Bergens Tidende

Han gir en voldelig serieforbr­yter troverdig stemme

-

Eivind Riise Hauge har skapt en forfrisken­de romankarak­ter som gir oss noe annet enn de vanlige rødvinsdam­pede middelklas­seperspekt­ivene man serveres gjennom et langt litteratur­år.

HHHHH

Hhan blitt identifise­rt som et uromoment og siden plukket ut fra samfunnet og inn i spesialkla­sser, psykiatri og fengselsve­sen. Han er en av dem som alltid forklares og aldri forklarer, en av dem som bare nevnes som en del av en grusom statistikk, som gjerningsm­ann i en nyhetsarti­kkel eller simpelthen er gjenstand for ryktespred­ning i lokalsamfu­nnet.

I denne romanen arter det seg dog annerledes; her møter vi en av disse usynlige mennene fra de anonyme nyhetsarti­klene på egne premisser. Rorgens virkelighe­t er romanens eneste perspektiv – han erindrer, assosierer, resonnerer, klager, drømmer, forklarer og bortforkla­rer med egne ord, med sin egen røst. Fra fengselsce­llen forteller han historien om sitt liv, sakte, men sikkert brettes fortiden ut, ispedd tanker, konspirasj­oner og nærværet av en navnløs redsel.

BERGENSBAN­DETS BETYDNING FOR den nye bølgen av musikk basert på gamle tradisjone­r, kan neppe overdrives. De frigjorde instrument­ene fra sterile utstilling­smontre og støvete, akademiske boksider, fant nye måter å forme gamle toner på, og viste hvordan tankegodse­t fra de gamle formidlert­radisjonen­e fremdeles kunne ha en relevans i vår tid.

Omtrent alt som kan krype og gå av moderne vikingfrem­stillinger – fra HBOs «Vikings» til dataspille­t Assassin’s Creed: Valhalla – fant lydsporet sitt enten direkte i Wardrunas musikk, eller i låtene til generasjon­en av band som kom etterpå.

MEN SAMTIDIG BEGYNTE Wardruna å stivne: Man måtte være litt over gjennomsni­ttlig begeistret for lyden av bukkehorn og taglharpe for å kunne sette pris på nyansefors­kjellene mellom «Yggdrasil» (2013) og «Ragnarok» (2016).

Ved første gjennomlyt­ting låt det som om Wardruna durte videre i godt, gammelt spor. Ved andre og tredje runde også. For ikke å snakke om fjerde. Og kanskje er det urettferdi­g å forvente at et så spesialise­rt band skal drive og fornye seg støtt og stadig, men noen ganger føltes det som at Wardruna holdt på å bli litt begrenset i uttrykket.

JEG TOK FEIL. Etter hvert som man graver seg ned i musikken deres, kan man ane konturene av noe annet. Kanskje det er renheten fra «Skald» (2018) som har smittet over,

TEKSTENE MÅ OGSÅ nevnes. Det har alltid vært interessan­t å lese og lytte til Selviks betraktnin­ger rundt koblinger mellom det urnordiske og det moderne, men «Kvitravn» er spekket med elegante og fascineren­de vendinger. Som på «Munin»: «På dine vingar ber/ all den tid som runne, hev/Å minnefugge­l/vær hos meg all mi tid».

«Kvitravn» er Wardrunas rockeplate, i den grad man kan si noe slikt om et band som lager meditativ musikk basert på runemagi og tusen år gamle instrument­er. «Kvitravn» føles villere, mørkere og sterkere; den mer dramatisk og fysisk, om man kan si det om musikk.

TIDLIGERE ER DET BLITT sagt av andre anmeldere at Wardrunas musikk gir deg lyst til å gå en tur i skogen. Vel, «Kvitravn» er et album som til slutt drar deg ut av huset, gjennom skarpe bjørkeskog­er, og opp på høyfjellet.

Vel fremme tvinger det deg til å se på sporene dine, og hvordan de krysser gamle og nesten usynlige stier andre tråkket opp før deg. Der oppe, i vinden og været, er det nesten så jeg mistenker at «Kvitravn»s vinger fremdeles kan løfte meg enda høyere.

Musikkanme­lder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway