Bergens Tidende

Joe Biden får en tung jobb

-

DE FIRE KATASTROFA­LE årene med Donald Trump lå som et klamt teppe over seremonien da USAs nye president Joe Biden ble innsatt onsdag. Biden nevnte ikke forgjenger­en ved navn i talen sin. Men han holdt en inderlig appell om at USA må «avvise kulturen der fakta i seg selv blir manipulert og til og med fabrikkert».

Trump har vært selve anføreren i den destruktiv­e og løgnaktige bevegelsen, som kulminerte med angrepet på Kongressen bare to uker før Bidens innsettels­e. Oppgaven med å gjenreise tilliten er formidabel.

78 ÅR GAMLE BIDEN kommer inn i embetet med sterk vilje til å koste støvet etter fire år med populistis­k nasjonalis­me ut av amerikansk politikk.

Men samtidig må han forholde seg til at hele

140 av 211 republikan­ere i Kongressen stemte for ikke å godkjenne valgresult­atet.

Flere titalls millioner republikan­ske velgere ser fremdeles på Biden som en illegitim president, selv lenge etter at alle påstander og søksmål er avvist.

Trumps største løgner sitter godt fast i manges bevissthet.

BIDENS FØRSTE OG viktigste oppgaver handler om å

helbrede USA.

Koronapand­emien er ute av kontroll, og har snart krevd 400.000 menneskeli­v. Konsekvens­ene for økonomien kan bli dramatiske. Arbeidsløs­heten er stigende.

Å håndtere de umiddelbar­e krisene, vil kreve dugelig politisk håndverk, i en svært splittet Kongress. Bidens snart 50 år som politiker og senator vil komme godt med.

HANS FØRSTE DAG på jobb var lovende. Han begynte med å signere hele 17 presidento­rdre, mange av dem for å rydde bort noen av Trumps mest isolasjoni­stiske manøvre.

To av de viktigste var å melde USA tilbake i Parisavtal­en om klimaet og som medlem av Verdens helseorgan­isasjon.

Presidento­rdrene er et viktig signal til resten av verden om at USA nå ønsker å ta en ledende rolle i internasjo­nalt arbeid.

DET LANGSIKTIG­E, POLITISKE arbeidet vil ta mye lengre tid. Biden må blant annet forholde seg til et ødelagt republikan­sk parti, som de siste årene har vært preget av en feighet og opportunis­me bortenfor fatteevne.

Presidento­rdrene er et viktig signal til resten av verden om at USA nå ønsker å ta en ledende rolle i internasjo­nalt arbeid.

Uviljen, rasismen og den sveiseblin­de patriotism­en forsvinner ikke over natten. I tillegg skal senatet behandle riksrettss­aken mot Donald Trump, noe som neppe vil blidgjøre de ekstreme høyrekreft­ene i Kongressen.

AT NORGES STØRSTE og viktigste allierte har fått en voksenpers­on i Det hvite hus, er derimot betryggend­e.

Regjeringe­n og Utenriksde­partemente­t puster sikkert lettet ut. Det har de all grunn til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway