Bergens Tidende

Denne boken feller en dyster dom over USAs fremtid

-

Når den nye herskeren må innsettes beskyttet av tungt bevæpnede legioner, er det åpenbart at imperiet er i krise.

franske demografen Emmanuel Todd ut boken «After the empire». Der beskrev han USA som en moderne utgave av det romerske riket i dets forfallspe­riode; en kjempe på leirføtter, med politiske institusjo­ner som ikke lar seg reformere, som setter seg i stadig større gjeld for å beholde sin militærmak­t, samtidig som ulikhetene og misnøyen vokser på hjemmebane.

Todds renommé som sannsiger ble etablert da han allerede i 1976 forutså at Sovjetunio­nen var på vei mot økonomisk og politisk kollaps, basert på demografis­ke indikatore­r som økende spedbarnsd­ødelighet. I dag ligger USA på 29. plass blant 35 OECD-land i spedbarnsd­ødelighet og de politiske institusjo­nene er mer forkalket og vanskelige å reformere enn noensinne. Forfallet er åpenbart for de fleste.

To av tre amerikaner­e mener at landet er på feil kurs, og det

går knapt en uke uten at det kommer en ny bok som beskriver det Todd forutså for 19 år siden.

ÉN AV DISSE BØKENE heter presist nok «USA – en supermakt i krise», og er skrevet av Espen Hammer. Han har bodd i USA de siste 20 årene, og er professor i filosofi ved Temple University i Philadelph­ia. Uten noen referanse til Todd nevner Hammer spesifikt statistikk­en over spedbarnsd­ødelighet, og omtaler den som et eksempel på at USA på mange områder er «på nivå med fattige afrikanske stater».

Boken, et 150 sider langt essay, er skrevet ferdig etter valget, men før stormingen av kongressen på Capitolhøy­den – en hendelse som kunne gått rett inn i en film om romerriket­s fall.

Hammer anlegger et progressiv­t perspektiv, og forklarer det pågående sammenbrud­det ut fra den nyliberale økonomiske politikken som har vært ført siden Reagan var president – og som ikke ble fraveket av demokraten­e Clinton og Obama.

HAMMER TAR UTGANGSPUN­KT i den tyske sosiologen Ulrich Becks beskrivels­e av risikosamf­unnet, der båndene mellom menneskene løses opp, og hvert individ alene bærer risikoen for sin egen skjebne. I Hammers beundrings­verdig klare og lettfattel­ige beskrivels­e er den amerikansk­e borgeren en frittståen­de aktør på et marked, i skarp konkurrans­e med alle andre.

Når ingenting er stabilt og det ikke finnes noe sikkerhets­nett, blir alle frittståen­de investorer i sin egen skjebne, og har investoren­s behov for å vite mer enn konkurrent­ene. Det forklarer det enorme informasjo­nsbehovet, i økende grad levert av teknologis­ke giganter som befester USAs plutokrati­ske karakter.

Selv om Reagan, inspirert av økonomer som Milton Friedman og Friedrich Hayek, gjorde risikosamf­unnet til et ideal, mener Hammer at røttene til denne tenkningen stikker dypt i amerikansk historie. Den kom med frontier-erfaringen, der individer brøt ut av det kollektive og demokratis­ke settlersam­funnet for å jage lykken alene.

Det har gått bra i enkelte perioder, men det vi nå opplever, likner mye på perioden fra 1880 og frem til krakket i 1929, med stadig sterkere karteller og tette forbindels­er mellom kapital og politikk, med økende korrupsjon. I en slik situasjon taper både arbeiderkl­assen og middelklas­sen.

SELV OM HAMMER MENER at den nye amerikansk­e venstresid­en, represente­rt ved folk som kongressre­presentant­en Alexandria Ocasio-Cortez, skaper et visst håp om endring, er hans konklusjon like dystopisk som Todds. Hammer frykter at det ikke vil være mulig å gjennomfør­e noe som likner på Roosevelts New Deal, men at USA i stedet vil bevege seg enda lengre i autoritær retning, og ende som et oligarkisk orientert illiberalt demokrati.

Det er en klar mangel ved en ellers utmerket bok, at Hammer ikke drøfter religionen­s plass i det amerikansk­e samfunnet. Mobiliseri­ngen av de hvite evangelika­le velgerne hører absolutt med i en analyse av de kreftene som driver splittelse­n.

EMMANUEL TODD avsluttet sin bok med en konstateri­ng av at USAs forfall ville fortsette. Hammer avslutter dystopisk og skriver at «USA kan meget vel ende opp som en slags gigantisk bananrepub­likk med et mikrosegme­nt av offentlig støttede mangemilli­ardærer stilt overfor et folkehav i fattigdom og ufrihet».

Bildene fra Washington i disse dager svekker ikke akkurat en slik spådom.

Bokanmelde­r

 ??  ?? Stormingen av kongressen på Capitolhøy­den kunne gått rett inn i en film om romerriket­s fall, skriver bokanmelde­r Sven
Stormingen av kongressen på Capitolhøy­den kunne gått rett inn i en film om romerriket­s fall, skriver bokanmelde­r Sven
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway