Bergens Tidende

Frp og Sp ønsker seg omkamp om utbygging av vernede vassdrag

-

Sp støtter Frp og skiller lag med sine rødgrønne partnere. De to partiene vil åpne for kraftverk i vernede elver.

ask@ap.no

Nesten på dagen 40 år etter slaget om utbygging av Alta-elven, stemte Frp og Sp for å gjenåpne et av de store stridstema­ene i norsk politikk: Utbygging av vannkraft i vernede elver.

Dette var nok en sak der Sp skiller lag med de andre rødgrønne partiene i et miljø- og klimaspørs­mål.

Resten av Stortinget sa nei da saken ble behandlet torsdag.

Frp ønsker at vernede vassdrag skal gjennomgås, og at de kan bli bygget ut. Partiet foreslo at kraftselsk­apene skal få denne muligheten til å peke ut elver de gjerne kunne tenke seg å bygge ut.

Frps Terje Halleland minnet om at Norge står foran en omfattende elektrifis­ering. Derfor mente han at en slik gjennomgan­g ville kunne føre til utbygginge­r av mer elektrisit­et, særlig når det nå er stans i utbygging av landbasert vindkraft.

Halleland understrek­et i stortingsd­ebatten at det er behov fornybar kraft fremover. Han mente en da må kunne utnytte noe av potensiale­t som ligger i ubrukt vannkraft.

Sp støtter Frp

Sps energipoli­tiske talsperson Sandra Borch støttet forslaget fra Frp. Men hun presiserte at utbygging må skje med hensyn til verneverdi­ene en del vassdrag represente­rer.

Resten av Stortinget advarte mot dette, fordi det vil være et omfattende arbeid å gå igjennom de 390 vassdragen­e som er omfattet av vern.

Mange av disse vassdragen­e vernet etter omfattende politisk strid. Den er det liten vilje i Stortinget til å vekke til live igjen.

I tillegg viste olje- og energimini­ster Tina Bru til at det er meget stor usikkerhet rundt hvor mye kraft en vil kunne få ut av slike utbygginge­r, som uansett vil være store naturinngr­ep.

Elveverner Bru

Dette var blant annet bakgrunnen for Tina Brus klare konklusjon i debatten:

– Jeg ser ikke at det er behov for en gjennomgan­g av de vernede vassdragen­e.

Hun fikk uforbehold­en skryt av SVs Lars Haltbrekke­n for at hun så klart avviste dette.

– Dersom jeg fortsatt hadde vært leder i Norges Naturvernf­orbund, skulle du fått et medlemskap, sa han.

I innstillin­gen som avviste Frps forslag, var de to tidligere «kraftparti­ene» Høyre og Arbeiderpa­rtiet skjønt enige om å avvise dette.

Bru understrek­et at det heller er mulig å investere og dermed forbedre kraftprodu­ksjonen i elver som alt er bygget ut. Det kan skje ved å skrifte ut turbiner og dermed øke kapasitete­n. Nylig er skatteregi­me for kraftselsk­apene endret for å gjøre slike investerin­ger mer lønnsomme.

Kan brukes som flomsikrin­g Helt stengt for at en kan bygge ut i vernede vassdrag, er det ikke i dag.

Stortinget har åpnet for at en kan bygge ut kraft i vernede vassdrag, dersom dette gjøres for å sikre mot flom og ras. Men dette finnes det strenge grenser for.

Det brede flertallet i Stortinget ønsket ikke at det åpnes for en mer generell adgang til å bygge ut vernede elever.

Det er laget flomoversi­kt for 50 av de 390 vassdragen­e. Men Bru har i et brev til Stortinget understrek­et at dette kun er en oversikt over hvilke vassdrag som er flomutsatt. Det er ikke en liste over vassdrag hvor en kan bygge ut kraft som en del av flomsikrin­gen.

 ?? ARKIVFOTO: JON HAUGE / AFTENPOSTE­N ?? Frp og Sp fikk ikke med seg Stortinget på en oppmyking av vern av norske vassdrag. Naturverns­tridene fra 70- og 80-tallet skremmer. Her striden om Alta-elven i 1981.
ARKIVFOTO: JON HAUGE / AFTENPOSTE­N Frp og Sp fikk ikke med seg Stortinget på en oppmyking av vern av norske vassdrag. Naturverns­tridene fra 70- og 80-tallet skremmer. Her striden om Alta-elven i 1981.
 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB ?? Olje- og energimini­ster Tina Bru vil ikke åpne for kraftutbyg­ging i vernede elver.
FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB Olje- og energimini­ster Tina Bru vil ikke åpne for kraftutbyg­ging i vernede elver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway