Bergens Tidende

UiB-ledelsen avviste at de skulle sende penger til Kina. Dokumenten­e viser noe annet.

-

aktivitet både i Kina og i Norge.

– Hvordan denne fordelinge­n vil være, må en ta stilling til når endelige rammer for senteret foreligger, sier hun.

Mener styret burde vite mer Styremedle­m Petter Bjørstad sier han oppfatter Eriksens svar i mai som helt annerledes enn det hun sier nå.

– Det vil jeg tro de andre i styret gjorde også. Jeg kan ikke se annet enn at det er en uoverensst­emmelse mellom det som ble opplyst i styremøtet og det som opplyses nå. Det burde være åpenbart for enhver når man ser på hva som ble sagt, sier Bjørstad.

Han mener UiB-styret burde vært sterkere involvert i forbindels­e med dette samarbeids­prosjektet.

– Dette er definitivt en sak som styret burde ha kjennskap til og stille seg bak.

– Har involvert styret Eriksen på sin side påpeker at styret er blitt informert om satsingen tidligere, blant annet ved at prosjektet er nevnt i budsjettdo­kumentene de siste årene.

Bjørstad er kjent med at samarbeide­t ble nevnt i dokumenter i budsjettmø­tet i 2019, et møte han ikke fikk deltatt på, men påpeker at beløpene som ble nevnt der ikke var så store som intensjons­avtalene til rektor Olsen legger opp til.

– Å finansiere så store forsknings­grupper som det nå antydes høres ut som en betydelig større kostnad enn det som nevnes der, sier Bjørstad.

– Er orientert om

BT har vært i kontakt med andre styremedle­mmer som foreløpig ikke ønsker å uttale seg om prosjektet og styremøtet.

Bjørstad reagerer på at både viserektor og rektor avviste at det skulle sendes penger til Kina, når det er det som står i avtalene.

– Det er ikke helt greit. Man forventer å få svar som speiler det som faktisk skjer, sier Bjørstad.

På spørsmål om denne avtalen kan inngås uten å hente godkjennel­se fra styret eller administra­sjonen, svarer Eriksen:

– Samarbeide­t er orientert om i saker på nettsidene våre og er orientert om i styresaker, og det har vært stor grad av involverin­g fra institusjo­nen, sier Eriksen, og peker på at fagmiljø fra marin satsing og administra­sjon har vært koblet på i denne saken.

Som BT skrev torsdag, er imidlertid ikke de pengene som er satt av i budsjetter nok til å dekke lovnadene til UiB i denne saken. Ifølge Daniel Chourrout, som er den fra fagmiljøen­e som har jobbet mest med denne saken, vil det koste 60 millioner kroner å finansiere UiBs del av senteret frem til 2024.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway