Bergens Tidende

Å

- – VI HADDE

BO I EN leilighet i 4. etasje på St. Hanshaugen uten heis gikk helt greit inntil datteren ble født.

– Da hun var rundt seks måneder, kjente vi på at det bare ble verre og verre, forteller Aase Hogfeldt-Eskevik.

Hun og ektemannen hadde vært på jakt etter et hus i barndomsby­gden til Aase én time nordøst for Oslo over lang tid, men det hadde ikke dukket opp noe interessan­t.

ventet på det riktige huset, og det tok sin tid fordi jeg er så kresen. Jeg ventet også på avklaring av en motorveitr­asé som det har vært snakk om i mange år. Når jeg først skal bo på landet, ønsker jeg ikke naboer tett på og vil helst ha turmulighe­ter rett utenfor døren, understrek­er Hogfeldt-Eskevik.

SÅ KOM PANDEMIEN, og de ble raskt bekymret for hva som kunne komme til å skje med boligmarke­det. Det fikk fart på tankene rundt hva slags liv de egentlig ønsket seg. De skjønte at alt ville bli ganske annerledes fremover. Ville prisene falle og ville de bli fanget i en boble i påvente av at prisene skulle gå opp igjen?

– Vi bestemte oss raskt, kastet oss rundt, la ut leilighete­n og solgte i løpet av den samme uken som Norge stengte, forteller Hogfeldt-Eskevik.

De ante ikke hvor de nå skulle bo. I påsken fortalte moren til HogfeldtEs­kevik at hun hadde en venninne med et hus på Skarnes som sto tomt. Dagen etter dro de for å se, og fikk tilbud om enten å leie eller kjøpe huset.

Det var et lite hus på en solrik tomt i et eldre, lavbebygd boligområd­e.

– Interiøret var helt uinteressa­nt og ikke sånn jeg ville hatt det, så å leie var ikke aktuelt. Men planløsnin­gen var praktisk, med store, gode rom. Jeg så helt klart et potensial her, forteller Hogfeldt-Eskevik, som selv er arkitekt og seniorrådg­iver i Kulturminn­eavdelinge­n hos Riksantikv­aren.

Ganske raskt bestemte de seg for å kjøpe huset.

– Akkurat nå er det perfekt for oss tre, med nærhet til slekt, venner, natur og i gangavstan­d til sentrum og togstasjon med tanke på pendling til Oslo, sier hun.

DE SATTE I gang med å pusse opp og skulle egentlig gjøre det ganske enkelt. Da de overtok i mai, var målet å gjøre minst mulig, men de ville gjøre det til sitt eget. De åpnet huset ut mot hagen og solsiden.

– Glassdører ble satt inn i stuene som vender mot hagen, i tillegg til å utvide åpninger mellom kjøkken og stuer. Vi malte alle overflater og la tapet, og så bestemte vi oss for å bytte ut 80-tallskjøkk­enet fordi løsningen fungerte dårlig. Badet var helt nødvendig å ta, og så gjorde vi om spiskammer­set til et lite vaskerom, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway