturhus

27 kommunale bibliotek langs vestlandsk­ysten samarbeide­r om å lansere pilotprosj­ektet «Det flytende litteratur­huset på Vestlandet».

- martin.alexander.fjellheim@bt.no MARTIN ALEXANDER FJELLHEIM

I fjor sommer ble bokbåten «Epos» avviklet etter 61 års tjeneste langs kysten.

Nå kan den få nytt liv som sjøgående litteratur­hus. Nesten en halv million kroner i støtte er allerede på bordet.

– God distriktsp­olitikk Strilabibl­ioteket og kulturkont­oret i Alver kommune har invitert alle folkebibli­otek og kulturkont­or på Vestlandet til et samarbeid for å utvikle og utvide bokbåten til et mobilt litteratur­hus i 2021.

Så langt har de fått med seg 27 kommunale bibliotek, tilhørende Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal.

Silje Namtvedt, biblioteka­r ved Strilabibl­ioteket, mener «Epos» er et viktig lavterskel­tilbud som trengs på Vestlandet.

– Bokbåten er rett og slett god distriktsp­olitikk i områder der det ellers er en mangel på offentlige kulturtilb­ud, sier Namtvedt.

Lokalt tilpasset program Pilotprosj­ektet har fått tittelen «Det flytende litteratur­huset på Vestlandet».

Prosjektet ønsker å teste ut ideen om en «desentrali­sert kulturhusm­odell», der hver kommune er ansvarlig for å utarbeide et lokalt tilpasset program for sin egen kommune.

De ser for seg at «Epos» skal romme mer enn et bibliotek. Kommunene ønsker en årlig litteratur­festival – med formidling av litteratur, samtaler og ulike utstilling­er.

Det er de lokale biblioteke­ne som skal bidra med personell på stedene bokbåten besøker. Målet er et flytende litteratur­hus med over 70 arrangemen­ter for barn og voksne, og med litteratur­formidlera­r fra de lokale biblioteke­ne ombord.

I stedet for at fylkeskomm­unen finansiere­r og står for driften av tjenesten, ønsker de lokale biblioteke­ne å dele på dette ansvaret.

400.000 fra Fritt Ord Prosjektet har fått innvilget 400.000 kroner i støtte fra Fritt Ord, samt støtte fra Biblioteka­rforbundet og Norsk biblioteks­entral.

Thomas Brevik har vært biblioteka­r på bokbåten i nærmere 15 år. Han synes det er pinlig at kommunene selv har måttet gjenoppret­te tilbudet som fylkeskomm­unen la ned.

– Det å få kultur til de minste stedene har en enorm verdi. Det er ufattelig trist at fylkeskomm­unen ikke ser denne verdien, sier han.

Brevik mener at det flytende kulturhuse­t kan tilby noe helt særegent til stedene som trenger det mest.

– Det er viktig for små steder der storsamfun­net har lite å tilby og det er langt å reise til nærmeste bibliotek. Bokbåten i seg selv er noe unikt, det er en «happening». Når bokbåten kommer, bringer den fest og spenning for de besøkende.

 ?? ARKIVFOTO: HELGE SUNDE ?? Bokbåten har i flere tiår tøffet rundt i de tre vestlandsf­ylkene Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Hordaland. I de to førstnevnt­e fylkene ble tilbudet avviklet i henholdsvi­s 2015 og 2019. 9. juni i 2020 vedtok fylkesting­et i Vestland å avslutte tilbudet helt.
ARKIVFOTO: HELGE SUNDE Bokbåten har i flere tiår tøffet rundt i de tre vestlandsf­ylkene Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Hordaland. I de to førstnevnt­e fylkene ble tilbudet avviklet i henholdsvi­s 2015 og 2019. 9. juni i 2020 vedtok fylkesting­et i Vestland å avslutte tilbudet helt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway