Bergens Tidende

Fargene i tapetet påvirket helt klart det videre fargevalge­t.

- Aase Hogfeldt-Eskevik DEN ØYENFALLEN­DE SPISESTUEN

er kledd med tapet i et vakkert mønster og blåtone.

– Fargene i tapetet påvirket helt klart det videre fargevalge­t. Fra den hentet jeg frem grønnfarge­n til listene, og rosafargen på kjøkkenet passet også veldig godt til tapetet, synes jeg.

– Vi vurderte å legge rød linoleum på kjøkkenet for å ta opp fargen fra blomstene i tapetet, men det ga litt for mye institusjo­nspreg, så da tok vi blått i stedet, forklarer hun.

Da de kjøpte huset, brukte HogfeldtEs­kevik cirka en halvtime på å forstå hvor alle møblene de hadde fra før skulle stå.

– Det skjønte jeg med én gang. Det er jo gøy å flytte inn i et nytt hus, men det var også litt nedtur, for vi flyttet jo bare med oss det samme hjemmet vårt. Stuen ser helt lik ut her som den gjorde i leilighete­n i Oslo, ler hun.

Da de utvidet åpningen mellom stuene og kjøkken, kom de ulike lagene gjennom tidene og husets historie til syne. Innerst lå lafteplank­en, så panel utenpå, og til slutt huntonitt. Og utenpå den har de nye huseierne nå blant annet lagt tapet.

– På panelet kunne vi se tidligere farger på kjøkkenet, spisestuen og stuen, og det var en helt fantastisk palett. Blåfargen i stuen er jeg utrolig fornøyd med, og det er den tidligere fargen fra kjøkkenet, sier Hogfeldt-Eskevik.

Sofaen og gardinene er de eneste møblene i huset de har kjøpt nytt fra butikk.

– Vi kjøper veldig lite nytt. Og jeg er opptatt av kvalitet, så de få tingene jeg kjøper, er da gjerne litt fine, dyre ting. Gardinene var en investerin­g fra noen år tilbake, og de har jeg tenkt til å ha resten av livet.

– FARGER ER kjempevans­kelig og en øvingssak. For bare én og to generasjon­er siden var de mye flinkere enn oss. Alle fargene som jeg selv har valgt, gir meg ikke den samme roen og tilfredshe­ten som for eksempel blåfargen i stuen som var her fra før, sier Hogfeldt-Eskevik.

Hun trekker frem paletten i trappen. – Den er også fantastisk. Jeg hadde aldri kommet på å kombinere herregårds­gul, lakserosa og mørk blågrå. Men det funker skikkelig bra.

Karen Gjermundrø­d

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway