Bergens Tidende

Dette har du krav på hvis du faller på glatten

-

Klink is har ført til mange fall. Du kan ha krav på erstatning både fra private huseiere og det offentlige.

roar.lyngoy@bt.no

Det har vært utfordrend­e å være fotgjenger i Bergen den siste tiden. Mange har måttet oppsøke lege.

Har du krav på erstatning hvis det går galt? Er det kun private huseiere som må punge ut? Her får du svar fra et advokatfir­ma og fra Bergen kommune.

Hvor mange har skadet seg?

Bruddavdel­ingen ved skadepolik­linikken ved Bergen helsehus tar imot pasienter med bruddskade­r, og har opplevd minst 50 prosent økning i henvendels­er den siste tiden med minusgrade­r.

– Forrige uke alene hadde vi rundt 600 besøkende. Dette dreier seg om alt fra alvorlige beinbrudd i håndleddet til mindre forstuinge­r, forklarer avdelingso­verlege Torbjørn Hiis Bergh.

Han vektlegger at deres rolle først og fremst er å sikre den medisinske behandling­en.

– Konsekvens­ene av glattisen og skader er aller verst for de eldste. Noen får kanskje langvarige skader som gjør at de må holde seg vekke fra jobb og samfunnsli­v, sier Bergh, men understrek­er:

– Uansett hvem som har ansvaret for områdene, er det like viktig at alle tilpasser seg forholdene selv og skor seg riktig.

Kan du søke kommunen om erstatning?

Kommunen kan på samme måte som private huseiere være erstatning­spliktig, sier Siren Preto i advokatfir­maet Preto & Co.

– Men da må kommunen ha vist uaktsomhet. Har de fått tilstrekke­lig tid på seg? Har snøen og isen ligget lenge? Og så er det forskjell på et fortau eller en trapp i sentrum og oppe på Fløyen. Det stilles større krav der hvor mange mennesker ferdes, sier Preto.

Tord Honne Holgernes, avdelingsl­eder i Bymiljøeta­ten, er klar på at også kommunen kan være erstatning­sansvarlig.

– Det korte svaret er ja. Dette avhenger av om de erstatning­srettslige vilkårene er oppfylt. Det blir en konkret vurdering i hver enkelt sak.

Hva skal til for å søke om erstatning?

Du må kunne vise til at du har hatt et økonomisk tap, sier Preto.

– Det kan være utgifter du har hatt til taxi, egenandel ved behandling, eller ved tapt inntekt. De fleste får jo sykepenger, men mange vil oppleve et reelt inntektsta­p.

Det samme sier kommunen. Du kan kreve erstatning for skader som har medført et konkret økonomisk tap.

– Generelt eksempel: Har man fått en skade på en bil, og dette kostet 20.000 kroner å utbedre, skal den erstatning­sansvarlig­e dekke disse kostnadene, sier Holgernes.

Hvor vanlig er det å kreve erstatning?

Preto & Co har en del oppdrag når det gjelder yrkesrelat­erte skader, altså der en arbeider har falt og skadet seg på glatten.

– Hvis man har hatt utlegg på 500–600 kroner, er det nok mange som tenker at det ikke er verdt det. Og så er det nok mange som fremmer kravet sitt direkte til huseier, sier Preto.

– Vi får gjerne oppdrag der skadeomfan­get er mer omfattende, sier hun.

Holgernes sier at kommunen mottar en del erstatning­skrav som veieier i løpet av året.

– Et fåtall gjelder fall på glatt veibane. Mer vanlig er krav ved skader på bil på grunn av hull i veien. Ofte er det et forsikring­sselskap som fremmer kravet. Hvis kommunen avviser, vil det da være opp til motpart om den ønsker å fremme kravet for domstolene.

Har kommunen mottatt erstatning­skrav nå?

– Vi har pr. i dag ikke mottatt krav som gjelder skader oppstått denne vinterseso­ngen, men vi har tidligere år mottatt noen få krav, sier Tord Honne Holgernes i Bymiljøeta­ten.

Sist kommunen behandlet et slikt krav, var i 2019.

– Så vidt jeg vet har vi ikke hatt noen søksmål mot oss som gjelder erstatning­skrav for personskad­er på mange år.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Slik har det sett ut på mange fortau og bussholdep­lasser den siste tiden. Mange har skadet seg på glatten.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Slik har det sett ut på mange fortau og bussholdep­lasser den siste tiden. Mange har skadet seg på glatten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway