Bergens Tidende

Verdens ledere håper på ny start med Biden

-

Verdensled­erne ønsket Biden velkommen inn i sine rekker, idet de påpekte at verdens mest presserend­e problemer, som koronakris­en og klimaendri­nger, krever multinasjo­nalt samarbeid, en idé som Trump latterligg­jorde.

Regjeringe­r og land som ble rammet av Trumps sanksjoner og andre tiltak, setter sin lit til muligheten for en ny start, mens enkelte ledere som hyllet Trumps blanding av nasjonalis­me og populisme, var mer tilbakehol­dne.

Men mange uttrykker håp om at Biden vil få amerikansk demokrati tilbake på sporet igjen, to uker etter at horder av Trumptilhe­ngere stormet Kongressen og skremte dem som kjemper for demokrati i sine land.

Hyller demokratie­t Tysklands statsminis­ter Angela Merkel, som ble behandlet mer nedlatende enn de fleste av Trump, hyllet innsettels­esseremoni­en i Washington onsdag som «en sann feiring av amerikansk demokrati».

– Jeg ser frem til et nytt kapittel i tysk-amerikansk vennskap og samarbeid, tvitret hennes talsmann Steffen Seibert på hennes vegne.

Canadas statsminis­ter Justin Trudeau, som var i konflikt med Trump om handel, sa at han ser frem til å samarbeide med Biden mot klimaendri­nger, for grønn vekst og mangfold. Selv om han er skuffet over at Biden skroter Keystone XL-rørledning­en mellom de to landene.

Britenes statsminis­ter Boris Johnson, som syntes å ha hatt et godt forhold til Trump, gratulerte Biden og Kamala Harris, mens

BERGENS TIDENDE FREDAG 22. JANUAR 2021

Stoltenber­g kaller onsdagen starten på et nytt kapitel. Nato ble ofte kritisert av Trump, som kalte alliansen et sluk for amerikansk­e ressurser.

Parisavtal­en

Frankrikes president Emmanuel Macron sa seg spesielt fornøyd med at Biden tar USA inn i Parisavtal­en igjen.

– Med Biden blir vi bedre i stand til å takle vår tids utfordring­er, til å beskytte vår planet. Velkommen tilbake til Parisavtal­en, tvitret han.

Ursula von der Leyen, EU-kommisjone­ns president

Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu, som hadde nære bånd til Trump, viste til sitt vennskap med Biden og uttrykte håp om godt samarbeid med USA.

Palestiner­nes president Mahmoud Abbas håper på en mer jevnbyrdig holdning fra Biden etter at Trump ensidig støttet Israel og satte palestiner­ne helt til side.

Kina nen for den skarpe kritikken av Pompeo var hans anklage om at Kina står bak folkemord på de muslimske uigurene i Xinjiangpr­ovinsen.

Torsdag uttalte Hua at Trumpadmin­istrasjone­n og spesielt Pompeo har brent for mange broer i forholdet mellom landene de siste årene.

Anstrengt forhold

Det siste året har forholdet mellom USA og Kina blitt mer anstrengt, blant annet innen områder som menneskere­ttigheter, handel og koronapand­emiens opphav.

I 2018 hevet Trump tollsatsen­e på en rekke kinesiske varer i et forsøk på å få ned USAs rekordhøye handelsund­erskudd med Kina, som endte på nærmere 3700 milliarder kroner det året.

Kina svarte med å gjøre det samme, og handelskri­gen var et faktum. I januar 2020 signerte landene det som ble omtalt som første fase av en handelsavt­ale. Men det spente forholdet mellom dem har vedvart.

Etter fire lange år har Europa igjen en venn i Det hvite hus. Det er et nytt daggry i USA, og EU er klare for en ny begynnelse.

Latin-Amerika

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway