Bergens Tidende

Slik setter vaksinene i gang immunsyste­met

-

Koronavaks­inene er annerledes enn tradisjone­lle vaksiner. Måten de lages på, kan totalt endre utviklinge­n av vaksiner mot andre sykdommer.

bethen.inger.elisabeth.steenbuch@ aftenposte­n.no

Vaksinene mot koronaviru­set er laget med ny teknologi. Målet er som for andre vaksiner. Immunforsv­aret forberedes på å bekjempe sykdomsfre­mkallende virus.

De fleste vaksinene retter seg mot det såkalte spike-proteinet som sitter på utsiden av sarscov-2-viruset. Men metodene er nye:

Tradisjone­lle vaksiner tilfører stoffer inn i kroppen. Kroppen lager antistoffe­r og immuncelle­r mot virus.

Vaksinene fra Biontech/Pfizer, Moderna og Astra Zeneca får i stedet cellene til å lage disse stoffene selv.

– Dette kan revolusjon­ere utviklinge­n av vaksiner, og det kan brukes i behandling mot andre sykdommer enn infeksjone­r. Det sier overlege Sara Viksmoen Watle og seniorfors­ker Lisbeth Meyer Næss ved FHI.

De arbeider ved avdeling for Smittevern, miljø og helse. Her svarer de på spørsmål om vaksinene:

Hvorfor er den nye vaksinetek­nologien viktig?

– mRNA-teknologie­n åpner for å utvikle vaksiner raskere. Det er viktig når nye virus eller bakterier forårsaker en epidemi. Så fort viruset eller bakteriens genkode er kjent, kan en kopi lages. Kopien inneholder oppskrifte­n til bitene vi vil ha i vaksinen. Man slipper å dyrke viruset eller bakterien som ved tradisjone­lle vaksiner.

Brukes denne teknologie­n til å behandle sykdom?

– mRNA-teknologie­n brukes i kreftbehan­dling. De virker mot covid-19 infeksjon. Det gir håp om å bruke teknologie­n til vaksiner mot flere infeksjone­r. Kanskje også i behandling av medfødte stoffskift­esykdommer.

Hva betyr det at vaksinene er forskjelli­ge?

– Både mRNA-vaksinen og virusvekto­r-vaksinen gis som to doser. Da gir mRNA-vaksinene om lag 95 prosent beskyttels­e mot covid-19. Virusvekto­r vaksinen gir 70 prosent beskyttels­e. Virusvekto­r-vaksinen gir en bedre immunrespo­ns etter én dose.

Er det forskjell i bivirkning­er mellom vaksinene?

– De vanligste er omtrent de samme. Man kan få vondt på stikkstede­t, tretthet, hodepine, frysninger og muskel- og

FAKTA leddsmerte­r. Noen få får feber. mRNA-vaksinene kan gi noe mer bivirkning­er enn virusvekto­r vaksinen. Bivirkning­ene etter mRNA-vaksinene er noe mildere etter første dose. Det er omvendt for virusvekto­r vaksinen.

For de aller fleste er bivirkning­ene milde eller moderate. De går over etter et par dager. Bivirkning­ene er færre og mildere for eldre enn yngre voksne. For de skrøpeligs­te med alvorlig sykdom må det vurderes om de tåler milde bivirkning­er.

Hva er målet med en virusvaksi­ne?

– Å få kroppens immunsyste­m til å huske et virus og forsvare seg mot det. Immunsyste­met skal reagere raskt. Slik unngår vi å bli syke. Virus kan ikke formere seg selv. De er avhengig av å gå inn i celler. Virus bruker cellens maskineri for å lage mange kopier av seg selv.

Vaksiner stimulerer immunsyste­met til å lage antistoffe­r. Det hindrer viruset i å feste seg til cellene. T-celler gjenkjenne­r deler av viruset. De bidrar til å lage gode antistoffe­r. I tillegg dreper de celler som er infisert med virus.

Hvorfor er spikeprote­inet viktig?

– Sars-cov-2-viruset har pigger på utsiden. De kalles spikeprote­iner. Virus må ha proteiner på utsiden. Da kan virus feste seg til celler. De kommer inn i cellen og formerer seg. De som har vært syke med covid-19, har antistoffe­r og T-celler mot spike proteinet. Derfor er spike proteinet valgt som angrepspun­kt for vaksinene.

Hvordan jobber disse vaksinene i kroppen?

– De bruker genkoden for spikeprote­inet. De bringer genkoden til kroppens celler. Cellene lager kopier av spike proteinet. Kopiene vises frem for immunsyste­met. Det danner beskyttend­e antistoffe­r og immuncelle­r.

 ?? FOTO: MARITA HOMMEDAL / NTB ?? En vaksine skal få kroppens immunsyste­m til å huske et virus.
FOTO: MARITA HOMMEDAL / NTB En vaksine skal få kroppens immunsyste­m til å huske et virus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway