Bergens Tidende

Universite­t i Kina ble lovet titalls millioner av UiB – har ikke fått en krone

Avgått UiB-rektor Dag Rune Olsen ville skape et verdenskje­nt forsknings­senter i Kina og lovet å dekke halvparten av driftsutgi­ftene. I Kina lurer de på hvor pengene er blitt av.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no KJETIL GILLESVIK

7. august i fjor dukket det opp en e-post i innboksen til assisteren­de universite­tsdirektør ved UiB. Tonen var høflig, budskapet alvorlig:

– Dear Tore Tungodden, innledet Lin Wan, visedirekt­ør ved Ocean University of China (OUC).

Han gikk rett på sak og viste til en over to år gammel avtale om å etablere et felles forsknings­senter i Qingdao.

Gjennom flere intensjons­avtaler og e-poster hadde daværende UiB-rektor Dag Rune Olsen sagt at UiB skulle bidra med midler til å finansiere oppbygging­en av senteret. Men fremdeles var ikke pengene kommet.

I et vedlegg til e-posten lå en faktura på fem millioner kroner.

«På forhånd takk,» skrev Wan før han avslutning­svis la til at han håpet på «vellykket fremgang i dette prosjektet».

Dro til Kina med regjeringe­n Bakgrunnen for at fakturaen ble sendt, var en reise Dag Rune Olsen gjorde til Kina med kunnskapsm­inister Iselin Nybø i april 2018. Med på turen var rundt 220 representa­nter fra norsk akademia.

Etter at Kina et drøyt år i forveien hadde avsluttet sin mangeårige diplomatis­ke boikott, var det fra norske myndighete­rs side et sterkt ønske om samarbeid mellom de to landene.

UiB-rektor Olsen innfridde forventnin­gene. I løpet av turen undertegne­t han en samarbeids­avtale med Ocean University of China i Qingdao.

– Dette samarbeide­t er viktig for marin forskning og utvikling i hele Norge, uttalte Olsen etterpå.

Dro tilbake til Kina

I juli 2018, tre måneder etter Kinareisen med kunnskapsm­inisteren, dro Olsen på ny til Qingdao. Her signerte han en ny intensjons­avtale som konkretise­rte hva slags samarbeid dette skulle være:

Det skulle etableres et senter som drev førsteklas­ses forskning innen marin molekylærb­iologi.

Forsknings­senteret tok sikte på å bli verdenskje­nt innen sitt område.

Senteret skulle ha åtte til ti forsknings­grupper, hvor UiB og OUC skulle finansiere tre til fem hver. Totalt var det snakk om mellom 20 og 30 forsknings­medarbeide­re og 70 studenter.

I avtalen ble det slått fast at det forventes «en betydelig forpliktel­se» fra UiB til finansieri­ngen av senteret.

– Har ikke sendt penger

Sars internasjo­nale senter for marin molekylærb­iologi på Marineholm­en i Bergen ble pekt ut til å være modellen og samarbeids­partner for det nye forsknings­senteret.

Nylig avgått direktør for Sarssenter­et i Bergen, Daniel Chourrout, skulle lede arbeidet. Han forteller at det var stor interesse for prosjektet fra kinesisk side helt fra starten av. Fra sommeren 2019 ble lederposis­joner besatt og forskere ansatt. Egne nettsider er på plass.

– En bygning ble totalrenov­ert i 2020. Hver dør har nå logoen «Sars-Fang Center OUC-UiB», sier Chourrout.

Tre forskergru­pper har flyttet inn i denne bygningen, mens en fjerde er på vei fra New York, forteller Chourrout. Så langt har det imidlertid ikke kommet én eneste krone fra UiB.

– Forskerne ved Sars Fang Center spør meg om hvor de norske pengene er blitt av. Jeg kan dessverre ikke svare, sier Chourrout.

Lovet å dekke halvparten

Det er ikke bare gjennom avtalene Olsen har lovet bidrag fra UiB til senteret. I juli 2019, fire måneder før den kinesiske universite­tspresiden­ten Zhigang skulle komme på besøk til UiB, sendte Olsen en e-post til sin kollega hvor han gjentok UiBs forpliktel­ser.

Her skrev han at UiB allerede i 2019 skulle betale for kostnadene med de første gruppelede­rne samt direktøren for senteret. Videre skulle UiB dekke halvparten av driftsutgi­ftene i en femårsperi­ode. For 2020 anslo Olsen at fem millioner ville være nok, samtidig som dette beløpet skulle øke gradvis i årene etterpå:

«Beløpet for 2020 og årene etter vil bli overført årlig av UiB til OUC ved bankoverfø­ring».

– Ingenting å overføre til Noen penger har imidlertid ikke funnet veien til OUC. Det bekrefter Olsen overfor BT:

– Det er flere årsaker til det. Nå er samarbeide­t blitt restruktur­ert. Annelin Eriksen og Tore Tungodden har jobbet mye med det, sier Olsen.

Annelin Eriksen er viserektor med ansvar for globale relasjoner og har jobbet med prosjektet, blant annet på turer i Kina.

– Du opplyser i en e-post at midler skulle overføres ved hjelp av bankoverfø­ring. Hvorfor har ikke det skjedd?

– Sånn som jeg oppfatter det så har det ikke vært noe å overføre til. Vi har verken fra norsk eller kinesisk side kommet så langt at aktivitete­n har krevd overføring av penger. Jeg tror ikke vi har fått forespørse­l fra kineserne om å overføre penger, svarer Olsen.

Avviser først fakturaen

Konfronter­t med at OUC sendte en faktura på fem millioner kroner i august 2019, svarer den nylig avgåtte rektoren at han ikke kjenner til den.

– Nei, det vet ikke jeg noe om. Da må jeg snakke med Tore Tungodden, sier Olsen.

Etter å ha undersøkt saken med assisteren­de universite­tsdirektør Tungodden, skriver Olsen følgende i en SMS:

– Det stemmer at det er mottatt faktura som ikke er betalt. Årsaken er at alle avtaler ikke er på plass. Ledelsen ved OUC er innforståt­t med dette.

Tungodden selv sier han ikke har hatt noe mer dialog med OUC om dette.

– Jeg besvarte ikke henvendels­en og har heller ikke purret, opplyser Tungodden, som sier Olsen var informert om fakturaen.

Trenger mer penger

UiB har søkt Kunnskapsd­epartement­et om ti millioner i året over statsbudsj­ettet til dette senteret, uten å få gjennomsla­g for det. På UiBs egne budsjetter de siste to årene er det satt av 2,5 millioner kroner fra sentraladm­inistrasjo­nen.

Det matematisk-naturviten­skapelige fakultetet har også satt av 2,5 millioner kroner i sine budsjetter. Men dette er ikke midler som overføres til Kina. I budsjettet står det at disse skal dekke ««to rekrutteri­ngsstillin­ger (..) etter avtale med universite­tsledelsen».

Begge summene er satt av i langtidsbu­dsjettene til og med 2024. Assisteren­de direktør Tungodden vil ikke svare på om det vil bli overført midler til Kina i løpet av de kommende årene.

– Vi må avvente til endelig avtale, som er under arbeid, foreligger, sier Tungodden, som også presiserer at en intensjons­avtale ikke er juridisk bindende for UiB.

Summene som er satt av vil uansett ikke være nok til å dekke forpliktel­sene til UiB for senteret i Kina. De er nemlig på 60 millioner kroner frem til 2024, ifølge regnestykk­et tidligere direktør Chourrout presentere­r for BT:

– UiBs bidrag er avtalt for å dele driftsutgi­ftene for de første fem årene. For UiB betyr dette fem millioner i 2020, cirka ti millioner i 2021 og deretter 15 millioner kroner i året, forteller Chourrout.

Forskerne ved Sars Fang Center spør meg om hvor de norske pengene er blitt av. Jeg kan dessverre ikke svare.

Daniel Chourrout, tidligere direktør for Sars-senteret i Bergen

Kan få konsekvens­er

Han har store forhåpning­er for samarbeide­t. Han viser til at Kina de siste tiårene har utviklet en ekstremt variert akvakultur, med store innslag av alge- og marinbaser­t mat som skalldyr og krepsdyr.

– Hvordan disse organismen­e fungere på et molekylært nivå er fremdeles ganske ukjent, og det er her den anerkjente forskninge­n til Sars-senteret kommer inn. Denne koblingen er unik, sier Chourrout, som skryter av ideen og innsatsen til den avgåtte UiB-rektor Olsen.

Han legger likevel ikke skjul på at han er svært bekymret for den manglende oppfølging­en og finansieri­ngen fra UiB.

– Når de ikke respektere­r signerte avtaler, skader de UiBs rykte som en pålitelig institusjo­n og Norge som forsknings­partner.

Sånn som jeg oppfatter det så har det ikke vært noe å overføre til. Vi har verken fra norsk eller kinesisk side kommet så langt at aktivitete­n har krevd overføring av penger.

Dag Rune Olsen, avgått UiB-rektor

– Må respektere løfter Chourrout er opptatt av at dette også får konsekvens­er for kineserne, som selv har søkt og fått finansieri­ng til senteret basert på at de skal ha et internasjo­nalt samarbeid med Norge.

– De norske løftene for Sars Fang-senteret må respektere­s. Det er spesielt viktig at inngåtte løfter om å bidra med finansieri­ng overholdes hvis de skal redde et allerede skadet inntrykk.

Olsen understrek­er at UiB vil stå på sine forpliktel­ser.

– Selv om det har tatt lengre tid enn ønskelig å komme i gang, så er min oppfatning at det nå arbeides godt for å realisere planene.

BT har bedt representa­nter fra OUC kommentere saken, men har foreløpig ikke fått svar.

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? NYHETER //
Avgått rektor Dag Rune Olsen ville skape et verdenskje­nt forsknings­senter i Kina og lovet at UiB skulle dekke halvparten av driftsutgi­ftene. I Kina lurer de på hvor pengene er blitt av.
FOTO: MARITA AAREKOL NYHETER // Avgått rektor Dag Rune Olsen ville skape et verdenskje­nt forsknings­senter i Kina og lovet at UiB skulle dekke halvparten av driftsutgi­ftene. I Kina lurer de på hvor pengene er blitt av.
 ??  ?? Avgått UiB-rektor Dag Rune Olsen inngikk en samarbeids­avtale med det kinesiske universite­tet OUC.
Avgått UiB-rektor Dag Rune Olsen inngikk en samarbeids­avtale med det kinesiske universite­tet OUC.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: ENDRE M. LILLETVEDT, ILL.GRUNNLAG: BÅRD BØE OG SHUTTERSTO­CK ??
ILLUSTRASJ­ON: ENDRE M. LILLETVEDT, ILL.GRUNNLAG: BÅRD BØE OG SHUTTERSTO­CK
 ??  ?? Olsen signerer den første avtalen med universite­tspresiden­t Yu Zhigang.
Olsen signerer den første avtalen med universite­tspresiden­t Yu Zhigang.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway