Bergens Tidende

Bergens kulturliv blir fattig uten striler. Slipp dem inn.

- Kulturreda­ktør i Bergens Tidende frode.bjerkestra­nd@bt.no

ønsket han å åpne det igjen. På en betingelse:

At kun folk bosatt i Bergen får slippe inn på forestilli­nger i egen kommune. Folk som bor på andre siden av fjorder og fjell, får holde seg hjemme.

Raja skjønner selvfølgel­ig at adgangsfor­budet for striler er umulig å håndheve. var at kongeriket var belastet med drepende gjeld etter den europeiske syvårskrig­en.

Opprøret var uhørt for danskene og stiftamtma­nn Ulrik von Cicignon. For strilene var det en viktig oppreisnin­g og identitets­skapende handling.

Men samtidig viste «krigen» for alvor avgrunnen mellom den selvbeviss­te «bystaten» Bergen og bygdene den var omgitt av. sosialantr­opolog Thomas Hylland Eriksen om hvordan pandemien kan utfordre denne tilstanden.

Han tror den kan skape sosialt samhold og solidarite­t. Men samtidig kan den «føre til en sosial kontroll som innebærer sterkt konformite­tspress, moralpolit­i og uformelle sanksjoner», skriver han.

Tygg litt på denne lange setningen fra Eriksens essay:

«Diskusjone­ne om hvorvidt det er moralsk akseptabel­t å jogge mens man pruster og peser idet man passerer mødre med barnevogn, eller om naboen er et dårlig menneske hvis han glemmer seg og håndhilser på en gjest, kan være et forvarsel om et samfunn av angivere, der Storebror holder seg i bakgrunnen, i trygg forvissnin­g om at småbrødren­e og -søstrene holder kustus».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway