Bergens Tidende

Biden til kamp mot teknologik­jempene

- ASTRID HAUG astrid.haug@pol.dk BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Teknologip­olitikk blir mer sentralt for USAs president Joe Biden enn for noen tidligere president.

Man vet det har vært en rolig innsettels­e av president Joe Biden når det som går viralt fra begivenhet­en er bilder av senator Bernie Sanders med strikkevot­ter laget av gjenbruksm­aterialer, samt biter fra diktopples­ningen av Amanda Gorman.

Twitter nullstilte

Det var som å starte på nytt, før verden og internette­t gikk bananas.

Tidsforsky­vningen ble understrek­et av Trump-familiens fravær, som på den måten skrev seg selv ut av de amerikansk­e presidente­rs familiealb­um.

Det ble samtidig understrek­et ved at Twitter nullstilte alle som fulgte POTUS-kontoen, den offisielle kontoen som tilhører den sittende presidente­n til enhver tid. Donald Trump overtok Obamas 13 millioner følgere, men Twitter har ikke ønsket at Joe Biden skulle overta Trumps følgere. De har dermed gjort ham en stor tjeneste ved å ikke la ham overta millioner av Trumpfølge­re.

Den rolige innsettels­en betyr imidlertid ikke at de mange høylytte Trump-tilhengern­e og konspirasj­onsteoreti­kerne har forsvunnet, men de tar opp markant mindre plass på de store sosiale mediene enn tidligere.

De har til gjengjeld søkt seg til langt mindre plattforme­r som Parler, Gab og MeWe. Trump lovde tilhengern­e sine at han skulle komme tilbake, så det er altså ingen grunn til å tro at splittelse­n og vanviddet er forbi.

Om man skal si noe pent om den avgående presidente­n er det at han fikk kontrasten­e og problemene oppe på overflaten. Som meitemarke­r etter et skybrudd piplet all verdens konflikter opp til overflaten og krevde vår oppmerksom­het.

Hans gjentatte støtte til konspirasj­onsteoreti­kere og uromakere fikk ham rettmessig utestengt fra Twitter, og det var en påminnelse den vestlige verden hadde bruk for: Ja, tek-kjempene bestemmer helt selv hvem som har en stemme i den offentlige debatten på internette­t.

Bidens kamp

De fungerer som et parallells­amfunn med egne regler og straffer, uten transparen­s og klagemulig­heter. Blir du kastet ut av klubben er det bare ergerlig.

Spørsmålet som opptar politikere både i USA og Europa er

derfor om vi kan gjenskape et internett hvor Facebook, Google og Twitter har mindre kontroll over den offentlige debatten på internette­t, samt hvor det kan være lettere for småselskap­er å bryte gjennom og skape økt konkurrans­e.

Trump truet flere ganger med å regulere big tech, men det ble det aldri noe av. Kan Biden gjøre opp med Obama-årenes laissez fairetilnæ­rming til tek-kjempene og levere på teknologir­egulering? I så fall må han levere på fire viktige punkter på dagsordene­n

Donald Trump overtok Obamas 13 millioner følgere, men Twitter har ikke ønsket at Joe Biden skulle overta Trumps følgere.

innenfor teknologip­olitikk i sin presidentp­eriode.

FOR DET FØRSTE vil det være et massivt fokus på antitrust-lovgivning og på om man kan dømme tekkjempen­e for å utnytte monopolene sine til å knuse konkurrent­er og oppnå andre fordeler.

Her er både Apple, Google, Amazon og Facebook anklagd i omfattende antitrust-undersøkel­ser i både Washington D.C, og delstatene. Viktighete­n av dette emne blir understrek­et av Bidens valg av Merrick Garland til justismini­ster, idet han tidligere har jobbet inngående med antitrust, og han får blant annet ansvaret for statens omfattende monopolsak mot Google.

FOR DET ANDRE handler det om seksjon 230, en del av loven som siden 1996 har fritatt teknologip­lattformen­e for juridisk ansvar for det innholdet som legges ut på sosiale medier. Ved å gjøre om seksjon 230 kan man dermed pålegge plattforme­ne å fjerne skadelig innhold, som man for eksempel har gjort i Tyskland, hvor hatprat må fjernes innen 24 timer. Det samme kan gjelde desinforma­sjon om covid-19 og voldsoppfo­rdringer. I tillegg kan man holde dem ansvarlige for hva de fjerner, for eksempel hvem de utestenger fra plattforme­ne deres. Det må samtidig forhindre de sosiale mediene i, for sikkerhets skyld, å fjerne en masse lovlig innhold for å unngå

bøter eller andre sanksjoner.

FOR DET TREDJE vil det være fokus på det digitale gapet, når det gjelder tilgang til raskt internett og digitale ferdighete­r. Det er en opplagt dagsorden for Biden, spesielt i en koronatid hvor barn har hjemmeskol­e og voksne arbeider hjemmefra, og hvor internettb­edrifter gjør det godt. Dårlig internett fører til dårlig utdannelse og færre jobbmuligh­eter, noe som spesielt rammer de fattigste amerikaner­e.

FOR DET FJERDE er det delingsøko­nomien og tek-arbeiderne­s rett til å danne fagforenin­ger. Bidens valg til arbeidsmin­ister er Bostons borgermest­er, fagforenin­gsmannen Marty Walsh. Han må ta opp kampen med Silicon Valley om å gjøre løst ansatte delingsøko­nomi-arbeidere til medarbeide­re med de rettighete­ne det innebærer. En viktig alliert er tek-kjempenes egne medarbeide­re, som gjennom en årrekke har blitt overvåket og motarbeide­t av deres egne arbeidsgiv­ere i forsøk på å forhindre dem fra å organisere seg og dermed oppnå felles rettighete­r.

De neste fire årene byr dermed på færre skadelige Twitter-slagsmål og mer politiske bryting mellom Bidenregje­ringen og tek-kjempenes toppledere. Strikkevot­tene kastes…

 ??  ?? Spørsmålet som opptar politikere både i USA og Europa er om man kan gjenskape et internett hvor store og dominerend­e selskaper har mindre kontroll over den offentlige debatten.
Spørsmålet som opptar politikere både i USA og Europa er om man kan gjenskape et internett hvor store og dominerend­e selskaper har mindre kontroll over den offentlige debatten.
 ?? FOTO: REUTERS / NTB ??
FOTO: REUTERS / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway