Bergens Tidende

Alle konservati­ve bør fordømme Trump

-

Alle vi som kaller oss konservati­ve, har en moralsk plikt til å fordømme Trump og bekjempe alt hans bevegelse står for.

Stortingsr­epresentan­t (H)

I1944 STORMET USAs «29th Infantry Division» Omaha-stranden i Normandie for å knuse fascismen. I 2021 er den samme divisjonen utplassert i Kongressen. Denne gangen er oppdraget å beskytte det amerikansk­e demokratie­t mot deres egen avtroppend­e president – og mot en ny form for fascisme.

OM TRUMP TEKNISK sett kan kalles fascist eller ikke, får forskerne ta seg av. For meg er det mer enn nok å slå fast at han bevisst appellerer til hatefulle og ekstreme krefter.

Metodene er tatt rett ut av fascistene­s lærebok. Han har erklært krig mot sannheten og mot den frie pressen. Han har forledet titalls millioner amerikaner­e til å tro på en alternativ virkelighe­t gjennom systematis­k løgn.

En liknende masseradik­alisering av egne innbyggere må vi tilbake til 30-tallets diktaturer for å finne tilsvarend­e eksempler på her i Vesten.

TRUMPS ANGREP PÅ det amerikansk­e demokratie­t har pågått lenge, men institusjo­nene har stort sett klart å stå imot ham. Det gjorde de også da angrepet ble voldelig – og dødelig – den 6. januar. For å dra en ny parallell til verdenskri­gen: Det er lov å håpe at dette ble trumpismen­s Stalingrad.

Å kritisere Trump fra trygge omgivelser i Norge er en relativt enkel øvelse. Spørsmålet blir mer komplisert når det gjelder det republikan­ske partiet. Hvordan skal andre konservati­ve partier forholde seg til dem etter alt dette?

REPUBLIKAN­ERNE HAR EN stolt tradisjon. Det er dypt tragisk å se at partiet som en gang tilhørte statsmenn som Abraham Lincoln og general Eisenhower, nå er kapret av en antidemokr­atisk personkult.

Mange rakryggede republikan­ere er selvsagt mobbet ut eller stemt ut – ofte etter å ha kritisert Trump. Men partiets moralske havari er likevel 100 prosent selvforsky­ldt: De fleste ledende republikan­ere har vist total mangel på ryggrad, og heller kynisk forsøkt å ri på Trumps populistbø­lge for å fremme sin egen karriere.

Kun et fåtall modige sjeler, som Mitt Romney og John McCain, har stått opp for de ekte konservati­ve verdiene.

TRUMP OG HANS kaos-regjering har gjort noen fornuftige politiske vedtak de siste fire årene. Det beviser ikke mer enn at også blind høne kan finne korn. Politiske gjennomsla­g har dessuten liten verdi når man samtidig underminer­er selve demokratie­t.

Det finnes rett og slett ingen unnskyldni­ng for republikan­erne som bevisst lot trumpismen vinne frem.

DE STERKE BÅNDENE mellom Norge og USA vil overleve Trump. Heldigvis. Høyre har tradisjone­lt hatt et godt samarbeid med både demokraten­e og republikan­erne, selv om de fleste Høyre-folk nok føler et sterkere verdifelle­sskap med demokraten­e.

Høyres samarbeid med republikan­erne er imidlertid formaliser­t gjennom organisasj­onen Internatio­nal Democrat Union (IDU), og dette gir oss den litt klamme statusen av å være et søsterpart­i.

IDUS VEDTEKTER ER tindrende klare: Alle konservati­ve partier skal være «committed to advancing the social and political values on which democratic societies are founded» («forpliktet til å fremme de sosiale og politiske verdiene demokratis­ke samfunn er bygd på», red. anm.). I kjernen av dette kravet ligger en plikt til å akseptere fredelig maktoverta­kelse etter et lovlig gjennomfør­t valg.

Republikan­erne besto ikke denne fundamenta­le testen da det gjaldt som mest.

MYE TALER FOR AT partiet nå har meldt seg ut av den konservati­ve storfamili­en, med mindre de tar et fundamenta­lt oppgjør med Trump-perioden, og gjenreiser grunnlegge­nde anstendigh­et, ansvarligh­et og respekt for demokratis­ke prosesser.

De kan starte med det enkleste: Slå ring om sannheten. Og fortell den til velgerne.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? Trumps metoder er tatt rett ut av fascistene­s lærebok, mener Peter Frølich (H).
ARKIVFOTO: BÅRD BØE Trumps metoder er tatt rett ut av fascistene­s lærebok, mener Peter Frølich (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway