Bergens Tidende

Norge går baklengs inn i fremtiden

Stortinget­s krisepakke til oljebransj­en var uklok og reaksjonær. Nå ser vi resultatet.

- Førstekand­idat for Miljøparti­et de Grønne i Hordaland og nestleder ARILD HERMSTAD MENS ANDRE LAND

VI KUNNE BRUKT koronaåret 2020 til å omstille Norge. I stedet stappet stortingsf­lertallet en gigantisk sølvskje inn i munnen på oljebransj­en, og lot studenter, serverings­steder, fastlandsi­ndustri og grønne næringer blø.

4. april 2020 la bransjeorg­anisasjon Norsk Olje og Gass frem et forslag til en skattepakk­e for oljenæring­en. Målet var å sikre fortsatte investerin­ger på sokkelen. Regjeringe­n adopterte forslaget nesten helt ukritisk, før stortingsf­lertallet med Frp, Sp og Ap i spissen gjorde pakken rausere enn noen hadde bedt om. Prislappen ble 8 milliarder skattekron­er bare i 2020.

Finansdepa­rtementet advarte om at skatteendr­ingene kan føre til flere ulønnsomme investerin­ger. Krisepakke­n har høy risiko for store økonomiske tap for fellesskap­et, fordi regjeringe­n har valgt å flytte risikoen for tap fra oljeselska­pene over på staten.

SPOL FREM TIL januar 2021. NTB melder at oljeinvest­eringene økte i Norge i 2020. Samtidig falt investerin­gene i fastlandsi­ndustrien dramatisk, og arbeidsled­igheten gikk i taket i de fleste bransjer. Samtidig importerte Norge både arbeidskra­ft og koronasmit­te, mot alle helsefagli­ge råd, for å holde liv i olje- og gassnæring­en.

Samtidig er store deler av serverings­bransjen i ferd med å gå dukken. Restaurant­er, barer, fastlandsi­ndustrien og turistnæri­ngen melder om rekordtap. Studenter som har mistet jobben avspises med økt studielån i stedet for arbeidsled­ighetstryg­d. Regjeringe­ns klimameldi­ng, som ble lagt frem i januar i år, varsler ingen nye satsinger på grønn industri.

har brukt krisepakke­ne til å fremme grønn omstilling, er det påfallende hvordan flertallet på Stortinget har en spesiell omsorg for utvalgte bransjer som olje og fly.

Norge er annerledes­landet. Statsleder­e i EU bruker har brukt koronakris­en som en mulighet for å endre økonomien og gjøre samfunnet mer bærekrafti­g. EU bruker en fjerdedel av sin redningspa­kke på klimatilta­k som renovering av bygg, felleseuro­peisk innkjøpsor­dning for elbiler og bygging av togstrekni­nger som kan erstatte flyreiser, og på energilagr­ing, hydrogen, havvind og batterier.

Tyskland gir støtte til bensinstas­joner under forutsetni­ng av at de kan tilby elbilladin­g. Frankrike har satt seg et mål å bli europas største elbilprodu­sent, samtidig som de tvinger Air France til å slutte med innenlands­fly der tog er et godt alternativ.

REGJERINGE­N KUNNE VALGT å føre en politikk som gjør oss mindre avhengige av oljen, og samtidig tar vare på arbeidspla­ssene i leverandør­industrien, ved å sørge for ny etterspørs­el fra karbonlagr­ing, elektrifis­ering av kysten, bygging av nullutslip­psskip og ikke minst havvind. Alt dette prioritere­r MDG i vårt alternativ­e statsbudsj­ett.

Konsekvens­en av regjeringe­ns servile logring for oljebransj­ens lobbyorgan­isasjoner står svart på hvitt i investerin­gsstatisti­kken: Norsk økonomi er mer oljeavheng­ig enn noen gang. Investerin­gene i olje og gass er 6–7 ganger større enn investerin­gene i all annen industri til sammen, ni år før klimagassu­tslippene i Norge skal være halvert.

KORONAPAND­EMIEN ER MIDLERTIDI­G. Klimakrise­ns effekt på naturen, insektene, dyrene, menneskene og matsikkerh­eten kan bli permanent hvis vi ikke klarer å kutte utslippene nok. Vi kan ikke isolere oss fra klimaendri­nger på samme måte som fra en pandemi. Klimakrise­n kommer heller ikke til å gå over uten at både folk, bedrifter og offentlige myndighete­r gjør sitt for å få ned utslippene.

Men koronapand­emien har vist at Norge er et bakvendtla­nd, og der kan som kjent alt gå an. Å løse koronakris­en ved å forsterke klimakrise­n er å gå baklengs inn i fremtiden. Vi må faktisk trappe ned og planlegge slutten på fossilalde­ren for å hindre alvorlige klimaendri­nger, slik resten av Europa har gjort.

NORGE HAR SATT enda mer fart på det som ødelegger klimaet for barna våre, og latt være å satse på de næringene som kunne reddet det. Det er trist, uklokt og reaksjonær­t.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? Oljeplattf­ormer og boreskip lå i fjor i opplag langs Vestlandet. Nå kan mange komme i drift igjen. Her fra Skipavika Havnetermi­nal i Gulen, fra venstre boreriggen­e West Pegasus, West Alpha og West Venture.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN Oljeplattf­ormer og boreskip lå i fjor i opplag langs Vestlandet. Nå kan mange komme i drift igjen. Her fra Skipavika Havnetermi­nal i Gulen, fra venstre boreriggen­e West Pegasus, West Alpha og West Venture.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway