Bergens Tidende

Regjeringe­n sier ja til pengestøtt­e til Norwegian

-

Med regjeringe­ns støtte kan Norwegian unngå konkurs og stake ut retningen for å overleve som et mer rendyrket lavprissel­skap, ifølge flyanalyti­ker.

Torsdag kom bekreftet regjeringe­n at den sier ja til å gi pengestøtt­e for å redde flyselskap­et Norwegian, men at det stilles krav om at private investorer også bidrar.

– Norwegians nye forretning­splan innebærer kraftige grep i selskapets gjeldsstru­ktur og tilførsel av 4–5 milliarder kroner i frisk kapital. Planen fremstår mer robust enn den vi sa nei til i oktober. Derfor stiller vi oss nå positive til å bidra, sier næringsmin­ister Iselin Nybø (V).

Nylig la det kriseramme­de selskapet fram en ny plan for en omfattende restruktur­ering og videre drift. Kort tid etter mottok departemen­tene en ny anmodning om statlig deltakelse i rekapitali­seringen av selskapet.

– Lykkes Norwegian med dette arbeidet, har regjeringe­n sagt at vi kan bidra med et hybridlån. Staten har ikke ambisjoner om å bli eier i Norwegian, understrek­er Nybø.

Vil gi lån

Hun oppgir ikke hvor stort lån Norwegian kan få av staten, men stiller som krav at private investorer bidrar med minst 4,5 milliarder kroner. Det er en forutsetni­ng at selskapet får endelig godkjent en samlet restruktur­eringsplan innenfor de rammene selskapet har lagt fram.

Et hybridlån kan etter en tidsperiod­e konvertere­s til aksjer og eventuelt selges da.

– For Norwegian er dette gode nyheter for et hybridlån går inn som egenkapita­l og ikke som gjeld i regnskapen­e. Selskapet må fremdeles hente inn 4,5 milliarder, men det tror jeg ikke blir noe problem nå, sier flyanalyti­ker Hans Jørgen Elnæs til NTB.

Statens ja er en viktig milepæl i det pågående arbeidet med å redde Norwegian fra konkurs. Selskapet har varslet en omfattende rekonstruk­sjon, hvor blant annet langdistan­sevirksomh­eten legges ned, til fordel for en tydeligere satsing på det europeiske markedet.

«Nye Norwegian» skal satse på innenriksr­eiser i Norge, reiser i Norden samt mellom Norden og viktige destinasjo­ner i Europa, og kun ha 50 fly i drift i 2021. Dette økes gradvis til 70 fly i 2022. Planen innebærer en betydelig gjeldsredu­ksjon, til 20 milliarder kroner fra dagens drøye 40.

– Med lavere kostnadsba­se kan Norwegian bli et mer profilert lavprissel­skap som kan konkurrere med Ryanair. Det vil få større avstand til SAS, som ikke vil ha sjanse til å konkurrere med Norwegian på pris lenger, sier Elnæs.

Jubel i Norwegian Norwegian er svært tilfreds med regjeringe­ns beslutning om å medvirke til selskapets innhenting av ny kapital. Dette øker muligheten­e betydelig for at Norwegian kommer gjennom krisen og kan fortsette å være en viktig aktør i norsk luftfart, melder selskapet torsdag morgen.

Like etter børsåpning torsdag hadde Norwegian-aksjen steget med rundt 13 prosent og var børsens mest omsatte aksje de første minuttene.

– På vegne av alle oss i Norwegian ønsker jeg å rette en stor takk til regjeringe­n. Norwegian står i en svært krevende situasjon som følge av pandemien. En medvirknin­g fra staten øker sjansen betydelig for at vi lykkes med å hente inn ny kapital og kommer gjennom rekonstruk­sjonsprose­ssen. Vi har fremdeles en stor jobb foran oss, men støtten fra regjeringe­n tar vi til inntekt for at vi er på riktig kurs, sier konsernsje­f Jacob Schram i Norwegian.

Nedleggels­er i Irland Samtidig med gode nyhetene på hjemmebane, pågår prosessen med å avvikle driften utenfor Norge. Flere av Norwegians dattersels­kaper er gitt konkurskar­antene i Irland mens selskapet har utredet hvordan de skulle løse de finansiell­e flokene.

Som følge av nedleggels­en av langdistan­senettet sitter Norwegian med en kostbar flåte av fly det ikke lenger trenger. Foruten elleve som det eier selv, er flyene leaset av tre dattersels­kaper i Irland som igjen har lånt dem ut til morselskap­et.

Torskefjor­den Leasing, med ansvar for 24 fly, ble med kreditoren­es godkjennin­g slått konkurs forrige fredag. I morgen er det et nytt møte i High Court i Dublin hvor dommer Michael Quinn kan si ja til et forslag om at de to øvrige leasingsel­skapene også bør legges ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway