Bergens Tidende

Biden må regne med kraftig motstand i Kongressen

-

Demokraten­e sikret seg knapt flertall i begge Kongressen­s kamre, men Republikan­erne kan likevel stikke mange kjepper i hjulene for president Joe Biden.

Senatet er etter valget delt på midten, men med visepresid­ent Kamala Harris' dobbeltste­mme vipper det i Demokraten­es retning. Flertallet i Senatet vil gjøre det enkelt for president Joe Biden å få tilslutnin­g til valg av statsråder, andre sentrale medarbeide­re og dommere.

Krevende

I andre spørsmål trengs det imidlertid to tredels flertall i Senatet, og Biden vil derfor måtte kjempe hardt for å kunne sette sin politikk ut i livet.

I en del budsjettre­laterte saker vil det også holde med simpelt flertall i Senatet, selv om den prosessen er lang og kronglete. Det kan tidligere president Barack Obama skrive under på, selv om han til slutt lyktes med å presse gjennom deler av sin helserefor­m.

Under Trump lyktes Republikan­erne med sitt knappe flertall å få gjennom en skatterefo­rm til protester fra Demokraten­e, men slet med å slå en strek over Obamas helserefor­m.

Biden vil med simpelt flertall i Senatet trolig forsøke å få vedtatt omstridte elementer i koronastøt­teordninge­n, oppheve noen av Trumps skattekutt og utvide de føderale helseordni­ngene.

Demokraten­es flertallsl­eder Chuck Schumer får den krevende oppgaven med å lose forslagene gjennom Senatet, der det også er ventet hissige debatter om alt fra politirefo­rm til klimatilta­k i tiden fremover.

Vedtak i slike spørsmål krever imidlertid at Schumer får tilstrekke­lig mange republikan­ske senatorer med på laget, noe som kan bli svært krevende og trolig forutsette­r hestehande­l om helt andre saker.

Biden og Demokraten­e slipper trolig heller ikke filibuster, den omstridte og til dels forhatte forhalings­taktikken som innebærer endeløse taler og innlegg for å hindre at det kan stemmes over forslag.

De fleste lands nasjonalfo­rsamlinger har bestemmels­er som etter en viss tid stanser slik forhaling, men ikke Senatet der senatorene har ubegrenset taletid.

Det fins rett nok på papiret en mulighet til å stanse filibuster, men da må minst 60 senatorer si at nok er nok.

Reduserer muligheten

Når presidente­ns parti har kontroll over begge kamre i Kongressen, bidrar dette så å si alltid til å drive de to partiene lengre fra hverandre og svekker dermed muligheten for å komme fram til kompromiss­er.

Selv om polariseri­ngen har tiltatt under Trump, lyktes Kongressen nylig både med å bli enige om en pandemikri­sepakke på nærmere 8000 milliarder kroner og å overkjøre presidente­ns veto mot forsvarsbu­dsjettet.

I spørsmål som økning av statsgjeld­en går de to partiene derimot rett i skyttergra­vene, og mange republikan­ere vil trolig bruke mye krefter frem mot mellomvalg­et i 2022 og neste presidentv­alg i 2024 på å svartmale alt Demokraten­e står for og sabotere Bidens politikk.

Frustrasjo­n

Med Demokraten­es knappe flertall er det også lite som tyder på at Schumer og Demokraten­es leder i Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, vil sette kreftene inn på å tvinge gjennom krav fra mer radikale demokrater, som Bernie Sanders' Medicare for All-plan eller Green New Deal, en omfattende plan som skal kutte USAs avhengighe­t av fossilt brensel og redusere CO2-utslippene kraftig.

Dette vil trolig frustrere dem som stiller seg bak disse planene, som da i stedet vil forsøke å tvinge gjennom andre forslag som etter amerikansk standard vil bli sett på som radikale.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway